diff options
Diffstat (limited to 'vejviseren/madogmarkedsdage')
-rw-r--r-- | vejviseren/madogmarkedsdage/index.md | 138 |
1 files changed, 138 insertions, 0 deletions
diff --git a/vejviseren/madogmarkedsdage/index.md b/vejviseren/madogmarkedsdage/index.md new file mode 100644 index 00000000..85ced80e --- /dev/null +++ b/vejviseren/madogmarkedsdage/index.md @@ -0,0 +1,138 @@ +[[!meta title="Kødbyens Mad og Marked"]] + +[[!if test="included()" then=""" +[[!img /img/kby_tyren.jpg class="blog" link="/vejviseren/madogmarkedsdage"]] + +Påskelørdag, den 4.-4., åbner et nyt fødevaremarked i København, +Kødbyens Mad & Marked, i den Hvide Kødbys smukke rammer. +Byvandring.nu er til stede på alle markedsdage i foråret og +laver ture om bag facaden i den Hvide, den Grå og den Brune Kødby. + +[[Læs mere...|/vejviseren/madogmarkedsdage]] + +""" +else=""" + +# Ture under Kødbyens Mad og Marked +## Byvandring.nu tager dig bag Kødbyernes facader + +Påskelørdag, den 4.-4. er der premiere på Kødbyens Mad & Marked +på Flæsketorvet i den Hvide Kødbys. Det er del af indsatsen for at skabe +liv i de flotte rammer og holde stedet i takt med tiden. +Byvandring.nu er til stede på alle markedsdage i løbet af foråret +og tager jer bag facaden og ind i indvoldene af den Hvide, den Grå og den Brune Kødby. + +[[!img /img/kby_tyren.jpg class="solo"]] + +[[!template id=note text="""Kødbyturene afgår kl. 11.00 og 12.00, samt, +14.00 og 15.00 fra Høkerboderne, ved indgangen til markedet på Flæsketorvet. +Det tager 45 minutter og koster 50 kr. for voksne. Markedsdagene om lørdageni frem til 21.-6. +er 4., 5., 11., 18. og 25.-4. i maj 2., 9., 16, 23. og 30.-5, i juni 7., 14., og 21.-6 """]] + +[[Læs mere om rundvisninger i Kødbyen|/koedbyen]] + +Markedet mønstrer 60 stande med et varieret udbud, fra slagtere og +gårdbutikker til bryggerier, restauranter osv. I løbet af sommeren vil +der komme andre aktiviteter, så som kokkeskole, skaldyrsfestival og koncerter. + +Det foregår på Flæsketorvet midt i den Hvide Kødby. Da denne blev åbnet +i 1934, var den topmoderne i funktion og i arkitekturen med de meget +rene linjer, der udstråler hygiejne og rationel drift. I de sidste ti år +har slagternes bydel åbnet sig op med spændende barer, restauranter og +gallerier, men der bliver stadig forarbejdet og distribueret fødevarer herfra. + +## Al kødets gang + +[[!img /img/kby_koedetsgang.jpg class="solo"]] + +Byvandring.nu byder på vandringer, mens markedet står på. +Vi er i Kødbyen hver lørdag og den første søndag i hver måned. +Turene fører dig igennem et storslået industrielt anlæg, +gennem historien om kvæg og kød, mennesker og maskiner. +Vi går gennem porte og passager til bagsiden af Kødbyen, +ind i lokalerne og gennem smutveje, der ikke er åbne til daglig, +fx ”Trækkergangen”. + +Vesterbro var kvæghandelens og slagternes bydel siden 1700-tallet, +hvor slagteriet blev flyttet fra Indre By til Trommesalen uden for Vesterport. +I 1879 blev Kødbyen opført syd for Halmtorvet, som var anlagt oven på +et rangerterræn, der var blevet sløjfet i 1864 som landets første. + +[[!img /img/kby_bruneby_fratorv.jpg class="solo"]] + +Vil du vide mere om Vesterbro og Jernbanen? Tag en [[Byvandring på Banen|jernbanetur]]. + +Hvad der lå nord for den gamle jernbane, var det brogede og festlige Vesterbro, +opstået med knopskydning og byggeboom, slum og spekulation, +især i 1850’erne og 60’erne. Syd for banen kom der anderledes orden i