summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/nummer4/husholdning/_index.qmd
blob: b4d049668ad1c9383a2cf333a22a2e05aa28b975 (plain)

Orø Husholdningsforening

Foreningernes og fællesskabernes ø

Af Birgit Friis Petersen

(Boks)

Historie:

1908: Den første husholdningsforening i Danmark, Malt Herreds Husholdningsforening (Ribe Amt), stiftes.

1941: Den unge præstefrue, Inger Morsing, fik idéen om at stifte en husmoderforening på Orø og indkaldte øens damer til et møde. 30 damer mødte op, og de syntes alle om idéen. Derefter blev lovene for foreningen udformet i samarbejde mellem fru Morsing og "en fru sagfører Kjær". Husmoderforeningen blev stiftet 11. juni. Bestyrelsen skulle ifølge lovene bestå af fem medlemmer, to suppleanter og to revisorer.

1941-42: Foredrag og kurser i fx henkogning, madlavning, syltning, syning og omsyning. Sykurserne fortsatte frem til starten af 1960'erne.

1943-45: Fælles kogning af marmelade med til sagen bevilget sukker og forskellig frugt, der blev indsamlet af øens skolebørn. Marmeladen blev uddelt til "aldersrentenydende og fattige i sognet". Kirsten Hüttemeier (kogebogsforfatter og kendis frem til sin død i 2003) besøgte øen.

1946: Indsamling af mærker til det sultende Europa gav 328 smørmærker, 160 sukkermærker og 888 kr. Første udflugt ud af øen. I årene derefter kommer der flere og flere udflugter til.

1953: Man går over i De Samvirkende Danske Husholdningsforeninger, DSDH.

1961: Nu må unge mænd deltage sammen med pigerne.

1982: Første madlavningskursus for mænd.

1989: Udmeldelse af DSDH pga. det store kontingent til dem (160 kr. per medlem i 1988). Nyt kontingent: 50 kr.

Fremover stiger medlemstallet jævnt. Aktiviteterne ændrer sig gennem årene fra madlavning og syning til foredrag, ekskursioner og sammenkomster.

Der er i dag 60 medlemmer i foreningen, hvis bestyrelse stadig er på syv personer ligesom ved stiftelsen i 1941.

(separat boks)

Indmeldelse: Kontakt formand Kirsten Brygge på tlf. 21240097 eller mail: brygge@dadlnet.dk. Kontingent: 100 kr.

Orø Husholdningsforening, som har rødder helt tilbage til starten af 1940'erne, lever i bedste velgående. Foreningen tilbyder inspirerende foredrag, udflugter, bankoaftener og ikke mindst den årlige julefrokost. Alene i år har foreningen haft otte arrangementer udover generalforsamlingen i marts.

Et stærkt fællesskab gennem aktiviteter

Udflugterne er nogle af årets højdepunkter og byder på interessante ture til blandt andet museer og haver. I år var der udflugter til Tuse Næs Kunsthåndværk og Gerlevparken. For mange medlemmer er det ikke kun selve turene, der trækker, men også fællesskabet og de mange gode samtaler.

Der arrangeres også besøg lokalt på øen. Her i 2024 bl.a. på Orø Camping og i Marlieses Gårdcafé.

Derudover arrangerer foreningen foredrag om fx interessante rejsedestinationer, historie og meget andet. I år var især Georg Julins foredrag om den fjerde alder, som blev afholdt i samarbejde med to andre foreninger, meget velbesøgt.

Traditioner skaber sammenhold

Bankoeftermiddagen i november er nærmest en institution i sig selv. Der spilles én gang om året, og er en hyggelig eftermiddag, hvor alle kan være med. Både nye og gamle medlemmer deltager med stor entusiasme, og der er altid præmier fra lokale donorer til de heldige vindere. "Banko handler ikke kun om at vinde, men om det fællesskab, vi oplever. Vi hygger os, griner og hjælper hinanden," fortæller en af deltagerne.

Den årlige julefrokost er også et af årets højdepunkter. Her samles medlemmerne til god mad, julestemning og hygge.

Nye medlemmer er velkomne

Husholdningsforeningen byder alle velkommen, som har lyst til at være en del af et fællesskab, der værner om samvær, læring og hygge. "Vi elsker, når der kommer nye medlemmer til, for de bringer energi og nye idéer ind i foreningen," siger formand Kirsten Brygge.