summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren
diff options
context:
space:
mode:
authorpaul <paul@web>2023-01-28 21:42:31 +0100
committerIkiWiki <ikiwiki.info>2023-01-28 21:42:31 +0100
commite8a49389a9f6cc87e163917d62a710b5025992a2 (patch)
tree19e71e1971f5a0269c992cd07b00bcc599c5dcb7 /vejviseren
parent91efe7c19221153ae0b185851eb4dac3f4deab58 (diff)
Diffstat (limited to 'vejviseren')
-rw-r--r--vejviseren/slut1800tal_prestigebyggeri.mdwn16
1 files changed, 8 insertions, 8 deletions
diff --git a/vejviseren/slut1800tal_prestigebyggeri.mdwn b/vejviseren/slut1800tal_prestigebyggeri.mdwn
index 0ee4ae09..1d58f858 100644
--- a/vejviseren/slut1800tal_prestigebyggeri.mdwn
+++ b/vejviseren/slut1800tal_prestigebyggeri.mdwn
@@ -17,9 +17,9 @@ Penge i havnen.
Af Paul Hartvigson, januar 2023.
-Der er blevet lavet penge i København. Vi kan ikke lugte kulrøg ved Nyhavn eller sukkerstank på Slotsholmen og der glimter ikke olie på havnens vand. Der lyder ikke hidsige skibsfølter, eller metalliske brag fra værfter og fabrikker.
+Der er blevet lavet penge i København. Vi kan ikke lugte kulrøg ved Nyhavn eller sukkerstank på Slotsholmen og der glimter ikke olie på havnens vand. Der hyler ikke hidsige skibsfølter, eller lyder metalliske brag og hamren fra værfter og fabrikker.
-Nutidens København er formet af en eksplosiv vækst i det sene 1800-tal. Industrimænd og finansfyrster satte deres bevidste præg på byen. Prestige, placering og gode forbindelser var vigtigt. Det ser man i centrale dele af København, og prøver at huske hvad der ligger bar succesens facade af fremsyn og hensyn, magtkampe og manipulationer, skidt og skandaler. Nogle af nøglepersonerne er CF Tietgen, HN Andersen og Isak og Emil Glückstadt, som man kommer tæt på i TV-serien Matadorerne i fire afsnit, der havde premiere i januar 2023.
+Nutidens København er formet af en eksplosiv vækst i det sene 1800-tal, hvor industrimænd og finansfyrster satte deres bevidste præg på byen. Prestige, placering og gode forbindelser var vigtigt. Det ser man i centrale dele af København, og prøver at huske hvad der ligger bar succesens facade af fremsyn og hensyn, magtkampe og manipulationer, skidt og skandaler. Nogle af nøglepersonerne er CF Tietgen, HN Andersen og Isak og Emil Glückstadt, som man kommer tæt på i TV-serien Matadorerne i fire afsnit, der havde premiere i januar 2023.
[[!img kroyerudsnit.jpg class=high caption="Udsnit af PS Krøyuers maleri fra 1895 af Børsens Mænd. Tietgen står centralt og er den eneste der møder beskuerens blik. Hans rival gennem årtier - Isak Glückstad - står lige til højre for ham med bowlerhat."]]
@@ -45,7 +45,7 @@ Længsel efter Danmark, Poul Martin Møller, 1822.
Men verden lå åben for dem der kunne se over byens volde og Danas Have. Sernere i 1800-tallet skulle danske virksomheder få succes både i Kina og Thailand, og spille med på den store scene i imperialismens tidsalder, da Europa spredt sin magt i hele verden.
-###Hurtig reaktion.
+###Hurtig handling.
Global kommunikation var først ved at blive udbredt i de år. Men i revolutionsåret 1848 var der ikke telegraf i København. Nyhederne mellem København og Kiel med dampskib, hvad der gav en dags forsinkelse. Det var i de rammer det kom til demonstrationer i København og oprør i Slesvig, og en følgende treårskrig. Imens var der noget udvikling der skulle indhentes i København.
Den unge Købmand i Odense CF Tietgen godt nyhederne. Han stak af til England i før han kunne blive indkaldt til dén krig. I London og Manchester oplevede han hjertet af tidens industri, handel, finans og kommunikation. Tietgen ankom til København og brugte sin særlige viden til at indtage en dominerende position.
@@ -66,9 +66,9 @@ Andre velhavende jøder forholdt sig mere diskret, som Gedalias genboen Moritz M
[[!img gedalia_skydeskive.jpg class=high caption="Gedalia - sebnere Baron Gedalia - blev medlem af det fine Skydebrødreselskab. Hans målskive til lejligheden viser den fine adresse på Højbro Plads med Slotskirken i baggrunden. På billedet ledsager vekselleren arbejdsmændene der slæber guldet i tøner på en båre. Kilde: Wikipedia."]]
