summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/nummer4/birkevin
diff options
context:
space:
mode:
authorSiri Reiter <siri@pjones.dk>2024-12-08 12:53:14 +0100
committerSiri Reiter <siri@pjones.dk>2024-12-08 15:01:07 +0100
commit9540fe8fa5669bfb4b4480dd1d247d1eff50ee69 (patch)
tree5c42eca9954f9d32e1690acc613ddaef0db04537 /nummer4/birkevin
parent32246e19cd674b57c3e2e3f6995fd7f025e6b6bc (diff)
rename
Diffstat (limited to 'nummer4/birkevin')
-rw-r--r--nummer4/birkevin/_index.qmd157
1 files changed, 157 insertions, 0 deletions
diff --git a/nummer4/birkevin/_index.qmd b/nummer4/birkevin/_index.qmd
new file mode 100644
index 0000000..2e60ea6
--- /dev/null
+++ b/nummer4/birkevin/_index.qmd
@@ -0,0 +1,157 @@
+**<u>Marlieses og Claus' vine</u>**
+
+Siden Marliese Wessels og Claus Jørgensen
+i 1993 købte deres gård på Langdal 4, Orø,
+har de skabt produkter og oplevelser med fokus på økologien
+og med deres gård som omdrejningspunkt.
+
+Deres arbejde har bl.a. resulteret i
+Marliese's Gårdcafé og OrØganics birkesaft-produkter.
+
+## Vinene i Marliese's Gårdcafé
+
+I 2007 begyndte Marliese at importere økologiske vine
+fra små, familieejede vingårde i Tyskland.
+Hun udvalgte vinene
+ved besøg over flere dage hos vinbønderne og på BIOFACH,
+verdens største økologiske fødevaremesse i Nürnberg.
+
+Vinene solgte hun i begyndelsen via en hjemmeside,
+som nu er nedlagt.
+
+Da Marliese åbnede sin gårdcafé i pinsen 2009,
+kom vinene selvfølgelig også på repertoiret der.
+
+I 2013 var Marliese så heldig at blive udvalgt
+til at servere sin Secco fra Rheinhessen
+som velkomstdrink for regentparret og deres følge,
+da de aflagde Orø et meget omtalt besøg.
+
+Her i 2024 sælger Marliese vine fra følgende producenter:
+
+Hvidvine: Weingut Hirschhof, Rheinhessen
+
+Rosé & rødvine: Weingut Halter, Neckarsulm/Würrtemberg
+
+Vinene sælges i caféens åbningsperiode maj-september
+samt hele året til afhentning på bestilling via telefon eller sms.
+Til jul er især Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger,
+der er lavet på Blaufränkisch druen, populære.
+
+
+![Foto: Claus Jørgensen](image1.jpeg)
+
+
+![Foto: Claus Jørgensen](image2.jpg)
+
+::: {.callout-note}
+
+**Mobil** 2057 4244
+**Mail** <marliese@biowein.dk>
+
+**<info@marliesesgaardcafe.dk>**
+
+:::
+
+## Vin og andet godt fra Orøganic.dk
+
+Claus Jørgensen er en rigtig ildsjæl,
+som elsker at eksperimentere og udvikle nye produkter.
+Hans birkevin er efterhånden kendt af mange på øen
+og sælges ofte på øens markeder.
+Og han eksperimenterer løbende med andre produkter,
+bl.a. birkesennep, birkebobler og birkesirup.
+
+### Birkevin
+
+Processen fra birketræ til færdig birkevin er spændende:
+
+Råvaren: Marliese og Claus kom til Orø i 1993
+og købte en dejlig gård midt på øen.
+I 2010 plantede de skov på 16 ha.,
+og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft
+til brug i bl.a. vinproduktionen.
+
+Marts/april: Aftapning.
+30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes.
+De største træer kan give over fem liter på en dag.
+
+Opbevaring:
+Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage,
+fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere,
+indtil han har mindst 150 liter.
+
+Produktion:
+Saften tilsættes derefter økologisk rørsukker og økologisk gær,
+hvorefter den hældes på ståltanke,
+hvor den lagres lufttæt i cirka et halvt år.
+
+Aftapning:
+Inden aftapningen smager Claus
+og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge
+løbende på vinen,
+indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker.
+Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes.
+
+Tidligere årgange var sødere og kunne betegnes som dessertvin,
+hvorimod 2023-24 årgangen er mere syrlig.
+I 2025 vil der blive lavet begge udgaver.
+
+Samlet lagringstid: cirka seks måneder.
+
+### Birkebobler
+
+Birkeboblerne produceres p.t. kun i mindre mængder.
+
+Produktionsstart:
+Birkeboblerne produceres i starten som birkevinen
+(dvs. lagres et halvt år, efter sukker og gær er tilsat).
+Men gæringen stoppes ikke, når vinen kommes på flasker og kapsles.
+
+Lagring:
+Derefter opbevares flaskerne i et halvt år stående skråt på hovedet,
+og mens de står sådan, drejes flaskerne med jævne mellemrum en lille smule.
+I den tid udvikler boblerne sig pga. den fortsatte gæring.
+
+Frysning:
+Efter de to gange et halvt års lagring
+fryses halsen på flaskerne ned til minus 35 grader.
+Herefter "skydes" restgær og bundfald ud af flasken ved at afkapsle den.
+
+Lagring:
+Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup,
+indtil vinen har den ønskede sødme.
+Herefter kommes der prop i,
+og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug.
+
+Arbejdet foregår -- ligesom med vinen --
+i samarbejde med Bjarne Thougaard, Vinperlen.
+
+Samlet lagringstid: mindst 18 måneder.
+
+### Birkesirup
+
+Birkesiruppen produceres p.t. kun i mindre mængder.
+
+Produktion:
+Birkesaften indeholder kun omkring 1% sukker fra naturens side
+og bliver kogt ind i en brændefyret canadisk indkoger.
+Derefter inddampes siruppen i en vakuum-inddamper,
+indtil den består af omkring 60 procent sukker,
+som er definitionen på sirup.
+Herefter hældes den i beholdere.
+
+::: {.callout-note}
+
+#Kontakt
+[OrØganic.dk](https://orøganic.dk/)
+**Mail** <clausoroe@icloud.com>
+**Tlf** 23 45 37 98
+
+:::
+
+![Saften tappes i det tidlige forår. Foto: Claus Jørgensen](image3.jpeg)
+
+![Aftapning efter cirka et halvt års lagring. Foto: Claus Jørgensen](image4.jpeg))
+
+![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser. Foto: Claus Jørgensen](image5.jpeg)