summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/nummer4/birkevin
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'nummer4/birkevin')
-rw-r--r--nummer4/birkevin/_index.qmd49
-rw-r--r--nummer4/birkevin/aftapning.jpegbin2403216 -> 0 bytes
-rw-r--r--nummer4/birkevin/aftapning.jpgbin0 -> 98922 bytes
-rw-r--r--nummer4/birkevin/birkevin.jpegbin1257996 -> 0 bytes
-rw-r--r--nummer4/birkevin/birkevin.jpgbin0 -> 227988 bytes
-rw-r--r--nummer4/birkevin/birkevin_01.jpgbin0 -> 130119 bytes
-rw-r--r--nummer4/birkevin/birkevin_b.jpegbin856295 -> 0 bytes
-rw-r--r--nummer4/birkevin/claus.jpegbin2012038 -> 0 bytes
-rw-r--r--nummer4/birkevin/claus.jpgbin0 -> 233342 bytes
-rw-r--r--nummer4/birkevin/hvidvin.jpegbin519609 -> 0 bytes
-rw-r--r--nummer4/birkevin/hvidvin.jpgbin0 -> 127026 bytes
-rw-r--r--nummer4/birkevin/index.qmd7
-rw-r--r--nummer4/birkevin/roedvin.jpegbin603259 -> 0 bytes
-rw-r--r--nummer4/birkevin/roedvin.jpgbin0 -> 145891 bytes
14 files changed, 30 insertions, 26 deletions
diff --git a/nummer4/birkevin/_index.qmd b/nummer4/birkevin/_index.qmd
index 60fd0da..3df1fd0 100644
--- a/nummer4/birkevin/_index.qmd
+++ b/nummer4/birkevin/_index.qmd
@@ -1,8 +1,12 @@
+::: {.lead}
+
Siden Marliese Wessels og Claus Jørgensen
i 1993 købte deres gård på Langdal 4, Orø,
har de skabt produkter og oplevelser med fokus på økologien
og med deres gård som omdrejningspunkt.
+:::
+
Deres arbejde har bl.a. resulteret i
Marliese's Gårdcafé og OrØganics birkesaft-produkter.
@@ -31,22 +35,19 @@ Hvidvine: Weingut Hirschhof, Rheinhessen
Rosé & rødvine: Weingut Halter, Neckarsulm/Würrtemberg
-![Foto: Claus Jørgensen](hvidvin.jpeg)
-![Foto: Claus Jørgensen](roedvin.jpeg)
-
Vinene sælges i caféens åbningsperiode maj-september
samt hele året til afhentning på bestilling via telefon eller sms.
Til jul er især Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger,
der er lavet på Blaufränkisch druen, populære.
-::: {.callout-note}
+![*Fotograf: Claus Jørgensen.*](hvidvin.jpg)
-# Kontakt
-**Mobil** 20 57 42 44
-**Mail** <marliese@biowein.dk>
-og <info@marliesesgaardcafe.dk>
+Mobil
+: 20 57 42 44
-:::
+Mail
+: <marliese@biowein.dk>
+og <info@marliesesgaardcafe.dk>
## Vin og andet godt fra Orøganic.dk
@@ -61,13 +62,16 @@ bl.a. birkesennep, birkebobler og birkesirup.
Processen fra birketræ til færdig birkevin er spændende:
+![*Fotograf: Claus Jørgensen.*](roedvin.jpg)
+
Råvaren
: Marliese og Claus kom til Orø i 1993 og købte en dejlig gård midt på øen. I 2010 plantede de skov på 16 ha., og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft til brug i bl.a. vinproduktionen.
Marts/april
: Aftapning. 30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes. De største træer kan give over fem liter på en dag.
-![Saften tappes i det tidlige forår. Foto: Claus Jørgensen](claus.jpeg)
+![Saften tappes i det tidlige forår.
+*Fotograf: Claus Jørgensen.*](claus.jpg)
Opbevaring
: Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage, fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere, indtil han har mindst 150 liter.
@@ -78,7 +82,8 @@ Produktion
Aftapning
: Inden aftapningen smager Claus og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge løbende på vinen, indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker. Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes.
-![Aftapning efter cirka et halvt års lagring. Foto: Claus Jørgensen](aftapning.jpeg)
+![Aftapning efter cirka et halvt års lagring.
+*Fotograf: Claus Jørgensen.*](aftapning.jpg)
Tidligere årgange var sødere og kunne betegnes som dessertvin,
hvorimod 2023-24 årgangen er mere syrlig.
@@ -87,8 +92,6 @@ I 2025 vil der blive lavet begge udgaver.
Samlet lagringstid
: Cirka seks måneder.
-![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser. Foto: Claus Jørgensen](birkevin.jpeg)
-
### Birkebobler
Birkeboblerne produceres p.t. kun i mindre mængder.
@@ -104,8 +107,7 @@ Frysning
Lagring
: Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup, indtil vinen har den ønskede sødme. Herefter kommes der prop i, og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug.
