diff options
author | Siri Reiter <siri@pjones.dk> | 2024-12-08 19:55:24 +0100 |
---|---|---|
committer | Siri Reiter <siri@pjones.dk> | 2024-12-08 19:58:12 +0100 |
commit | ed0627cc1ffee86076c662f7bacd941bfca0d8bd (patch) | |
tree | 9aa87e17530d1347111c298c592986d417145818 /nummer4 | |
parent | 5f8fd7d7213bc878624887c797c5a49b19425c7b (diff) |
move images
Diffstat (limited to 'nummer4')
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/_index.qmd | 81 | ||||
-rw-r--r-- | nummer4/halloween/_index.qmd | 3 |
2 files changed, 33 insertions, 51 deletions
diff --git a/nummer4/birkevin/_index.qmd b/nummer4/birkevin/_index.qmd index 66ba4f3..c304f67 100644 --- a/nummer4/birkevin/_index.qmd +++ b/nummer4/birkevin/_index.qmd @@ -28,18 +28,17 @@ da de aflagde Orø et meget omtalt besøg. Her i 2024 sælger Marliese vine fra følgende producenter: Hvidvine: Weingut Hirschhof, Rheinhessen -![Foto: Claus Jørgensen](image2.jpeg) Rosé & rødvine: Weingut Halter, Neckarsulm/Würrtemberg -![Foto: Claus Jørgensen](image1.jpeg) + +![Foto: Claus Jørgensen](hvidvin.jpeg) +![Foto: Claus Jørgensen](roedvin.jpeg) Vinene sælges i caféens åbningsperiode maj-september samt hele året til afhentning på bestilling via telefon eller sms. Til jul er især Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger, der er lavet på Blaufränkisch druen, populære. - - ::: {.callout-note} # Kontakt @@ -62,80 +61,62 @@ bl.a. birkesennep, birkebobler og birkesirup. Processen fra birketræ til færdig birkevin er spændende: -Råvaren: Marliese og Claus kom til Orø i 1993 -og købte en dejlig gård midt på øen. -I 2010 plantede de skov på 16 ha., -og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft -til brug i bl.a. vinproduktionen. +Råvaren +: Marliese og Claus kom til Orø i 1993 og købte en dejlig gård midt på øen. I 2010 plantede de skov på 16 ha., og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft til brug i bl.a. vinproduktionen. -Marts/april: Aftapning. -30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes. -De største træer kan give over fem liter på en dag. +Marts/april +: Aftapning. 30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes. De største træer kan give over fem liter på en dag. -![Saften tappes i det tidlige forår. Foto: Claus Jørgensen](image3.jpeg) +![Saften tappes i det tidlige forår. Foto: Claus Jørgensen](claus.jpeg) -Opbevaring: -Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage, -fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere, -indtil han har mindst 150 liter. +Opbevaring +: Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage, fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere, indtil han har mindst 150 liter. -Produktion: -Saften tilsættes derefter økologisk rørsukker og økologisk gær, -hvorefter den hældes på ståltanke, -hvor den lagres lufttæt i cirka et halvt år. +Produktion +: Saften tilsættes derefter økologisk rørsukker og økologisk gær, hvorefter den hældes på ståltanke, hvor den lagres lufttæt i cirka et halvt år. -Aftapning: -Inden aftapningen smager Claus -og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge -løbende på vinen, -indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker. -Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes. +Aftapning +: Inden aftapningen smager Claus og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge løbende på vinen, indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker. Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes. -![Aftapning efter cirka et halvt års lagring. Foto: Claus Jørgensen](image4.jpeg)) +![Aftapning efter cirka et halvt års lagring. Foto: Claus Jørgensen](aftapning.jpeg) Tidligere årgange var sødere og kunne betegnes som dessertvin, hvorimod 2023-24 årgangen er mere syrlig. I 2025 vil der blive lavet begge udgaver. -Samlet lagringstid: cirka seks måneder. -![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser. Foto: Claus Jørgensen](image5.jpeg) +Samlet lagringstid +: Cirka seks måneder. + +![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser. Foto: Claus Jørgensen](birkevin.jpeg) ### Birkebobler Birkeboblerne produceres p.t. kun i mindre mængder. -Produktionsstart: -Birkeboblerne produceres i starten som birkevinen -(dvs. lagres et halvt år, efter sukker og gær er tilsat). -Men gæringen stoppes ikke, når vinen kommes på flasker og kapsles. +Produktionsstart +: Birkeboblerne produceres i starten som birkevinen (dvs. lagres et halvt år, efter sukker og gær er tilsat). Men gæringen stoppes ikke, når vinen kommes på flasker og kapsles. -Lagring: -Derefter opbevares flaskerne i et halvt år stående skråt på hovedet, -og mens de står sådan, drejes flaskerne med jævne mellemrum en lille smule. -I den tid udvikler boblerne sig pga. den fortsatte gæring. +Lagring +: Derefter opbevares flaskerne i et halvt år stående skråt på hovedet, og mens de står sådan, drejes flaskerne med jævne mellemrum en lille smule. I den tid udvikler boblerne sig pga. den fortsatte gæring. -Frysning: -Efter de to gange et halvt års lagring -fryses halsen på flaskerne ned til minus 35 grader. -Herefter "skydes" restgær og bundfald ud af flasken ved at afkapsle den. +Frysning +: Efter de to gange et halvt års lagring fryses halsen på flaskerne ned til minus 35 grader. Herefter "skydes" restgær og bundfald ud af flasken ved at afkapsle den. -Lagring: -Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup, -indtil vinen har den ønskede sødme. -Herefter kommes der prop i, -og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug. +Lagring +: Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup, indtil vinen har den ønskede sødme. Herefter kommes der prop i, og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug. Arbejdet foregår -- ligesom med vinen -- i samarbejde med Bjarne Thougaard, Vinperlen. -Samlet lagringstid: mindst 18 måneder. +Samlet lagringstid +: Mindst 18 måneder. ### Birkesirup Birkesiruppen produceres p.t. kun i mindre mængder. -Produktion: -Birkesaften indeholder kun omkring 1% sukker fra naturens side +Produktion +: Birkesaften indeholder kun omkring 1% sukker fra naturens side og bliver kogt ind i en brændefyret canadisk indkoger. Derefter inddampes siruppen i en vakuum-inddamper, indtil den består af omkring 60 procent sukker, diff --git a/nummer4/halloween/_index.qmd b/nummer4/halloween/_index.qmd index 36447a7..55c25dc 100644 --- a/nummer4/halloween/_index.qmd +++ b/nummer4/halloween/_index.qmd @@ -1,8 +1,9 @@ +![Fotos: Michelle Nimb og andre forældre.](eftermiddag.jpg) + Mange af Orøs børn i alle aldre mødte op til fællesspisning 1. november for at fejre Halloween og bagefter gå rundt i Brønde i deres fantasifulde udklædninger. En uhhh-hyggelig aften med masser af slik. Redaktionen håber ikke, at der var nogen, som faldt i den transportable sorte gryde. -![Fotos: Michelle Nimb og andre forældre.](eftermiddag.jpg) ![Fotos: Michelle Nimb og andre forældre.](aften.jpg) |