summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/guldalder.mdwn
blob: bd12f6fc392d8899be0648e916fdd18299f7db9d (plain)

[[!img skole/vaskesnor.jpg]] [[!img thorvaldsenfrise.jpg]] [[fradomhus.jpg]] [[oersted_exp2.jpg]] [[kierkegaard.jpg]]

#Geniernes Guldalder ##Kunst, videnskab og tanker 1800-tallets start. Vandring i det indre København.

I 1814 var Danmark blevet et lille, fattigt land. København lå bag grønne volde. Der rørte sig store tanker i den tæt befolkede by, og Guldalderens betryggende rammer stod for en sprængning.

Turen følger den unge HC Andersen ind i Kongens By i 1819, fattig og til fods. Han fik hjælp af videnskabsmanden HC Ørsted, kom på tværs af tænkeren Søren Kierkegaard og hyldede kunstneren Thorvaldsen. Tekster fra tiden fortæller om hvordan de store personligheder indbyrdes relationer.

Begreber som romantik, genialitet nationalisme og demokrati kan bringes frem. Ekstra vægt på Grundtvig og Kierkegaard bringer religion og filosofi i spil. En kunsthistorisk vinkel kan styrkes gennem besøg på Thorvaldsens Museum., Hirschsprungs Samling eller Statens Museum for Kunst.

Elektromagnetismen bliver strømpil for en videnskabelig og teknisk udvikling der vil sætte sig præg på resten af 1800-tallet. Ørsteds opdagelse af fænomenet kan afprøves som med simple midler.

Naturfagene kan underbygges yderligere med besøg i Geologisk Museum og Botanisk Have. En tur til Diesel House i HC Ørstedsværket kan skabe spænding i videre arbejde med elektriciteten.

Museumsbesøg: Geologisk Museum, Thorvaldsens Museum, Nationalmuseet, Københavns Bymuseum. Uden for København: Teknisk Museum, Helsingør