-
-Arbejdet foregår -- ligesom med vinen --
+: Arbejdet foregår -- ligesom med vinen --
i samarbejde med Bjarne Thougaard, Vinperlen.
Samlet lagringstid
@@ -115,19 +117,22 @@ Samlet lagringstid
Birkesiruppen produceres p.t. kun i mindre mængder.
+![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser.
+*Fotograf: Claus Jørgensen.*](birkevin.jpg)
+
Produktion
-: Birkesaften indeholder kun omkring 1% sukker fra naturens side
+: Birkesaften indeholder kun omkring 1 % sukker fra naturens side
og bliver kogt ind i en brændefyret canadisk indkoger.
Derefter inddampes siruppen i en vakuum-inddamper,
indtil den består af omkring 60 procent sukker,
som er definitionen på sirup.
Herefter hældes den i beholdere.
-::: {.callout-note}
+Mail
+: <clausoroe@icloud.com>
-# Kontakt
-[OrØganic.dk](https://orøganic.dk/)
-**Mail** <clausoroe@icloud.com>
-**Tlf** 23 45 37 98
+Telefon
+: 23 45 37 98
-:::
+Hjemmeside
+: <https://orøganic.dk/>
diff --git a/nummer4/birkevin/aftapning.jpeg b/nummer4/birkevin/aftapning.jpeg
deleted file mode 100644
index 61c28b9..0000000
--- a/nummer4/birkevin/aftapning.jpeg
+++ /dev/null
Binary files differ
diff --git a/nummer4/birkevin/aftapning.jpg b/nummer4/birkevin/aftapning.jpg
new file mode 100644
index 0000000..5b34427
--- /dev/null
+++ b/nummer4/birkevin/aftapning.jpg
Binary files differ
diff --git a/nummer4/birkevin/birkevin.jpeg b/nummer4/birkevin/birkevin.jpeg
deleted file mode 100644
index dc77306..0000000
--- a/nummer4/birkevin/birkevin.jpeg
+++ /dev/null
Binary files differ
diff --git a/nummer4/birkevin/birkevin.jpg b/nummer4/birkevin/birkevin.jpg
new file mode 100644
index 0000000..39eb34e
--- /dev/null
+++ b/nummer4/birkevin/birkevin.jpg
Binary files differ
diff --git a/nummer4/birkevin/birkevin_01.jpg b/nummer4/birkevin/birkevin_01.jpg
new file mode 100644
index 0000000..820ea0d
--- /dev/null
+++ b/nummer4/birkevin/birkevin_01.jpg
Binary files differ
diff --git a/nummer4/birkevin/birkevin_b.jpeg b/nummer4/birkevin/birkevin_b.jpeg
deleted file mode 100644
index 763978b..0000000
--- a/nummer4/birkevin/birkevin_b.jpeg
+++ /dev/null
Binary files differ
diff --git a/nummer4/birkevin/claus.jpeg b/nummer4/birkevin/claus.jpeg
deleted file mode 100644
index 7b0dc05..0000000
--- a/nummer4/birkevin/claus.jpeg
+++ /dev/null
Binary files differ
diff --git a/nummer4/birkevin/claus.jpg b/nummer4/birkevin/claus.jpg
new file mode 100644
index 0000000..478b622
--- /dev/null
+++ b/nummer4/birkevin/claus.jpg
Binary files differ
diff --git a/nummer4/birkevin/hvidvin.jpeg b/nummer4/birkevin/hvidvin.jpeg
deleted file mode 100644
index b45eaff..0000000
--- a/nummer4/birkevin/hvidvin.jpeg
+++ /dev/null
Binary files differ
diff --git a/nummer4/birkevin/hvidvin.jpg b/nummer4/birkevin/hvidvin.jpg
new file mode 100644
index 0000000..b04898f
--- /dev/null
+++ b/nummer4/birkevin/hvidvin.jpg
Binary files differ
diff --git a/nummer4/birkevin/index.qmd b/nummer4/birkevin/index.qmd
index 10d748c..6f33bd2 100644
--- a/nummer4/birkevin/index.qmd
+++ b/nummer4/birkevin/index.qmd
@@ -1,11 +1,10 @@
---
title: Marlieses og Claus' vine
-subtitle: Vinenes ø
-date: 2024-12-03
+date: 2024-12-11
author:
- Birgit Friis Petersen
-image: birkevin_b.jpeg
-categories: [handel, økologi]
+image: birkevin_01.jpg
+categories: [erhverv, handel, økologi]
filters:
- footer
---
diff --git a/nummer4/birkevin/roedvin.jpeg b/nummer4/birkevin/roedvin.jpeg
deleted file mode 100644
index 3413555..0000000
--- a/nummer4/birkevin/roedvin.jpeg
+++ /dev/null
Binary files differ
diff --git a/nummer4/birkevin/roedvin.jpg b/nummer4/birkevin/roedvin.jpg
new file mode 100644
index 0000000..5e1410b
--- /dev/null
+++ b/nummer4/birkevin/roedvin.jpg
Binary files differ