summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren
diff options
context:
space:
mode:
authorpaul <paul@web>2023-04-10 16:35:01 +0200
committerIkiWiki <ikiwiki.info>2023-04-10 16:35:01 +0200
commite5b1473f1a63bd37b71abcd98d12ee3044e5bf21 (patch)
tree449c4868a110f03acbbf14bf0d1704342aafaab3 /vejviseren
parentda2cdcde4009772e492d7a2a9b6206c0452f0f41 (diff)
Diffstat (limited to 'vejviseren')
-rw-r--r--vejviseren/sundby_paa_kanten_intro.mdwn28
1 files changed, 14 insertions, 14 deletions
diff --git a/vejviseren/sundby_paa_kanten_intro.mdwn b/vejviseren/sundby_paa_kanten_intro.mdwn
index 6e0ae71c..2ddbc28a 100644
--- a/vejviseren/sundby_paa_kanten_intro.mdwn
+++ b/vejviseren/sundby_paa_kanten_intro.mdwn
@@ -2,39 +2,40 @@
[[!if test="included()" then="""
-Manchetten, vises
+Find det forsvundne Amager på en byvandring i Sundbyerne, og læs mere om projektet Livet på Kanten med fotos og fortællinger fra de fattige Sundbyernes kommune 1896-1902.
-[[!img /img/bredformatbillede.jpg class=blog link=til-sig-selv]]
+[[!img sundbyheader800.jpg class=blog link=/vejviseren/sundby_paa_kanten_intro]]
-[[Læs mere...|link-til-sig-selv]]
+[[Læs mere...|/vejviseren/sundby_paa_kanten_intro]]
"""
else="""
-#Livet på Kanten - opdag den ukendte fortid på Amage
+#Livet på Kanten - opdag den ukendte fortid på Amager
+[[!img sundbyheader800.jpg]]
-Vi leder efter det forsvundne Amager på et par byvandringer i april og maj.
-
-Vi finder glemte Amager 1896-1902, der en gang var Sundby Kommune, på udkanten af København med indvandring, fabrikker og store håb til fremtiden . I dag kan vi få øje på krogede veje, særlige bygninger og sjove vejnavne. Undervejs ser vi hvor der var tømmerpladser, missionshuse og forlystelser. For det var også et festligt område med etablissementer som Røde Kro, Vennelyst og cyklistpavillionen.
-
+Vi finder glemte Amager 1896-1902, der en gang var Sundby Kommune, på udkanten af København med indvandring, fabrikker og store håb til fremtiden. I dag kan vi få øje på krogede veje, særlige bygninger og sjove vejnavne. Undervejs ser vi hvor der var tømmerpladser, missionshuse og forlystelser. For det var også et festligt område med etablissementer som Røde Kro, Vennelyst og cyklistpavillionen.
Historien begynder før verden gik ad lave – og længe før Christiansgade kom til at hedde Pommernsgade.
-En fjerdingsvej uden for byens volde lå landsbyerne Sundbyvester og Sundbyøster. de var del af Tårnby sogn med den gamle kirke midt på Amager. Men efter 1850 stod verden ikke stille og slet ikke København. Storbyen tiltrak nye indbygger, voldene blev nedlagt og voldene, hvor brokvartererne opstod. Og Frederiksberg bevarede sin selvstændighed.
+En fjerdingsvej uden for byens volde lå landsbyerne Sundbyvester og Sundbyøster. de var del af Tårnby sogn med den gamle kirke midt på Amager. Men efter 1850 stod verden ikke stille og slet ikke København. Storbyen tiltrak nye indbygger, voldene blev nedlagt og voldene, hvor brokvartererne opstod.
-På Amager stoppede byens jorder allerede ved Vor Frelser Kirkegård, herefter var det Tårnby Sogn. Alligevel var der mange tilvandrere der flyttede ind i de gamle landsbyer tæt på storbyen. Det var billigt, og der var ikke så mange regler som i hovedstaden. Efterhånden kom der bebyggelse med flere etager og butikker langs Amagerbrogade. Der var brug for skoler, posthus kirkegård og fattigvlres. Det gav hovedpine i Tårnby Sogneråd, hvor man ikke var gearet til at bestyre et stykke storby. Man var helst fri for alle de problemer – og socialdemokrater – der var i Sundbyerne.
