summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/9april.mdwn
blob: adb6f2e563faa14285c45c50109206b757b9e3eb (plain)

[[!meta title="9. April Byvandring - Danmark bliver besat"]]

[[!if test="included()" then="""

Denne byvandring følger de tyske tropper fra landgangen i det tidlige morgengry 9. april 1940 fra Langelinie til Kongens Nytorv. Den strategiske diskussion og det danske politiske dilemma bliver undersøgt. Vi sætter særligt fokus på Livgarden.

[[Læs mere...|/9april]]

""" else="""

[[!img /img/gefion_foraar.jpg class=deco]] [[!img /img/besat_slotsplads.jpg class=deco]] [[!img /img/garderkolumne.jpg class=deco]] [[!img /img/besat_kongerige.jpg class=deco]] [[!img /img/gardekaserne.jpg class=deco]]

9. April Byvandring

[[!template id=note text="""Særlig tur 9.4 2015. Vandringen starter d. 9.4. kl. 16.00 ved Isbjørnen på Langelinje.
Kl. 15.40 kan man mødes foran Østerport Stations bygning med en byvandring.nu repræsentant og følges til Langelinje.
"""]]

Turen er designet af Heinz Jacobsen, kaptajn af reserven i Livgarden, samt turistfører med diplom.

Vores militærhistoriske guide er kaptajn af reserven Heinz Jacobsen, og den 9. april har en særlig betydning for ham. Ifølge ham er 9. april 1940 et symbol på dengang soldaterne ikke fik lov til at slås.

Introduktionsartikel til ture om [[Besættelse og Modstand|/vejviseren/danmarkbesat/]] i Vejviseren.

I 1940 blev Danmark besat. Ved grænsen kom krigen den 9.-4. kl. 4.00 om morgenen. I København landede den kl. 4.20. Dagens tur starter ved Langelinie den 9.-4., og ser på begivenhederne 75 år og 12 timer tidligere, fra da de tyske tropper ankom før morgengryet med passagerskibet Hansestadt Danzig, og isbjørnen blev skudt i nakken.

Vi følger de tyske tropper gennem Kastellet og får ved Amalienborg beretning om Livgardens skudveksling, og hører om de nervepirrende forhandlinger, der fandt sted med Konge, regering, admiraler og generaler. Vi får også skitseret den overordnede situation tidligt i 1940, der førte frem til at Danmark blev besat.

På vej ind i byen tegner Heinz billedet af, hvordan tyskerne satte sig på magten over Danmark, og hvordan det prægede livet i København. Turen ender ved den Kongelige Livgardes kaserne, og vi hører mere om dagens begivenheder generelt og Livgardens indsats fra kasernen. Turen slutter ved Nørreports gode trafikforbindelser.

Det er et par timer om, hvorfor vi efter krigen fik talemåden: ”Aldrig mere en 9. april”.

Se vores vandring om [[Mennesker og Modstand på Vesterbro 1940-45|/vesterbromodstand]]

Introduktionsartikel til ture om [[Besættelse og Modstand|/vejviseren/danmarkbesat/]] i Vejviseren.

"""]]

[[!tag historie]]

[[!meta date="1940-09-04"]]