-###Den store mand på Børsen
+###Chefen på Børsen
-Tietgen placerede sig centralt i Børsen. Selvom han var en ”ny mand” og udpeget til at forvalte andres penge, opbyggede han sig til en magtfaktor i forretningsverdenen . De historier rammer fyldt fornemt ud, så der kom en særlig mystik om Børsen, som Københavns finansielle hjerte. Bygningen blev også beklædt med røde mursten, for at se mere autentisk Christian IV-agtig ud. Og den klassiske Merkur med vinger på fødderne - gud for alkymi, handel or rygter - blev det antikke symbol for den moderne bank.
+Tietgen placerede sig centralt i Børsen. Selvom han var en ”ny mand” og udpeget til at forvalte andres penge, opbyggede han sig til en magtfaktor i forretningsverdenen . De historier rammer fyldt blev fornemt ud, så der kom en særlig mystik om Børsen, som Københavns finansielle hjerte. Bygningen blev også beklædt med røde mursten, for at se mere autentisk Christian IV-agtig ud. Og den klassiske Merkur med vinger på fødderne - gud for alkymi, handel or rygter - blev det antikke symbol for den moderne bank.
Sammen med hans succes som forretningsmand blev Tietgen en næsten mystisk figur i sin levetid, og fik stort råderum. Da kritikken rejste sig under 1870’ernes kriseår, var han magtfuld nok til at stoppe sine modstander, og og undgå at få gransket sine manipulationer af markedet. For hans succes skyldtes ikke bare rent geni.
Tietgens engagement førte især til en række af succeser. Det indebar at oprette et samlet sporvejsselskab, at grundlægge telefonselskabet KTAS, finansiere danske sukkerfabrikker, og få banken involveret som hovedaktionær i skibsværftet B&W.
@@ -128,14 +128,14 @@ En historie med store virksomhedsledere er også historien om kriser, konkurser,
På midtermolen i Frihavnen står en markant glasbygning fra 1992. Det var et prestigebyggeri, som skulle have været det nye hovedkvarter for ØK, men selskabets dispositioner i lige de år, førte til kæmpens fald, og en opsplitning af det en gang så fornemme verdensfirma. ØK’s forfald sker samtidig med Frihavnen blev åbnet som bolig og erhvervsområde med fri adgang, og Almindelig Brand flyttede ind i bygningen, hvor ØK skulle have styret.
-##Pengestrømme i Holmens Kanal.
+###Pengestrømme i Holmens Kanal.
ØK havde eller overlevet talrige kriser. I 1880’erne var det knald eller fald for HN Andersen om der faldt regn nok i junglen, så floden svumlede nok op til han kunne flåde tre års teakhøst til Bangkok. I 1922-23 måtte han trække i trådene for at undgå at ØK at blive trukket ned under Landmandsbankens krise i 1922-23. Ved den lejlighed guldet blev transporteret i sække af bankmedarbejdere, direkte fra Nationalbanken over til Landmandsbanken, men det kunne ikke afværge det store krak.
-Landmandsbankens direktør Emil Glückstadt blev dømt for bedrag og døde kort efter i fængslet. Hovedsædet ligger der endnu hedder Danske Bank, der også har overtaget ØK’s gamle hovedsæde. Nationalbanken er udskiftet med Arne Jacobsens bygning fra 1971. Men vi trykker ikke penge længere, og guldet ligger ikke længere i kælderen. Og i 2008 – 2013 var overførslen ren digital, selvom det stadig gav dønninger i Folketinget, alle år har været nærmeste nabo til finansdistriktet.
-
[[!img 1923guldbude.jpg class=high caption="17.9. 1922 blev der båret guld over Holmens Kanal fra Nationalbanken til Landmandsbanken, for at stabilisere den, og sørge for der var penge nok til de nervøse kunder der stod i kø. Regeringen så sig nødsaget til at støtte banken for at undgå natiional panik."]]
+Landmandsbankens direktør Emil Glückstadt blev dømt for bedrag og døde kort efter i fængslet. Hovedsædet ligger der endnu hedder Danske Bank, der også har overtaget ØK’s gamle hovedsæde. Nationalbanken er udskiftet med Arne Jacobsens bygning fra 1971. Men vi trykker ikke penge længere, og guldet ligger ikke længere i kælderen. Og i 2008 – 2013 var overførslen ren digital, selvom det stadig gav dønninger i Folketinget, alle år har været nærmeste nabo til finansdistriktet.
+
Børsen ejes af Dansk Erhverv i dag. Børsen er flyttet til NASDAQ på Nikolaj Plads, oPrivatbanken flyttede til nabobygningen Tietgens Hus og senere over Langebro til Ørkenfortet. Det var B&W’s kontorbygning ved Langebro. Banken måtte overtage det ret nye hovedsæde, da B&W blev opdelt og gik i konkurs i 1980’erne. Privatbanken fusionerede og blev Unibank, og er i dag del af Nordea, der har flyttet sit danske hovedsæde til Ørestaden.
Nordeafonden ligger i dag i Heerings Gård Ovengaden neden Vandet, hvor man kan besøge [Bank- og Sparekassemuseet](https://www.bankogsparekassemuseet.dk) onsdage og i weekenden. Her kan man se en rekonstruktion af Tietgens oprindelige kontor på Børsen.