+På Amager stoppede byens jorder allerede ved Vor Frelser Kirkegård, herefter lå Tårnby Sogn. Alligevel var der mange tilvandrere der flyttede ind i de gamle landsbyer tæt på storbyen. Det var billigt, og der var ikke så mange regler som i hovedstaden. Landsbyerne svulmede op til et slags slumkvarter. Efterhånden kom der bebyggelse med flere etager og butikker langs Amagerbrogade. Der var brug for skoler, posthus kirkegård og fattigvlres. Det gav hovedpine i Tårnby Sogneråd, hvor man ikke var gearet til at bestyre et stykke storby. Man var helst fri for alle de problemer – og også socialdemokrater – der var i Sundbyerne.
Diskussionen foregik i årtier, mens Sundbyerne voksede Tårnby over hovedet. I 1890 havde Sundbyerne i sig selv over 12.000. indbyggere, flere end provinsbyer som Helsingør eller Fredericia. Til sammenligning boede der kun ca 3800 i resten af sognet I 1896 fik Tårnby endelig Indenrigsministeriets tilladelse til at gøre Sundby til en selvstændig kommune.
+[[!img sundbystrede.jpg class=high caption="Landsby idyl eller storbyslum? Sunderbyerne var et sted imellem de to."]]
-Livet på Kanten
+##Sundbyerne på egen hånd.
Så måtte de lokale tage sig af problemerne. De fik alle problemerne og havde ikke mange penge til det. Men der var store årgange, brandfarligt byggeri og mange fattige. Og det er ikke den slags storladen fortid man normalt går og taler om.
-Vi går på sporet af dette stykke by på kanten af København. Undervejs udvikler vi både et audio-walk og undervisningsmaterialer til skoler.
+Vi går på sporet af dette stykke by på kanten af København, ved flere lejligheder i 2023. Undervejs i 2023 udvikler vi både et audio-walk og undervisningsmaterialer til skoler.
+
+Det tegner billedet af et urbant randområde, med erhvervsliv, fattige, tømmerpladser og forlystelser. Her lå mange tømmerpladser, der forsynede det byggeboom der foregik i København. Det var stadigt et område med marker, og forlystelsessteder og kroer som Cyklistpavillonen og Vennelyst, hvor den Oskar Stribolt engang førte sin dramatiske kamp mod 22 stykker smørrebrød. Vennelyst på Øresundsvej var populært sted, der også fik Københavns ældste kolonihaveforening opkaldt efter sig
-Vi kommer på sporet af et urbant randområde, med erhvervsliv, fattige, tømmerpladser og forlystelser. Her lå mange tømmerpladser, der forsynede det byggeboom der foregik i København. Det var stadigt et område med marker, og forlystelsessteder og kroer som Cyklistpavillonen og Vennelyst, hvor den Oskar Stribolt engang førte sin dramatiske kamp mod 22 stykker smørrebrød.
+[[!img vennelyst_par.jpg class=high caption="Dette billede fra Vennelyst er fra efter indlemmelsen i København pr. 1.1. 1902. For Carlsberg Skattefri øl blev først lanceret i 1902. Læsere der ved noget om moden kunne måske tidsfæste billedet det nærmere."]]
Der blev også kæmpet for en bedre fremtid for beboerne og kvarteret. der var også lokale kræfter der kæmpede for en bedre fremtid, fx grosserer Herman Ebert, der udstykkede den fornemme Eberts Villaby, og sad i sognerådet, hvor han bl.a. virkede for at Sundbyerne kunne blive optaget i København. Og her var den borgerlige grosserer på linje med socialdemokraterne i sognerådet.
@@ -55,7 +56,6 @@ En anden virkning er gadenavnene i området. For der var allerede en Østergade,
[[!img /img/hoejformatbillede.jpg class=high caption="Billedtekst, vist egentlig beregnet til kreditering."]]
-[[Læs mere |/vejviseren/artikellink]]
## Kilder
Elsbøll, Lisa: Fra Sundby til Køæbenhavn S (Sundby Lokalhistoriske Forening og Arkiv, 1998)