diff options
author | Jonas Smedegaard <dr@jones.dk> | 2007-11-06 22:43:04 +0100 |
---|---|---|
committer | Jonas Smedegaard <dr@jones.dk> | 2007-11-06 22:43:04 +0100 |
commit | f9adf28da182d47512cc85c9b9b0d23df9340cf5 (patch) | |
tree | 6fb943309ebe9ed1e392730c6738fde7f8a000df | |
parent | b0564b648284b09e2c062a23a772cf1b06ec8f0b (diff) |
Flyttet hunde og ejer ind under stedet. Flyttet cyklus, vel og koed ind under produktion.
-rw-r--r-- | produktion/cyklus.mdwn | 13 | ||||
-rw-r--r-- | produktion/koed.mdwn | 11 | ||||
-rw-r--r-- | produktion/vel.mdwn | 8 | ||||
-rw-r--r-- | stedet/ejer.mdwn | 5 | ||||
-rw-r--r-- | stedet/hunde.mdwn | 10 |
5 files changed, 47 insertions, 0 deletions
diff --git a/produktion/cyklus.mdwn b/produktion/cyklus.mdwn new file mode 100644 index 0000000..288cc05 --- /dev/null +++ b/produktion/cyklus.mdwn @@ -0,0 +1,13 @@ +[[meta title="Årets gang"]] + +# Årets gang +Efterår er brunsttid på Blanksøgaard. Udvalgte avlsvæddere sørger for, at der fem måneder senere, typisk i april, kommer lam til verden. + +Det økologiske lammekød stammer fra krydsninger mellem de bedste racer: Gotlandsk Pelsfår, Texel, Suffolk og Charolais. Her i Norden har vi i årtusinder kendt og værdsat Gotlandsk Pelsfår. De har som husdyr udgjort kernen i utallige fårebesætninger. + +Nyfødte lam får modermælk de første tre, fire måneder, men allerede efter få uger begynder lammene langsomt at æde det økologiske kløvergræs. + +Efter en god, lang sommer i det fri kan lammene slagtes. De største af dem er slagteklare efter fem måneder. Blanksøgaard Lam leveres derfor som hovedregel i perioden fra oktober til påske, men vi arbejder på at fremavle nye racekombinationer, hvor brunsten indfinder sig lidt tidligere end tilfældet er i dag. + + + diff --git a/produktion/koed.mdwn b/produktion/koed.mdwn new file mode 100644 index 0000000..15f430a --- /dev/null +++ b/produktion/koed.mdwn @@ -0,0 +1,11 @@ +[[meta title="Kødet"]] + +# Lammekød + +Fersk lammekød fra Blanksøgaard fås i et varieret sortiment af udskæringer, som passer godt til det moderne, danske køkken. Lammene er kødfyldte, koteletten syner af noget. + +Blanksøgaard Lam lægger vægt på, at den moderne forbruger ikke altid råder over en halv dag til brug i køkkenet. Derfor kommer der også udskæringer, som på forholdsvis kort tid kan tilberedes. + +Blanksøgaards lam bliver slagtet lokalt. Typisk leveres dyrene til slagtning tirsdag aften, onsdag bliver de slagtet. Så hænger de på køl en uges tid, det sikrer mørt kød. Torsdag, en god uge efter slagtningen, ligger Blanksøgaard Lam som en delikatesse i butikkerne. + +I sortimentet finder du blandt andet lammekrone, culotte, wokstrimler, lammesteaks, bovsteg, lammekølle og en stribe forskellige charcuterivarer.
\ No newline at end of file diff --git a/produktion/vel.mdwn b/produktion/vel.mdwn new file mode 100644 index 0000000..7a89b23 --- /dev/null +++ b/produktion/vel.mdwn @@ -0,0 +1,8 @@ +[[meta title="Dyrevelfærd"]] +# Dyrenes ve og vel + +Blanksøgaard Lam frådser i velfærd. De har ubegrænset adgang til økologisk kløvergræs, og Henrik Refsgaard vælger at opdrætte dyrene så naturligt som muligt. + +-Når dyrene er beskæftiget med at spise, har de det godt. Velfærden opnår vi også ved at lade dyrene gå ude næsten hele året. Og man kan se på lammekødet, at dyrene æder sig mætte i blandt andet kløvergræs. Kødet bliver mørkere og smagen mere afrundet, siger Henrik Refsgaard. Han bruger får og lam som plæneklippere, så at sige. + +-Har jeg marker, som helst ikke skal springe i skov, så bruger jeg dyrene aktivt i dét arbejde, og på den måde opnår jeg naturpleje i dobbelt forstand, siger han.
\ No newline at end of file diff --git a/stedet/ejer.mdwn b/stedet/ejer.mdwn new file mode 100644 index 0000000..dd5e121 --- /dev/null +++ b/stedet/ejer.mdwn @@ -0,0 +1,5 @@ +[[meta title="Manden"]] +# Den økologiske landmand +Henrik Refsgaard har med base på Blanksøgaard i en menneskealder været et af fyrtårnene i arbejdet på at udvikle økologisk landbrug. + +Talrige tillidsposter i landbrugets vidt forgrenede organisationssystem er det blevet til, og med Blanksøgaard Lam tager Henrik Refsgaard endnu et skridt, der fremmer økologien.
\ No newline at end of file diff --git a/stedet/hunde.mdwn b/stedet/hunde.mdwn new file mode 100644 index 0000000..f1b75f4 --- /dev/null +++ b/stedet/hunde.mdwn @@ -0,0 +1,10 @@ +[[meta title="hundene"]] +# Arbejdet med fårehunde +Fårehund og hyrde har arbejdet sammen fra dengang mennesket begyndte at holde husdyr. I dag er hunden en uundværlig og integreret del af ethvert fårehold. Hunden holder sammen på flokken og hjælper med at få fårene til at gå i samme retning. + +-Får har bevaret deres naturlige egenskaber. De er flokdyr, og det udnytter jeg i mit samarbejde med hunden, siger Henrik Refsgaard. + +Når der skal samling på fårene kommanderer han sin hund om bag ved fårene, hunden samler så fårene, og fordi hunden opfatter Henrik som en flokfører, driver hunden fårene i den retning, Henrik bevæger sig. + +-Det er som med en urskive. Jeg står dér, hvor klokken er seks, hunden står så dér, hvor klokken er tolv. Hunden skaber selv dén balance, fortæller Henrik Refsgaard. Blanksøgaard råder i dag over to fårehunde. + |