summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/kolonitur.mdwn
blob: cacc446cd41739477a212b66d7a990ddc27eecb7 (plain)

[[!meta title="København og Kolonierne"]]

[[!if test="included()" then="""

[[!img vestindien_by.jpg size=200x link=kolonitur]]

I 1700-tallet blev Københavns købmænd rige på den store handel. På denne tur følger vi sporet af slavehandelen fra Nyhavn og ind blandt Frederiksstadens Palæer.

I en fortælling, hvor det flyder med guld og rom og blod.

[[Læs mere...|/kolonitur]]

""" else="""

[[!img vkort_pakhuse.jpg class=deco]] [[!img sukkermand.jpg class=deco]] [[!img vestindien_by.jpg class=deco]] [[!img vestindien_hytte.jpg class=deco]]

København og Kolonierne

Vi følger slaveriets spor fra Nyhavn og ind i Frederiksstaden. Hør om handelens by og vores fortid som slavenation. Trekantshandlen gav smukke bygninger i København. I næsten 250 år fragtede danske slaveskibe under Dannebrog 100.000 slaver fra kongens forter på Guldkysten i Afrika til de tre danske Vestindiske øer. Sukker og slavehandel gav Danmark umådelige rigdomme i 1700-tallet. Et togt kunne nemt tage 2 år, men ved et heldigt udfald bragte det umådelige rigdomme til slavehandelens bagmænd.

Det var især i Frederiksstaden omkring Amalienborg og på Christianshavn, at pakhuse og pragtfulde palæer skød op og den dag i dag giver kvartererne et herskabeligt præg. Vi ser nogle af de mest berømte palæer, som er Odd Fellow Palæet, Dehns Palæ i Bredgade og det Gule Palæ i Amaliegade. Hør om de vilkår slaverne levede under, og om sejlturen over Atlanten i op til 90 dage, hvor slaverne i lasten ikke havde mere plads end i en kiste. Hør om slaveoprøret på St. Croix. Hvordan Peter von Scholten med hjælp fra General Buddo i 1848 undlod at bekæmpe det og på egen hånd erklærede slaverne for frigivet med omgående virkning.

I 2017 markerer vi 100 året for salget af de danske Vestindiske øer til USA. Kom med på en tur om en længe overset del af danmarkshistorien i et par timer. Vi mødes ved Mindeankeret i Nyhavn.

[[!template id=note text="""Byvandring på 1,5 til 2 timer.
Startsted: Ved Nyhavns mindeanker. Turen kan også starte ved Nordre Toldbod. Turen kan begynde og slutte på Christianshavn hvis det aftales."""]]


##Arven fra Vestindien

Annette Birch - som har designet turen - deltog i markeringen af 100 året for overdragelsen af de Vestindiske Øer i Chalotte Amalie. I denne version af turen drager hun nogle tætte tråde mellem palæernes København og kolonisamfundet. Premiere på denne variant lørdag 6.5 2017 kl. 11.00. Mødested Nyhavns Mindeanker. Køb billet via Billetto.


[[Historieture|historie]]

"""]]

[[!tag ture historie city ]]