summaryrefslogtreecommitdiff
diff options
context:
space:
mode:
-rw-r--r--vejviseren/slagtergaarde.mdwn10
1 files changed, 7 insertions, 3 deletions
diff --git a/vejviseren/slagtergaarde.mdwn b/vejviseren/slagtergaarde.mdwn
index 1d40cc62..11abee32 100644
--- a/vejviseren/slagtergaarde.mdwn
+++ b/vejviseren/slagtergaarde.mdwn
@@ -17,6 +17,8 @@ else="""
Vesterbro gemmer på et truet kulturmiljø. Kig ind i baggårdene langs Vesterbrogade og Enghavevej. Her kan man mærke fortiden og se muligheder for fremtiden. Hvis området altså har en fremtid!
+[[!img vbrogade107c.jpg size=400x caption=""]]
+
I 2016 er Vesterbrogade 107C i søgelyset, på grund af planer om nedrivning. Den lave bygning er kun påfaldende, fordi den kun er i én fuld etage, modsat naboejendommene, som er fuld ”Vesterbro-højde”. Midt i ejendommen er en port, og ved vores besøg i januar skinnede vintersolen ind gården bagved, og afslørede en anderledes verden. Når man går ind gennem porten bliver man ført gennem gamle gårde med små huse frem til Enghavevej 8.
På strækningen Enghavevej 4 til 16 ligger lave huse, hvor imellem man kan man kan kigge ind i flere gamle gårde, med skure og bindingsværkshuse. Her opstod et tidligt industrikvarter fra da København fik vokseværk - især slagtergårde fra 1860'erne. Blandt andet Robert Storm Pedersen voksede op her, hvor hans far havde et hesteslagteri.
@@ -27,7 +29,9 @@ Læs mere om Slagtergårdene på Københavns Museums hjemmeside: http://www.cope
Hele området er altså et umage fortidslevn. Og så kommer spørgsmålet: Hvad skal man med sådan et? Nogle vil rive ned, og andre vil bevare.
-Planer og protester.
+[[!img slagtergaard cykelpark.jpg size=400x caption=""]]
+
+###Planer og protester.
Ind til videre er det blot én byggesag der truer én bygning, Vesterbrogade 107c. Ejerne søger tilladelse hos kommunen til at rive det gamle hus ned og i stedet opføre en ejendom på fem etager med otte nye lejligheder.
Den truede bygning ser ikke ud af meget, men den er del af et bevaret kulturmiljø, og det er baggrund for de protester der er kommet. Kommunens nye lokalplan for området vil åbne for nedrivning af flere af de historiske slagtergårde langs Enghavevej, for at der kan bygges beboelsesejendomme. De planer var også oppe i et forslag for området fra 2008/2009, som strandede efter høringsperioden. Den gang var det især de lokale der påpegede slagtergårdenes historiske karakter.
@@ -36,7 +40,7 @@ Der kom over 300 indsigelser mod nedrivning af 107c ved høringsfristens udløb
[[!img slagtergaard_tobakforbudt.jpg size=400x caption=""]]
-Fra slagtergårde til spændende bymiljø
+###Fra slagtergårde til spændende bymiljø
Det handler ikke bare om det enkelte hus. Hele området er et kulturmiljø med mindelser om den gamle industri i København. Der er en række gårde man kan stikke hovedet ind i, hvor man finder mindre kreative virksomheder. I ét af værkstederne bliver der f.eks. snedkereret kulisser og rekvisitter til DR’s Ramasjang. Der er studier, hvor, hvor mange nye danske musiknavne har fået produceret deres første vinyler og cd'er, og der stadig er gang i musikken. På den anden side er Restaurant Klubben med Tove Ditlevsens Have er et velkendt lokalt vandingshul for dem, som ynder traditionel dansk mad som skipperlabskovs, bankekød og stegt flæsk i rigelige mængder. Det tætte og lave byggeri og de skæve bygninger rummer mange muligheder for byliv i en tæt tæt bebygget bydel. Og hvorfor skal man flytte et smart sted hen, når kvarterets særpræg forsvinder i samme omgang?
[[!img slagtergaard_fiskehylde.jpg size=400x caption=""]]
@@ -45,7 +49,7 @@ Hvem skal bevare miljøet?
Nogle af bygningerne er misligholdt, og ejerne satser på at rive ned og bygge nyt. Men hvis områdets historiske bygninger bliver bevaret og renoveret, kan området også udvikles attraktivt. Husk at både Nyboder, Nyhavn og Christianshavn har været truet med nedrivning. Det kræver iværksættere og investorer med sans for historie, skæv charme og muligheder. Man kan se eksempel på det i det designer-showroom, der findes i baghuset til Vesterbrogade 105, eller restauranten i Vin og Vildt på Enghavevej 14. Vi kan ikke regne med det offentlige går ind og bringer bygningerne i god stand, men vi må bede kommunen om at bane vejen for bevarelse af de gamle slagtergårde, af hensyn til det levende bymiljø.
-Aktion
+###Aktion
Det sidste ord er ikke sagt i sagen, og der er uenighed blandt byens politikere. Der vil fortsat blive rejst protester og gennemført happenings. Hvis et af husene bliver fjernet, så vil det være noget af værdien forsvinde, og det vil blive lettere at rive resterne ned, så vi mister et spændende kulturmiljø.