diff options
Diffstat (limited to 'nummer4/birkevin/_index.qmd')
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/_index.qmd | 157 |
1 files changed, 157 insertions, 0 deletions
diff --git a/nummer4/birkevin/_index.qmd b/nummer4/birkevin/_index.qmd new file mode 100644 index 0000000..2e60ea6 --- /dev/null +++ b/nummer4/birkevin/_index.qmd @@ -0,0 +1,157 @@ +**<u>Marlieses og Claus' vine</u>** + +Siden Marliese Wessels og Claus Jørgensen +i 1993 købte deres gård på Langdal 4, Orø, +har de skabt produkter og oplevelser med fokus på økologien +og med deres gård som omdrejningspunkt. + +Deres arbejde har bl.a. resulteret i +Marliese's Gårdcafé og OrØganics birkesaft-produkter. + +## Vinene i Marliese's Gårdcafé + +I 2007 begyndte Marliese at importere økologiske vine +fra små, familieejede vingårde i Tyskland. +Hun udvalgte vinene +ved besøg over flere dage hos vinbønderne og på BIOFACH, +verdens største økologiske fødevaremesse i Nürnberg. + +Vinene solgte hun i begyndelsen via en hjemmeside, +som nu er nedlagt. + +Da Marliese åbnede sin gårdcafé i pinsen 2009, +kom vinene selvfølgelig også på repertoiret der. + +I 2013 var Marliese så heldig at blive udvalgt +til at servere sin Secco fra Rheinhessen +som velkomstdrink for regentparret og deres følge, +da de aflagde Orø et meget omtalt besøg. + +Her i 2024 sælger Marliese vine fra følgende producenter: + +Hvidvine: Weingut Hirschhof, Rheinhessen + +Rosé & rødvine: Weingut Halter, Neckarsulm/Würrtemberg + +Vinene sælges i caféens åbningsperiode maj-september +samt hele året til afhentning på bestilling via telefon eller sms. +Til jul er især Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger, +der er lavet på Blaufränkisch druen, populære. + + +![Foto: Claus Jørgensen](image1.jpeg) + + +![Foto: Claus Jørgensen](image2.jpg) + +::: {.callout-note} + +**Mobil** 2057 4244 +**Mail** <marliese@biowein.dk> + +**<info@marliesesgaardcafe.dk>** + +::: + +## Vin og andet godt fra Orøganic.dk + +Claus Jørgensen er en rigtig ildsjæl, +som elsker at eksperimentere og udvikle nye produkter. +Hans birkevin er efterhånden kendt af mange på øen +og sælges ofte på øens markeder. +Og han eksperimenterer løbende med andre produkter, +bl.a. birkesennep, birkebobler og birkesirup. + +### Birkevin + +Processen fra birketræ til færdig birkevin er spændende: + +Råvaren: Marliese og Claus kom til Orø i 1993 +og købte en dejlig gård midt på øen. +I 2010 plantede de skov på 16 ha., +og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft +til brug i bl.a. vinproduktionen. + +Marts/april: Aftapning. +30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes. +De største træer kan give over fem liter på en dag. + +Opbevaring: +Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage, +fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere, +indtil han har mindst 150 liter. + +Produktion: +Saften tilsættes derefter økologisk rørsukker og økologisk gær, +hvorefter den hældes på ståltanke, +hvor den lagres lufttæt i cirka et halvt år. + +Aftapning: +Inden aftapningen smager Claus +og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge +løbende på vinen, +indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker. +Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes. + +Tidligere årgange var sødere og kunne betegnes som dessertvin, +hvorimod 2023-24 årgangen er mere syrlig. +I 2025 vil der blive lavet begge udgaver. + +Samlet lagringstid: cirka seks måneder. + +### Birkebobler + +Birkeboblerne produceres p.t. kun i mindre mængder. + +Produktionsstart: +Birkeboblerne produceres i starten som birkevinen +(dvs. lagres et halvt år, efter sukker og gær er tilsat). +Men gæringen stoppes ikke, når vinen kommes på flasker og kapsles. + +Lagring: +Derefter opbevares flaskerne i et halvt år stående skråt på hovedet, +og mens de står sådan, drejes flaskerne med jævne mellemrum en lille smule. +I den tid udvikler boblerne sig pga. den fortsatte gæring. + +Frysning: +Efter de to gange et halvt års lagring +fryses halsen på flaskerne ned til minus 35 grader. +Herefter "skydes" restgær og bundfald ud af flasken ved at afkapsle den. + +Lagring: +Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup, +indtil vinen har den ønskede sødme. +Herefter kommes der prop i, +og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug. + +Arbejdet foregår -- ligesom med vinen -- +i samarbejde med Bjarne Thougaard, Vinperlen. + +Samlet lagringstid: mindst 18 måneder. + +### Birkesirup + +Birkesiruppen produceres p.t. kun i mindre mængder. + +Produktion: +Birkesaften indeholder kun omkring 1% sukker fra naturens side +og bliver kogt ind i en brændefyret canadisk indkoger. +Derefter inddampes siruppen i en vakuum-inddamper, +indtil den består af omkring 60 procent sukker, +som er definitionen på sirup. +Herefter hældes den i beholdere. + +::: {.callout-note} + +#Kontakt +[OrØganic.dk](https://orøganic.dk/) +**Mail** <clausoroe@icloud.com> +**Tlf** 23 45 37 98 + +::: + +![Saften tappes i det tidlige forår. Foto: Claus Jørgensen](image3.jpeg) + +![Aftapning efter cirka et halvt års lagring. Foto: Claus Jørgensen](image4.jpeg)) + +![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser. Foto: Claus Jørgensen](image5.jpeg) |