summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/nummer4/birkevin/_index.qmd
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'nummer4/birkevin/_index.qmd')
-rw-r--r--nummer4/birkevin/_index.qmd138
1 files changed, 138 insertions, 0 deletions
diff --git a/nummer4/birkevin/_index.qmd b/nummer4/birkevin/_index.qmd
new file mode 100644
index 0000000..3df1fd0
--- /dev/null
+++ b/nummer4/birkevin/_index.qmd
@@ -0,0 +1,138 @@
+::: {.lead}
+
+Siden Marliese Wessels og Claus Jørgensen
+i 1993 købte deres gård på Langdal 4, Orø,
+har de skabt produkter og oplevelser med fokus på økologien
+og med deres gård som omdrejningspunkt.
+
+:::
+
+Deres arbejde har bl.a. resulteret i
+Marliese's Gårdcafé og OrØganics birkesaft-produkter.
+
+## Vinene i Marliese's Gårdcafé
+
+I 2007 begyndte Marliese at importere økologiske vine
+fra små, familieejede vingårde i Tyskland.
+Hun udvalgte vinene
+ved besøg over flere dage hos vinbønderne og på BIOFACH,
+verdens største økologiske fødevaremesse i Nürnberg.
+
+Vinene solgte hun i begyndelsen via en hjemmeside,
+som nu er nedlagt.
+
+Da Marliese åbnede sin gårdcafé i pinsen 2009,
+kom vinene selvfølgelig også på repertoiret der.
+
+I 2013 var Marliese så heldig at blive udvalgt
+til at servere sin Secco fra Rheinhessen
+som velkomstdrink for regentparret og deres følge,
+da de aflagde Orø et meget omtalt besøg.
+
+Her i 2024 sælger Marliese vine fra følgende producenter:
+
+Hvidvine: Weingut Hirschhof, Rheinhessen
+
+Rosé & rødvine: Weingut Halter, Neckarsulm/Würrtemberg
+
+Vinene sælges i caféens åbningsperiode maj-september
+samt hele året til afhentning på bestilling via telefon eller sms.
+Til jul er især Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger,
+der er lavet på Blaufränkisch druen, populære.
+
+![*Fotograf: Claus Jørgensen.*](hvidvin.jpg)
+
+Mobil
+: 20 57 42 44
+
+Mail
+: <marliese@biowein.dk>
+og <info@marliesesgaardcafe.dk>
+
+## Vin og andet godt fra Orøganic.dk
+
+Claus Jørgensen er en rigtig ildsjæl,
+som elsker at eksperimentere og udvikle nye produkter.
+Hans birkevin er efterhånden kendt af mange på øen
+og sælges ofte på øens markeder.
+Og han eksperimenterer løbende med andre produkter,
+bl.a. birkesennep, birkebobler og birkesirup.
+
+### Birkevin
+
+Processen fra birketræ til færdig birkevin er spændende:
+
+![*Fotograf: Claus Jørgensen.*](roedvin.jpg)
+
+Råvaren
+: Marliese og Claus kom til Orø i 1993 og købte en dejlig gård midt på øen. I 2010 plantede de skov på 16 ha., og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft til brug i bl.a. vinproduktionen.
+
+Marts/april
+: Aftapning. 30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes. De største træer kan give over fem liter på en dag.
+
+![Saften tappes i det tidlige forår.
+*Fotograf: Claus Jørgensen.*](claus.jpg)
+
+Opbevaring
+: Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage, fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere, indtil han har mindst 150 liter.
+
+Produktion
+: Saften tilsættes derefter økologisk rørsukker og økologisk gær, hvorefter den hældes på ståltanke, hvor den lagres lufttæt i cirka et halvt år.
+
+Aftapning
+: Inden aftapningen smager Claus og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge løbende på vinen, indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker. Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes.
+
+![Aftapning efter cirka et halvt års lagring.
+*Fotograf: Claus Jørgensen.*](aftapning.jpg)
+
+Tidligere årgange var sødere og kunne betegnes som dessertvin,
+hvorimod 2023-24 årgangen er mere syrlig.
+I 2025 vil der blive lavet begge udgaver.
+
+Samlet lagringstid
+: Cirka seks måneder.
+
+### Birkebobler
+
+Birkeboblerne produceres p.t. kun i mindre mængder.
+
+Produktionsstart
+: Birkeboblerne produceres i starten som birkevinen (dvs. lagres et halvt år, efter sukker og gær er tilsat). Men gæringen stoppes ikke, når vinen kommes på flasker og kapsles.
+
+Lagring
+: Derefter opbevares flaskerne i et halvt år stående skråt på hovedet, og mens de står sådan, drejes flaskerne med jævne mellemrum en lille smule. I den tid udvikler boblerne sig pga. den fortsatte gæring.
+
+Frysning
+: Efter de to gange et halvt års lagring fryses halsen på flaskerne ned til minus 35 grader. Herefter "skydes" restgær og bundfald ud af flasken ved at afkapsle den.
+
+Lagring
+: Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup, indtil vinen har den ønskede sødme. Herefter kommes der prop i, og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug.
+: Arbejdet foregår -- ligesom med vinen --
+i samarbejde med Bjarne Thougaard, Vinperlen.
+
+Samlet lagringstid
+: Mindst 18 måneder.
+
+### Birkesirup
+
+Birkesiruppen produceres p.t. kun i mindre mængder.
+
+![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser.
+*Fotograf: Claus Jørgensen.*](birkevin.jpg)
+
+Produktion
+: Birkesaften indeholder kun omkring 1 % sukker fra naturens side
+og bliver kogt ind i en brændefyret canadisk indkoger.
+Derefter inddampes siruppen i en vakuum-inddamper,
+indtil den består af omkring 60 procent sukker,
+som er definitionen på sirup.
+Herefter hældes den i beholdere.
+
+Mail
+: <clausoroe@icloud.com>
+
+Telefon
+: 23 45 37 98
+
+Hjemmeside
+: <https://orøganic.dk/>