summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn
blob: cac6d4e8ef940bd560e6ab5c65649049ae931c67 (plain)

[[!meta title="Kødbyens Mad og Markedsdage"]]

[[!if test="included()" then="""

Påskelørdag, den 4. -4., åbner et nyt fødevaremarked i København, Kødbyens Mad & Marked, i den Hvide Kødbys smukke rammer. Byvandring.nu er til stede på alle markedsdage i foråret og laver ture om bag facaden i den Hvide, den Grå og den Brune Kødby.

[[Læs mere...|/vejviseren/madogmarkedsdage]]

""" else="""

#Ture under Kødbyens Mad og Markedsdage ##Byvandring.nu tager dig bag Kødbyernes facader

Påskelørdag, den 4. -4. er der premiere på Kødbyens Mad & Markeddage på Flæsketorvet i den Hvide Kødbys. Det er del af indsatsen for at skabe liv i de flotte rammer, og holde stedet i takt med tiden. Byvandring.nu er til stede på alle markedsdage i løbet af foråret og tager jer bag facaden og ind i indvoldene af den Hvide, den Grå og den Brune Kødby.

[[!img /img/kby_tyren.jpg]]

[[!template id=note text="""Kødbyturene afgår kl. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, og 15.00 fra foran restauranten Mesteren og Lærlingen på Flæsketorvet. Det tager 45 minutter, og koster 50 kr. for voksne. Markedsdagene i April og Maj er 4, 5, 11, 18 og 25.-4 og 2, 3, 9, 16, 23 og 30.-5 """]]

[[Læs mere om rundvisninger i Kødbyen|/koedbyen]]

Markedet mønstrer 60 stande med et varieret udbud, fra slagtere og gårdbutikker til bryggerier, restauranter osv. I løbet af sommeren vil der komme andre aktiviteter, så som kokkeskole, skaldyrsfestival og koncerter.

Det foregår på Flæsketorvet midt i den Hvide Kødby. Da denne blev åbnet i 1934, var den topmoderne i funktion og i arkitekturen med de meget rene linjer, der udstråler hygiejne og rationel drift. I de sidste ti år har slagternes bydel åbnet sig op med spændende barer, restauranter og gallerier, men der bliver stadig forarbejdet og distribueret fødevarer herfra.

##Al kødets gang.

[[!img /img/kby_koedetsgang.jpg]]

Byvandring.nu byder på vandringer, mens markedet står på. Vi er i Kødbyen hver lørdag og den første søndag i hver måned. Turene fører dig igennem et storslået, industrielt anlæg, gennem historien om kvæg og kød, mennesker og maskiner. Vi går gennem porte og passager til bagsiden af Kødbyen, ind i lokalerne og gennem smutveje, der ikke er åbne til daglig, fx ”Trækkergangen”.

Vesterbro var kvæghandelens og slagternes bydel siden 1700-tallet, hvor slagteriet blev flyttet fra Indre By til Trommesalen uden for Vesterport. I 1879 blev Kødbyen opført syd for Halmtorvet, som var anlagt oven på landets første rangerterræn, der var blevet sløjfet i 1864..

[[!img /img/kby bruneby fratorv.jpg]]

Vil du vide mere om Vesterbro og Jernbanen? Tag en [[Byvandring på Banen|jernbanetur]].

Hvad der lå nord for den gamle jernbane, var det brogede og festlige Vesterbro, opstået med knopskydning og byggeboom, slum og spekulation, især i 1850’erne og 60’erne.Syd for banen kom der anderledes orden i sagerne. Det blev bygget flot og symmetrisk på ny landjord skabt ved opfyldning. Først kom den Gule Kødby, der blev fuldendt i 1901 med Øksnehallen som sit centrum, med indendørs plads til 1600 stykker kvæg. Området blev udbygget op mod Vestre Gasværk, til det blev ramponeret ved en eksplosion i 1921 og revet ned for at give plads til den Hvide Kødby.

[[!img /img/kby_graa_erik.jpg]]

##Den Hvide opstår, og den Gule bliver Brun. København voksede, kravene til hygiejne ligeså, og den hidtidige (gule) Kødby blev efterhånden forældet. Afløseren blev bygget til at holde længere. I 1934 blev den topmoderne hvide Kødby indviet af Thorvald Stauning. De hvide mure og blå kanter udstråler modernitet og effektivitet. Væggene vægge var beklædt med kakler, og der er rigeligt afløb, udluftning og dagslys. Derfor kan Kødbyen stadig bruges i dag, og er egnet til restauranter.

Kødbyen gik gennem en krise fra 1980’erne og frem, og mistede efterhånden sin centrale placering i distributionen. Vesterbro var på det tidspunkt i sine egne kriseår, og det påvirkede især den gamle Gule Kødby, var stærkt sodet til og nu blev den Brune Kødby. Der var hæleri omkring Fragt- og Taxacentralen, Halmtorvet var centrum for gadeprostitution, og narkohandelen florerede. Der har altid foregået lidt af hvert i området, men i den periode var det den slags som mest prægede kvarteret.

[[!img /img/kby_elevatortaarne.jpg]]

Området omring Halmtorvet blev renoveret samtidig med Byfornyelsen på Vesterbroi 1990’erne. I 1996 blev Øksnehallen gjort til udstillings- og konferencebygning, og DGI-byen åbnede i 1999 på en del af Kødbyens område. Som området ændrede karakter blev den Hvide Kødby gradvist åbnet for alternative entreprenører, klubber og ny gastronomi.

##Fremtiden mellem slagtehallerne Slagternes og prangernes særlige og helt egen verden forsvinder, som vi andre rykker ind. Der bliver ikke længere spillet kort om store sedler i lokalet bag Tyren på facaden mod Flæsketorvet – Kødbyens vartegn. Her ligger nu den store fødevaregrossist INCOs bogholderi. Så man kan knibe en tåre over tidligere tider, der fordufter – og ellers nyde de muligheder, der åbnes i Kødbyen.

Det en stor udfordring i udviklingsplanen at butikslokalerne fortsat skal bruges til fødevarevirksomheder. Derfor er Kødbyen præget af specielle restauranter, smarte barer, specialforretninger med mad. Uddannelsesinstitutioner og kontorfællesskaber holder til på førstesalene. Her har man lempet på kravet om, at al aktivitet skulle være relateret til fødevarer. Det er også vigtigt at sikre liv i området. Kødbyens Mad & Marked er en del af den bevægelse om at området skal være i live og holde sig i takt med tiden.

[[!img /img/kby_ur.jpg]]

Kødbyturene finder sted på markedsdagene kl. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, og 15.00 De tager 45 minutter, og billetprisen er 50 kr. Turene starter fra foran restauranten Mesteren og Lærlingen på Flæsketorvet.

Markedsdagene i April og Maj er 4, 5, 11, 18 og 25.-4 og 2, 3, 9, 16, 23 og 30.-5

Billetter kan købes på nettet via Billetto, og på selve dagen. Hvis man vil sikre sig at være med på et specielt tidspunkt skal man købe over nettet.

"""]]

[[!tag blog]]