sagerne. +Der blev bygget flot og symmetrisk på ny landjord skabt ved opfyldning. +Først kom den Gule Kødby, der blev fuldendt i 1901 med Øksnehallen +som sit centrum, med indendørs plads til 1600 stykker kvæg. +Området blev udbygget op mod Vestre Gasværk, til det blev ramponeret +ved en eksplosion i 1921 og revet ned for at give plads til den Hvide Kødby. + +[[!img /img/kby_graa_erik.jpg class="solo"]] + +## Den Hvide opstår, og den Gule bliver Brun + +København voksede, kravene til hygiejne ligeså, og den hidtidige (gule) +Kødby blev efterhånden forældet. Afløseren blev bygget til at holde længere. +I 1934 blev den topmoderne hvide Kødby indviet af Thorvald Stauning. +De hvide mure og blå kanter udstråler modernitet og effektivitet. +Væggene er beklædt med kakler, og der er rigeligt afløb, udluftning og dagslys. +Derfor kan Kødbyen stadig bruges i dag og være egnet til restauranter. + +Kødbyen gik gennem en krise fra 1980’erne og frem, og mistede +efterhånden sin centrale placering i distributionen. +Vesterbro var på det tidspunkt i sine egne kriseår, +og det påvirkede især den gamle Gule Kødby, som var stærkt sodet til +og nu blev den Brune Kødby. Der var hæleri omkring Fragt- og Taxacentralen, +Halmtorvet var centrum for gadeprostitution, og narkohandelen florerede. +Der har altid foregået lidt af hvert i området, men i den periode var det +den slags som mest prægede kvarteret. + +[[!img /img/kby_elevatortaarne.jpg class="solo"]] + +Området omkring Halmtorvet blev renoveret samtidig med Byfornyelsen +på Vesterbro i 1990’erne. I 1996 blev Øksnehallen gjort til udstillings- +og konferencebygning, og DGI-byen åbnede i 1999 på en del af Kødbyens område. +Som området ændrede karakter blev den Hvide Kødby gradvist åbnet for +alternative entreprenører, klubber og ny gastronomi. + +## Fremtiden mellem slagtehallerne + +Slagternes og prangernes særlige og helt egen verden forsvinder, +som vi andre rykker ind. Der bliver ikke længere spillet kort om store +sedler i lokalet bag Tyren på facaden mod Flæsketorvet – Kødbyens vartegn. +Her ligger nu den store fødevaregrossist INCOs bogholderi. +Så man kan knibe en tåre over tidligere tider, der fordufter +– og ellers nyde de muligheder, der åbnes i Kødbyen. + +Det en stor udfordring i udviklingsplanen at butikslokalerne fortsat +skal bruges til fødevarevirksomheder. Derfor er Kødbyen præget af +specielle restauranter, smarte barer, specialforretninger med mad. +Uddannelsesinstitutioner og kontorfællesskaber holder til på førstesalene. +Her har man lempet på kravet om, at al aktivitet skulle være relateret +til fødevarer. Det er også vigtigt at sikre liv i området. +Kødbyens Mad & Marked er en del af den bevægelse at holde området levende og i takt med tiden. + +[[!img /img/kby_ur.jpg class="solo"]] + +--- + +(Datoer og oplysninger fra 2015:) + +Kødbyturene finder sted på markedsdagene kl. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 +og 15.00. De tager 45 minutter, og billetprisen er 50 kr. Turene starter +fra foran restauranten Mesteren og Lærlingen på Flæsketorvet. + +Markedsdagene i April og Maj er 4., 5., 11., 18. og 25.-4. og 2., 9., 16., 23. og 30.-5. I juni den 6., 13., og 20.-6. + +Billetter kan købes på nettet via Billetto, og på selve dagen. +Hvis man vil sikre sig at være med på et specielt tidspunkt, skal man købe over nettet. + +"""]] + +[[!tag blog vejviseren]] +[[!tag event sted kodbyen]] +[[!meta date="2015-03-25"]] |