summaryrefslogtreecommitdiff
diff options
context:
space:
mode:
authorpaul <paul@web>2022-04-12 22:04:00 +0200
committerIkiWiki <ikiwiki.info>2022-04-12 22:04:00 +0200
commit57a4f8eddf8e431ac1f8e0bf75d13ac0dbf9bcec (patch)
tree1069c76420a60fb0a5caf4b295488aa143a2b786
parentb18690d1fc7b933ca6022a56ef43823fa5a1561a (diff)
-rw-r--r--monumenter_kastellet.mdwn12
1 files changed, 8 insertions, 4 deletions
diff --git a/monumenter_kastellet.mdwn b/monumenter_kastellet.mdwn
index c7a269e6..bfffa10e 100644
--- a/monumenter_kastellet.mdwn
+++ b/monumenter_kastellet.mdwn
@@ -12,10 +12,11 @@ Gå på opdagelse mellem mindesmærker i de historiske omgivelser ved Kastellet
else="""
#Digitalt kort til monumenter for krig og fred ved Kastellet.
+*Paul Hartvigson 12.4. 2022*
Brug vores monumentkort til at udforske historierne om Anden Verdenskrig og andre af Danmarks krige omkring Kastellet og Langelinie.
-Kastellet var i tohundrede år hjørnestenen i forsvaret af København, og i flere år hovedsæde for den danske hær. I dag er det et grønt område omkring det gamle fæstningsværk. Kastellet er fredet og blevet et monument i sig selv, på trods af at man stadig finder nogle af forsvarets funktioner her, fx bibliotek auditørkorps og efterretningstjeneste. Omkring Frihedsmuseet ved Esplanaden ligger mange mindesmærker relateret til Anden Verdenskrig, og Langelinje er hjemsted for atter andre kente og ukendte monumenter.
+Kastellet var i tohundrede år hjørnestenen i forsvaret af København, og i flere år hovedsæde for den danske hær. I dag er det et grønt område omkring det gamle fæstningsværk. Kastellet er fredet og blevet et monument i sig selv, på trods af at man stadig finder nogle af forsvarets funktioner her, fx bibliotek auditørkorps og efterretningstjeneste. Omkring Frihedsmuseet ved Esplanaden ligger mange mindesmærker relateret til Anden Verdenskrig, og Langelinje er hjemsted for atter andre kendte og ukendte monumenter.
<iframe width="100%" height="800px" src="https://fvok.maps.arcgis.com/apps/Shortlist/index.html?appid=ab12cc26ff844d8d9242d0fa7e7c3f82" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>
@@ -49,7 +50,7 @@ Det er selvfølgeligt at der er nogle ting der mindes og hædres og andre ting d
[[!img norge_danmark.png class=high caption="De fleste monumenter er koncentreret omkring Esplanaden, Frihedsmuseet og langs vandet. Monumentet To Søstre ligger i udkanten, på Eidsvoll Plads, nær Østerport."]]
-##Brug til undervisning i folkeskolens ældre klasser og i gymnasiet..
+##Brug til undervisning i folkeskolens ældre klasser og i gymnasiet.
Kortene er lavet så de kan bruges planlægning af undervisning. Lærerne kan bruge dem til at tilrettelægge en udflugt til Kastellet eller Frihedsmuseet, og bruge historierne bag monumenterne til at bygge op og give perspektiv, fx gennem lærerens fortælling. For at holde eleverne opmærksomme kan man give dem et ark med stikord og emner, som de kan krydse af undervejs på turen. Stikordene kommer an på den rute læreren vælger, altså hvad der passer i undervisningen.
@@ -58,12 +59,15 @@ Man kan også opbygge en ekskursion med oplæg fra eleverne, enkeltvis eller i g
[[!img kz-fanger.png class=high caption="Knud Nellemoses figur på monumentet for danske kommunistiske kz-fanger."]]
###Kunst og krop.
-Man kan tale om historien bag et monument, men også dets udformning. Monumenterne handler om krig og nød, og det er spændene at se på hvordan mennesker fremstilles. Mange af figurerne er symbolske, Mor Danmark figuren i monumentet for de Slesvigske Krige. Hvad udtrykker de to søstre, Danmark og Norge? Hvem af dem er hvem? Hvorfor er de i øvrigt nøgne? Ville man lave monumentet på samme måde i dag?
+Man kan tale om historien bag et monument, men også dets udformning. Monumenterne handler om krig og nød, og det er spændene at se på hvordan mennesker fremstilles. Mange af figurerne er symbolske, fx. Mor Danmark-figuren i monumentet for de Slesvigske Krige, der står rank med flaget. Hvad udtrykker de to søstre, Danmark og Norge? Hvem af dem er hvem? Hvorfor er de i øvrigt nøgne? Ville man lave monumenteterne på samme måde i dag?
-Man se på kontrasten mellem Knud Nellemoses lille figur oven på monumentet over KZ-fanger i forhold til fx reliefferne på stenen for de Spaniensfrivillige eller monumentet over Vore Faldne. Det handler om at aflæse symboler og kunne forstå kunstneriske valg.
+Man se på kontrasten mellem Knud Nellemoses lille figur oven på monumentet over KZ-fanger i forhold til fx reliefferne på stenen for de Spaniensfrivillige eller soldaten på monumentet over Vore Faldne. Det handler om at aflæse symboler og kunne forstå kunstneriske valg.
En videregående opgave er at have eleverne til at komme med forslag til hvordan de ville lave deres eget monument over en begivenhed.
+Den endelige artikel om brug af kortet i undervisning kommer Udebasen.dk](www.udebasen.dk).
+
+---
*I ønskes et dejligt besøg ved Langelinie og Kastellet, selvom det evt. bare er hjemme fra computeren.*