summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/rundgang/16.mdwn
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'rundgang/16.mdwn')
-rw-r--r--rundgang/16.mdwn27
1 files changed, 17 insertions, 10 deletions
diff --git a/rundgang/16.mdwn b/rundgang/16.mdwn
index df941e54..8de627be 100644
--- a/rundgang/16.mdwn
+++ b/rundgang/16.mdwn
@@ -1,18 +1,25 @@
-(15.12.)
-H.C. ANDERSEN BOEDE I NYHAVN MELLEM 1835 OG 1875.
+(16.12.)
+AMAGERS ØSTPYNT VAR DET FJERNE MÅL FOR H.C. ANDERSENS FØRSTE ROMAN.
-Den første adresse var et hus med to gavle. I dag er det rødt og har en mindeplade, hvor H.C. Andersen boede. Restauranten Havfruen ligger nærmest lige over for, og andetsteds i Nyhavn ligger Fyrtøjet. Jo, også her har han sat sit præg.
+”Fodreise fra Holmens Canal til Østpynten af Amager i Aarene 1828 og 1829” er den fulde titel på debutværket. Men såvel titlens som rejsens længde er drillerier, for rejsen foregår over en enkelt nytårsnat, deraf de to årstal. Og det er vist kun Andersens fantasi der forlader skriveværelset, selvom romanens fortæller møder både Datteren fra Druknehuset, Skt. Peter og Kong Neptun.
-ANDERSEN ANKOMMER – H.C. ANDERSEN PRØVEDE MANGE VEJE
+PROSAISKE AMAGER
-I dag er han kendt som eventyrdigteren, men H.C. Andersen var et multitalent der prøvede mange åbninger ind i det kreative liv.
+H.C. Andersen skrev Fodreise, vistnok uden at sætte fødderne på den flade ø. Men efter H.C. Andersen bliver det flade Amager et litterært område i egen ret. Johanne Louise Heiberg gik undercover som Amagerkone i dragt da hun researchede til sin vaudeville ”En Søndag på Amager” (1848).
-I ”Andersen Ankommer” kan man høre om de unge år, fra han trådte ind af Vesterport. Det var kunsten der trak ham til det Kongelige Teater, hvor han prøvede at komme ind ved balletten og til operaen. Han havde dog ikke større succes på scenen end at nå at blive Trold nr. 3 ved en ballet på det Kongelige. Som forfatter stræbte han især efter at skrive store romaner i det 19. århundredes stil med knudrede handlinger og store persongallerier.
+Prosaiske Amager har også digt og sange med. Turen går over nogle kendte klassikere og nye værker og ruten går fra Italiensvej (også titlen på Anna Grues roman), til Sundbyøsters eventyrverden og ind gennem Klaus Rifbjergs barndomsland, som han fremkalder i sine Amagerdigte.
-Det er ikke nemt med kritikken. Søren Kierkegaard fyrede en del krudt af på at kritisere ”Kun en Spillemand”, så den følsomme Andersen blev sønderknust. Men hans mentor H.C. Ørsted gav det taktfulde råd ”Deres roman vil gøre dem berømt, Andersen, men deres eventyr vil gøre dem udødelig.”
+På Sundby Hospital løb 1943
+Mænd i hvide natskjorter
+Rundt og viftede med mørklægningsgardiner
+For at få den forbudte tobaksrøg ud
+Før sygeplejersken kom.
-Andersens talent kunne ikke holdes inde, som man også ser på hans papirklip, så selvom dét ikke var noget der blev udbredt i hans livstid, så havde det kreative menneske nok før eller siden fundet en vej frem i livet.
+Andre romaner som ”Fodboldenglen” og ”Planen” fortæller om opvækst, ungdomsliv og sociale skel på øen mellem villaveje og boligblokke. Turen er et tværsnit gennem en sydlig breddegrad af København med charme og store forskelle.
-SPØRGSMÅL TIL 16.12. OM REJSENS MÅL I H.C. ANDERSENS DEBUTBOG
-H.C. Andersens debutbog har årene 1828 – 1829 i titlen, og er en fabulerende beretning om et rejse til et sted, som de fleste på datidens københavnske parnas ikke havde besøgt. Men hvor gik rejsen hen?
+SPØRGSMÅL TIL 17.12. OM ET FJERNT VEJNAVN, DER IKKE LIGGER PÅ AMAGER
+
+Fra Hollænderdybet og Vermlandsvej, over Venedigvej og Sorrentovej, Elbagade, Cypernsvej og Oxford Allé, Hindustanvej og Utrecht Allé til Ugandavej. Det er eksotiske navne i det så hjemlige Amar’kanske landskab, fra nordenden og til Dragør. Man skulle tro at det også var her man fandt Amerikavej, men det ligger et andet sted i byen.
+
+Hvor ligger Amerikavej, (og hvad er forklaringen på dette vejnavn).