summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren/opbrud.mdwn
blob: 024570f45cb03b50854b9d01a32364c2e2cdf96f (plain)

[[!meta title="Opbrud - byvandring over Jødeaktionen i Oktober 1943"]]

[[!if test="included()" then="""

En byvandring om familien Vogelfrei og deres rejse gennem København i oktober 1943, på vej på flugt til fods og med sporvogn. Fortid og nutid mødes på en uforglemmelig tur gennem københavnske kvarterer, og mod et ukendt mål.

[[!img opbrud_grafik.jpg size=500x]]

[[Læs mere...|/vejviseren/opbrud]]

""" else="""

Opbrud: Familien Vogelfrei flygter

[[!img opbrud_grafik.jpg size=500x class=solo]]

Familien Vogelfrei havde en stolt tradition for at nå alting i sidste øjeblik. I oktober 1943 måtte de af sted mod et ukendt mål. Historien fortælles i 2015, hvor vi er vidne til flugt og selv skal træffe valg.

[[!template id=note text="""Byvandring: Start: Lørdag 3.-10 kl. 11. Hovedbiblioteket i Krystalgade Slut: 13.30 nær Emdrup Station. Turen går gennem Nørrebro og Bispebjerg. Undervejs benytter vi offentlig transport, som man selv skal betale.
Billetpris: 100 kr., som går til flygtningearbejde. Man kan istedet give en frivillig donation. Folk, der allerede bidrager med deres arbejde, er velkomne under alle omstændigheder."""]]

Link til køb af billet på Billetto.

Vandringen følger en jødisk families rejse gennem København den 3. Oktober 1943, til fods og med sporvogn. De har nerverne på højkant og et par vigtige ærinder undervejs. Med sig bringer de ganske få ejendele og en hel familiehistorie. Turen går gennem kvarterer mærket af tre og et halvt års besættelse. Det velkendte slår revner i Danmark.

Familien Vogelfrei er opdigtet, og hvad der sker for dem bliver først afsløret undervejs. Vi møder København anno 1943 i nutidens gader, og vi hører andre erindringer fra flugten. En velkendt historie bliver fortalt på en anderledes måde.

[[!img nordwerk.jpg size=500x class=solo]]

Inspiration

Man kan gå ind og finde beretninger på denne hjemmeside fra Københavns Stadsarkiv, hvor der bl.a. er et interaktivt kort over flugten i 1943.

En personlig sag

Indtægter for turen går til flygtningearbejde i Danmark.

Vi skylder flygtninge - og os selv – at møde dem og behandle dem ordentligt. Det er en opgave vi ikke kan overlade til systemerne. Det vil påvirke vores samfund, og vi har brug for viden og forståelse bland os selv, for at håndtere det som samfund.

Historien om Jødeaktionen ligger mig personligt på sinde. Min fars familie måtte flygte i oktober 1943. Det var ikke noget religiøst hjem, men de flygtede som så mange andre. Familien blev modtaget i Sverige og tilbragte resten af krigen dér. Hvordan vi modtager og behandler flygtninge er en vigtig del af min identitet som dansker.

Tanken om at lave turen har spøgt i mit hoved siden 70-året for Jødeaktionen i 2013. Den nuværende flygtningekrise har sat turen på dagsordenen igen.

"""]]

[[!tag vejviseren blog]] [[!tag artikel tid besaettelsen]] [[!meta date="2015-09-16"]]