diff options
Diffstat (limited to 'nummer4/birkevin/_index.qmd')
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/_index.qmd | 40 |
1 files changed, 17 insertions, 23 deletions
diff --git a/nummer4/birkevin/_index.qmd b/nummer4/birkevin/_index.qmd index c806d60..3df1fd0 100644 --- a/nummer4/birkevin/_index.qmd +++ b/nummer4/birkevin/_index.qmd @@ -1,8 +1,12 @@ +::: {.lead} + Siden Marliese Wessels og Claus Jørgensen i 1993 købte deres gård på Langdal 4, Orø, har de skabt produkter og oplevelser med fokus på økologien og med deres gård som omdrejningspunkt. +::: + Deres arbejde har bl.a. resulteret i Marliese's Gårdcafé og OrØganics birkesaft-produkter. @@ -31,25 +35,20 @@ Hvidvine: Weingut Hirschhof, Rheinhessen Rosé & rødvine: Weingut Halter, Neckarsulm/Würrtemberg - - - - Vinene sælges i caféens åbningsperiode maj-september samt hele året til afhentning på bestilling via telefon eller sms. Til jul er især Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger, der er lavet på Blaufränkisch druen, populære. -::: {.callout-note} + -# Kontakt +Mobil +: 20 57 42 44 -**Mobil** 20 57 42 44 -**Mail** <marliese@biowein.dk> +Mail +: <marliese@biowein.dk> og <info@marliesesgaardcafe.dk> -::: - ## Vin og andet godt fra Orøganic.dk Claus Jørgensen er en rigtig ildsjæl, @@ -63,6 +62,8 @@ bl.a. birkesennep, birkebobler og birkesirup. Processen fra birketræ til færdig birkevin er spændende: + + Råvaren : Marliese og Claus kom til Orø i 1993 og købte en dejlig gård midt på øen. I 2010 plantede de skov på 16 ha., og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft til brug i bl.a. vinproduktionen. @@ -70,7 +71,7 @@ Marts/april : Aftapning. 30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes. De største træer kan give over fem liter på en dag.  +*Fotograf: Claus Jørgensen.*](claus.jpg) Opbevaring : Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage, fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere, indtil han har mindst 150 liter. @@ -82,7 +83,7 @@ Aftapning : Inden aftapningen smager Claus og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge løbende på vinen, indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker. Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes.  +*Fotograf: Claus Jørgensen.*](aftapning.jpg) Tidligere årgange var sødere og kunne betegnes som dessertvin, hvorimod 2023-24 årgangen er mere syrlig. @@ -91,9 +92,6 @@ I 2025 vil der blive lavet begge udgaver. Samlet lagringstid : Cirka seks måneder. - - ### Birkebobler Birkeboblerne produceres p.t. kun i mindre mængder. @@ -109,8 +107,7 @@ Frysning Lagring : Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup, indtil vinen har den ønskede sødme. Herefter kommes der prop i, og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug. - -Arbejdet foregår -- ligesom med vinen -- +: Arbejdet foregår -- ligesom med vinen -- i samarbejde med Bjarne Thougaard, Vinperlen. Samlet lagringstid @@ -120,6 +117,9 @@ Samlet lagringstid Birkesiruppen produceres p.t. kun i mindre mængder. + + Produktion : Birkesaften indeholder kun omkring 1 % sukker fra naturens side og bliver kogt ind i en brændefyret canadisk indkoger. @@ -128,10 +128,6 @@ indtil den består af omkring 60 procent sukker, som er definitionen på sirup. Herefter hældes den i beholdere. -::: {.callout-note} - -# Kontakt - Mail : <clausoroe@icloud.com> @@ -140,5 +136,3 @@ Telefon Hjemmeside : <https://orøganic.dk/> - -::: |