summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/nummer4
diff options
context:
space:
mode:
authorSiri Reiter <siri@pjones.dk>2024-12-08 19:55:24 +0100
committerSiri Reiter <siri@pjones.dk>2024-12-08 19:58:12 +0100
commited0627cc1ffee86076c662f7bacd941bfca0d8bd (patch)
tree9aa87e17530d1347111c298c592986d417145818 /nummer4
parent5f8fd7d7213bc878624887c797c5a49b19425c7b (diff)
move images
Diffstat (limited to 'nummer4')
-rw-r--r--nummer4/birkevin/_index.qmd81
-rw-r--r--nummer4/halloween/_index.qmd3
2 files changed, 33 insertions, 51 deletions
diff --git a/nummer4/birkevin/_index.qmd b/nummer4/birkevin/_index.qmd
index 66ba4f3..c304f67 100644
--- a/nummer4/birkevin/_index.qmd
+++ b/nummer4/birkevin/_index.qmd
@@ -28,18 +28,17 @@ da de aflagde Orø et meget omtalt besøg.
Her i 2024 sælger Marliese vine fra følgende producenter:
Hvidvine: Weingut Hirschhof, Rheinhessen
-![Foto: Claus Jørgensen](image2.jpeg)
Rosé & rødvine: Weingut Halter, Neckarsulm/Würrtemberg
-![Foto: Claus Jørgensen](image1.jpeg)
+
+![Foto: Claus Jørgensen](hvidvin.jpeg)
+![Foto: Claus Jørgensen](roedvin.jpeg)
Vinene sælges i caféens åbningsperiode maj-september
samt hele året til afhentning på bestilling via telefon eller sms.
Til jul er især Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger,
der er lavet på Blaufränkisch druen, populære.
-
-
::: {.callout-note}
# Kontakt
@@ -62,80 +61,62 @@ bl.a. birkesennep, birkebobler og birkesirup.
Processen fra birketræ til færdig birkevin er spændende:
-Råvaren: Marliese og Claus kom til Orø i 1993
-og købte en dejlig gård midt på øen.
-I 2010 plantede de skov på 16 ha.,
-og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft
-til brug i bl.a. vinproduktionen.
+Råvaren
+: Marliese og Claus kom til Orø i 1993 og købte en dejlig gård midt på øen. I 2010 plantede de skov på 16 ha., og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft til brug i bl.a. vinproduktionen.
-Marts/april: Aftapning.
-30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes.
-De største træer kan give over fem liter på en dag.
+Marts/april
+: Aftapning. 30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes. De største træer kan give over fem liter på en dag.
-![Saften tappes i det tidlige forår. Foto: Claus Jørgensen](image3.jpeg)
+![Saften tappes i det tidlige forår. Foto: Claus Jørgensen](claus.jpeg)
-Opbevaring:
-Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage,
-fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere,
-indtil han har mindst 150 liter.
+Opbevaring
+: Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage, fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere, indtil han har mindst 150 liter.
-Produktion:
-Saften tilsættes derefter økologisk rørsukker og økologisk gær,
-hvorefter den hældes på ståltanke,
-hvor den lagres lufttæt i cirka et halvt år.
+Produktion
+: Saften tilsættes derefter økologisk rørsukker og økologisk gær, hvorefter den hældes på ståltanke, hvor den lagres lufttæt i cirka et halvt år.
-Aftapning:
-Inden aftapningen smager Claus
-og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge
-løbende på vinen,
-indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker.
-Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes.
+Aftapning
+: Inden aftapningen smager Claus og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge løbende på vinen, indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker. Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes.
-![Aftapning efter cirka et halvt års lagring. Foto: Claus Jørgensen](image4.jpeg))
+![Aftapning efter cirka et halvt års lagring. Foto: Claus Jørgensen](aftapning.jpeg)
Tidligere årgange var sødere og kunne betegnes som dessertvin,
hvorimod 2023-24 årgangen er mere syrlig.
I 2025 vil der blive lavet begge udgaver.
-Samlet lagringstid: cirka seks måneder.
-![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser. Foto: Claus Jørgensen](image5.jpeg)
+Samlet lagringstid
+: Cirka seks måneder.
+
+![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser. Foto: Claus Jørgensen](birkevin.jpeg)
### Birkebobler
Birkeboblerne produceres p.t. kun i mindre mængder.
-Produktionsstart:
-Birkeboblerne produceres i starten som birkevinen
-(dvs. lagres et halvt år, efter sukker og gær er tilsat).
-Men gæringen stoppes ikke, når vinen kommes på flasker og kapsles.
+Produktionsstart
+: Birkeboblerne produceres i starten som birkevinen (dvs. lagres et halvt år, efter sukker og gær er tilsat). Men gæringen stoppes ikke, når vinen kommes på flasker og kapsles.
-Lagring:
-Derefter opbevares flaskerne i et halvt år stående skråt på hovedet,
-og mens de står sådan, drejes flaskerne med jævne mellemrum en lille smule.
-I den tid udvikler boblerne sig pga. den fortsatte gæring.
+Lagring
+: Derefter opbevares flaskerne i et halvt år stående skråt på hovedet, og mens de står sådan, drejes flaskerne med jævne mellemrum en lille smule. I den tid udvikler boblerne sig pga. den fortsatte gæring.
-Frysning:
-Efter de to gange et halvt års lagring
-fryses halsen på flaskerne ned til minus 35 grader.
-Herefter "skydes" restgær og bundfald ud af flasken ved at afkapsle den.
+Frysning
+: Efter de to gange et halvt års lagring fryses halsen på flaskerne ned til minus 35 grader. Herefter "skydes" restgær og bundfald ud af flasken ved at afkapsle den.
-Lagring:
-Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup,
-indtil vinen har den ønskede sødme.
-Herefter kommes der prop i,
-og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug.
+Lagring
+: Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup, indtil vinen har den ønskede sødme. Herefter kommes der prop i, og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug.
Arbejdet foregår -- ligesom med vinen --
i samarbejde med Bjarne Thougaard, Vinperlen.
-Samlet lagringstid: mindst 18 måneder.
+Samlet lagringstid
+: Mindst 18 måneder.
### Birkesirup
Birkesiruppen produceres p.t. kun i mindre mængder.
-Produktion:
-Birkesaften indeholder kun omkring 1% sukker fra naturens side
+Produktion
+: Birkesaften indeholder kun omkring 1% sukker fra naturens side
og bliver kogt ind i en brændefyret canadisk indkoger.
Derefter inddampes siruppen i en vakuum-inddamper,
indtil den består af omkring 60 procent sukker,
diff --git a/nummer4/halloween/_index.qmd b/nummer4/halloween/_index.qmd
index 36447a7..55c25dc 100644
--- a/nummer4/halloween/_index.qmd
+++ b/nummer4/halloween/_index.qmd
@@ -1,8 +1,9 @@
+![Fotos: Michelle Nimb og andre forældre.](eftermiddag.jpg)
+
Mange af Orøs børn i alle aldre mødte op til fællesspisning 1. november
for at fejre Halloween og bagefter gå rundt i Brønde i deres fantasifulde udklædninger.
En uhhh-hyggelig aften med masser af slik.
Redaktionen håber ikke, at der var nogen, som faldt i den transportable sorte gryde.
-![Fotos: Michelle Nimb og andre forældre.](eftermiddag.jpg)
![Fotos: Michelle Nimb og andre forældre.](aften.jpg)