summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/nummer4/birkevin/_index.qmd
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'nummer4/birkevin/_index.qmd')
-rw-r--r--nummer4/birkevin/_index.qmd40
1 files changed, 17 insertions, 23 deletions
diff --git a/nummer4/birkevin/_index.qmd b/nummer4/birkevin/_index.qmd
index c806d60..3df1fd0 100644
--- a/nummer4/birkevin/_index.qmd
+++ b/nummer4/birkevin/_index.qmd
@@ -1,8 +1,12 @@
+::: {.lead}
+
Siden Marliese Wessels og Claus Jørgensen
i 1993 købte deres gård på Langdal 4, Orø,
har de skabt produkter og oplevelser med fokus på økologien
og med deres gård som omdrejningspunkt.
+:::
+
Deres arbejde har bl.a. resulteret i
Marliese's Gårdcafé og OrØganics birkesaft-produkter.
@@ -31,25 +35,20 @@ Hvidvine: Weingut Hirschhof, Rheinhessen
Rosé & rødvine: Weingut Halter, Neckarsulm/Würrtemberg
-![*Fotograf: Claus Jørgensen.*](hvidvin.jpeg)
-
-![*Fotograf: Claus Jørgensen.*](roedvin.jpeg)
-
Vinene sælges i caféens åbningsperiode maj-september
samt hele året til afhentning på bestilling via telefon eller sms.
Til jul er især Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger,
der er lavet på Blaufränkisch druen, populære.
-::: {.callout-note}
+![*Fotograf: Claus Jørgensen.*](hvidvin.jpg)
-# Kontakt
+Mobil
+: 20 57 42 44
-**Mobil** 20 57 42 44
-**Mail** <marliese@biowein.dk>
+Mail
+: <marliese@biowein.dk>
og <info@marliesesgaardcafe.dk>
-:::
-
## Vin og andet godt fra Orøganic.dk
Claus Jørgensen er en rigtig ildsjæl,
@@ -63,6 +62,8 @@ bl.a. birkesennep, birkebobler og birkesirup.
Processen fra birketræ til færdig birkevin er spændende:
+![*Fotograf: Claus Jørgensen.*](roedvin.jpg)
+
Råvaren
: Marliese og Claus kom til Orø i 1993 og købte en dejlig gård midt på øen. I 2010 plantede de skov på 16 ha., og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft til brug i bl.a. vinproduktionen.
@@ -70,7 +71,7 @@ Marts/april
: Aftapning. 30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes. De største træer kan give over fem liter på en dag.
![Saften tappes i det tidlige forår.
-*Fotograf: Claus Jørgensen.*](claus.jpeg)
+*Fotograf: Claus Jørgensen.*](claus.jpg)
Opbevaring
: Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage, fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere, indtil han har mindst 150 liter.
@@ -82,7 +83,7 @@ Aftapning
: Inden aftapningen smager Claus og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge løbende på vinen, indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker. Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes.
![Aftapning efter cirka et halvt års lagring.
-*Fotograf: Claus Jørgensen.*](aftapning.jpeg)
+*Fotograf: Claus Jørgensen.*](aftapning.jpg)
Tidligere årgange var sødere og kunne betegnes som dessertvin,
hvorimod 2023-24 årgangen er mere syrlig.
@@ -91,9 +92,6 @@ I 2025 vil der blive lavet begge udgaver.
Samlet lagringstid
: Cirka seks måneder.
-![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser.
-*Fotograf: Claus Jørgensen.*](birkevin.jpeg)
-
### Birkebobler
Birkeboblerne produceres p.t. kun i mindre mængder.
@@ -109,8 +107,7 @@ Frysning
Lagring
: Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup, indtil vinen har den ønskede sødme. Herefter kommes der prop i, og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug.
-
-Arbejdet foregår -- ligesom med vinen --
+: Arbejdet foregår -- ligesom med vinen --
i samarbejde med Bjarne Thougaard, Vinperlen.
Samlet lagringstid
@@ -120,6 +117,9 @@ Samlet lagringstid
Birkesiruppen produceres p.t. kun i mindre mængder.
+![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser.
+*Fotograf: Claus Jørgensen.*](birkevin.jpg)
+
Produktion
: Birkesaften indeholder kun omkring 1 % sukker fra naturens side
og bliver kogt ind i en brændefyret canadisk indkoger.
@@ -128,10 +128,6 @@ indtil den består af omkring 60 procent sukker,
som er definitionen på sirup.
Herefter hældes den i beholdere.
-::: {.callout-note}
-
-# Kontakt
-
Mail
: <clausoroe@icloud.com>
@@ -140,5 +136,3 @@ Telefon
Hjemmeside
: <https://orøganic.dk/>
-
-:::