::: {.lead}
Da jeg besøgte julemarkedet på Hestebedgård den 30. november,
troede jeg sådan set, at jeg havde afrundet temaet om specialvine på Orø.
Men det var kun indtil jeg ved siden af Claus’ stand med birkevin fik øje på Kristian og hans lækre honningvine.
Så jeg måtte til tastaturet igen …
:::
::: {.callout-note}
Om Kristian:
Kristian Stender har været skoleleder på Orøstrand skole- og behandlingshjem siden februar i år.
Han flyttede til Orø sidste efterår med sin hustru og deres to små børn.
Før det var Kristian lektor i samfundsfag og geografi ved Herlev Gymnasium i otte år.
Kristian er uddannet international økonom og byplanlægger med speciale i hyperurbanisering i udviklingslande.
:::
Historien bag
Kristians vineventyr begyndte som et hobbyprojekt
i kælderen på Herlev Gymnasium sammen med en kollega for seks år siden.
Kollegaen mistede interessen,
men Kristian kløede på og åbnede sin enkeltmandsvirksomhed i begyndelsen af 2023.
Derefter flyttede produktionen til Ølstykke,
hvor han kunne låne køkkenfaciliteter og lagerplads af sin svoger.
Virksomheden er p.t. sat på pause, mens Kristian prøver at finde et sted at etablere sig her på Orø.
Passionen
Kristian har altid elsket mjød og honning generelt.
Mange associerer mjød med flad øl,
men mjød har mere tilfælles med vin og frugtvin end med øl.
Derfor markedsfører Kristian sit produkt som honningvin,
idet hans hensigt er at skabe en nordisk dessertvin.
Honningvinen
Honningvinen er en videreudvikling af mjøden.
Han bruger en gærtype, som bringer alkoholprocenten op på 18 %
udelukkende gennem den naturlige gæringsproces.
I bryggeprocessen sørger han for at behandle honningen på en måde,
så honningens naturlige smag og egenskaber
som for eksempel de antibakterielle egenskaber bevares.
I processen tilføjer han diverse smage af bær,
frugter og krydderier i form af indkog, most eller te
og tilstræber en så høj grad af lokale og økologiske råvarer som muligt.
Honningvinen består kun af naturlige produkter.
Der er ingen tilsætningsstoffer til regulering af fx PH-værdi, smag eller andet.
Det gør, at hvert bryg er unikt, og dermed kan der være et større spild,
men kvaliteten og det, at det er et naturligt produkt, er det vigtigste for Kristian.
Langt det meste i honningvinen er økologisk,
dog er gæren og honningen det ikke,
da det kan være svært at styre biernes færden i et land,
hvor det konventionelle landbrug stadig fylder mest.
Men uanset hvad er kvaliteten altid i højsædet for Kristian.
::: {.callout-note}
På sigt håber Kristian, at man kan købe vinen i øens butikker.
Men lige nu kan man købe honningvinen på øens julemarkeder eller direkte hos Kristian.
Mail < honeybrewdk@gmail.com>
Tlf 61 77 39 03
:::