diff options
Diffstat (limited to 'nummer4/birkevin')
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/_index.qmd | 138 | ||||
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/aftapning.jpg | bin | 0 -> 98922 bytes | |||
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/birkevin.jpg | bin | 0 -> 227988 bytes | |||
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/birkevin_01.jpg | bin | 0 -> 130119 bytes | |||
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/claus.jpg | bin | 0 -> 233342 bytes | |||
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/hvidvin.jpg | bin | 0 -> 127026 bytes | |||
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/index.qmd | 12 | ||||
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/roedvin.jpg | bin | 0 -> 145891 bytes |
8 files changed, 150 insertions, 0 deletions
diff --git a/nummer4/birkevin/_index.qmd b/nummer4/birkevin/_index.qmd new file mode 100644 index 0000000..3df1fd0 --- /dev/null +++ b/nummer4/birkevin/_index.qmd @@ -0,0 +1,138 @@ +::: {.lead} + +Siden Marliese Wessels og Claus Jørgensen +i 1993 købte deres gård på Langdal 4, Orø, +har de skabt produkter og oplevelser med fokus på økologien +og med deres gård som omdrejningspunkt. + +::: + +Deres arbejde har bl.a. resulteret i +Marliese's Gårdcafé og OrØganics birkesaft-produkter. + +## Vinene i Marliese's Gårdcafé + +I 2007 begyndte Marliese at importere økologiske vine +fra små, familieejede vingårde i Tyskland. +Hun udvalgte vinene +ved besøg over flere dage hos vinbønderne og på BIOFACH, +verdens største økologiske fødevaremesse i Nürnberg. + +Vinene solgte hun i begyndelsen via en hjemmeside, +som nu er nedlagt. + +Da Marliese åbnede sin gårdcafé i pinsen 2009, +kom vinene selvfølgelig også på repertoiret der. + +I 2013 var Marliese så heldig at blive udvalgt +til at servere sin Secco fra Rheinhessen +som velkomstdrink for regentparret og deres følge, +da de aflagde Orø et meget omtalt besøg. + +Her i 2024 sælger Marliese vine fra følgende producenter: + +Hvidvine: Weingut Hirschhof, Rheinhessen + +Rosé & rødvine: Weingut Halter, Neckarsulm/Würrtemberg + +Vinene sælges i caféens åbningsperiode maj-september +samt hele året til afhentning på bestilling via telefon eller sms. +Til jul er især Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger, +der er lavet på Blaufränkisch druen, populære. + + + +Mobil +: 20 57 42 44 + +Mail +: <marliese@biowein.dk> +og <info@marliesesgaardcafe.dk> + +## Vin og andet godt fra Orøganic.dk + +Claus Jørgensen er en rigtig ildsjæl, +som elsker at eksperimentere og udvikle nye produkter. +Hans birkevin er efterhånden kendt af mange på øen +og sælges ofte på øens markeder. +Og han eksperimenterer løbende med andre produkter, +bl.a. birkesennep, birkebobler og birkesirup. + +### Birkevin + +Processen fra birketræ til færdig birkevin er spændende: + + + +Råvaren +: Marliese og Claus kom til Orø i 1993 og købte en dejlig gård midt på øen. I 2010 plantede de skov på 16 ha., og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft til brug i bl.a. vinproduktionen. + +Marts/april +: Aftapning. 30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes. De største træer kan give over fem liter på en dag. + + + +Opbevaring +: Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage, fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere, indtil han har mindst 150 liter. + +Produktion +: Saften tilsættes derefter økologisk rørsukker og økologisk gær, hvorefter den hældes på ståltanke, hvor den lagres lufttæt i cirka et halvt år. + +Aftapning +: Inden aftapningen smager Claus og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge løbende på vinen, indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker. Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes. + + + +Tidligere årgange var sødere og kunne betegnes som dessertvin, +hvorimod 2023-24 årgangen er mere syrlig. +I 2025 vil der blive lavet begge udgaver. + +Samlet lagringstid +: Cirka seks måneder. + +### Birkebobler + +Birkeboblerne produceres p.t. kun i mindre mængder. + +Produktionsstart +: Birkeboblerne produceres i starten som birkevinen (dvs. lagres et halvt år, efter sukker og gær er tilsat). Men gæringen stoppes ikke, når vinen kommes på flasker og kapsles. + +Lagring +: Derefter opbevares flaskerne i et halvt år stående skråt på hovedet, og mens de står sådan, drejes flaskerne med jævne mellemrum en lille smule. I den tid udvikler boblerne sig pga. den fortsatte gæring. + +Frysning +: Efter de to gange et halvt års lagring fryses halsen på flaskerne ned til minus 35 grader. Herefter "skydes" restgær og bundfald ud af flasken ved at afkapsle den. + +Lagring +: Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup, indtil vinen har den ønskede sødme. Herefter kommes der prop i, og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug. +: Arbejdet foregår -- ligesom med vinen -- +i samarbejde med Bjarne Thougaard, Vinperlen. + +Samlet lagringstid +: Mindst 18 måneder. + +### Birkesirup + +Birkesiruppen produceres p.t. kun i mindre mængder. + + + +Produktion +: Birkesaften indeholder kun omkring 1 % sukker fra naturens side +og bliver kogt ind i en brændefyret canadisk indkoger. +Derefter inddampes siruppen i en vakuum-inddamper, +indtil den består af omkring 60 procent sukker, +som er definitionen på sirup. +Herefter hældes den i beholdere. + +Mail +: <clausoroe@icloud.com> + +Telefon +: 23 45 37 98 + +Hjemmeside +: <https://orøganic.dk/> diff --git a/nummer4/birkevin/aftapning.jpg b/nummer4/birkevin/aftapning.jpg Binary files differnew file mode 100644 index 0000000..5b34427 --- /dev/null +++ b/nummer4/birkevin/aftapning.jpg diff --git a/nummer4/birkevin/birkevin.jpg b/nummer4/birkevin/birkevin.jpg Binary files differnew file mode 100644 index 0000000..39eb34e --- /dev/null +++ b/nummer4/birkevin/birkevin.jpg diff --git a/nummer4/birkevin/birkevin_01.jpg b/nummer4/birkevin/birkevin_01.jpg Binary files differnew file mode 100644 index 0000000..820ea0d --- /dev/null +++ b/nummer4/birkevin/birkevin_01.jpg diff --git a/nummer4/birkevin/claus.jpg b/nummer4/birkevin/claus.jpg Binary files differnew file mode 100644 index 0000000..478b622 --- /dev/null +++ b/nummer4/birkevin/claus.jpg diff --git a/nummer4/birkevin/hvidvin.jpg b/nummer4/birkevin/hvidvin.jpg Binary files differnew file mode 100644 index 0000000..b04898f --- /dev/null +++ b/nummer4/birkevin/hvidvin.jpg diff --git a/nummer4/birkevin/index.qmd b/nummer4/birkevin/index.qmd new file mode 100644 index 0000000..6f33bd2 --- /dev/null +++ b/nummer4/birkevin/index.qmd @@ -0,0 +1,12 @@ +--- +title: Marlieses og Claus' vine +date: 2024-12-11 +author: + - Birgit Friis Petersen +image: birkevin_01.jpg +categories: [erhverv, handel, økologi] +filters: + - footer +--- + +{{< include _index.qmd >}} diff --git a/nummer4/birkevin/roedvin.jpg b/nummer4/birkevin/roedvin.jpg Binary files differnew file mode 100644 index 0000000..5e1410b --- /dev/null +++ b/nummer4/birkevin/roedvin.jpg |