summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren
diff options
context:
space:
mode:
authorpaul <paul@web>2016-02-04 17:13:06 +0100
committerbyvandring.nu website <bynu@mail.bitbase.dk>2016-02-04 17:13:06 +0100
commita97212df3c32ae7c514204357cff462871605666 (patch)
tree5003f880e4e4f20ca131b096e3ec935adbe3a189 /vejviseren
parent9cd5beb2e18fe433b4e4ebee0f913ea137888cc2 (diff)
Diffstat (limited to 'vejviseren')
-rw-r--r--vejviseren/tordenskold.mdwn22
1 files changed, 15 insertions, 7 deletions
diff --git a/vejviseren/tordenskold.mdwn b/vejviseren/tordenskold.mdwn
index 92c5cd8c..9162a352 100644
--- a/vejviseren/tordenskold.mdwn
+++ b/vejviseren/tordenskold.mdwn
@@ -14,6 +14,8 @@ else="""
I disse dage kører Tordenskjold hen over de danske biograflærreder i karet, på vej mod sin skæbne. Søhelten havde sat sit præg på København både før og efter den fatale duel i Tyskland. Denne byvandring går til Tordenskjolds København anno 1720 og derefter.
+[[!img tordenskjoldl.jpg size=400x caption="Kortet har Christianshavn øverst, og finder nok vej, selvom landskabet ar ændret sig i det næsten 300 år der er gået."]]
+
Abefest i Strandgade
I 1719 optog Tordenskjold residens i Johan Lehns gård på Christianshavns fornemme Strandgade. Her fyrede den knap 30-årige søhelt den af til sine abefester. Begge dele skal forstås bogstaveligt. Han havde små kanoner i gården, som blev afskudt under festerne til gene for naboerne. Tordenskjold havde også tamme aber, der kunne finde på at gå til angreb på gæsterne og rive deres parykker af. Blandt gæsterne var den enevældige kong Frederik IV, som ikke tog anstød af løjerne. Der var ingen af naboerne der klagede. I dag er huset tredje bygning fra Christianskirken, der ikke var opført dengang.
@@ -22,29 +24,34 @@ Norskfødte Peter Wessel Tordenskjold havde gjort lynkarriere under Store Nordis
Det var logisk for ham at bo i havne- og handelskvarteret Christianshavn. På den følgende byvandring holder vi os tæt på kajkanten anno 1720. Den gang kunne man krydse fra Christianshavn til Slotsholmen via Lille Torvegade. Gaden forsvandt i 1930’erne, men broen hedder stadig Knippelsbro. Det navn har hængt ved broen i sine skiftende skikkelser lige siden Christian IV’s tid.
-Et portræt af chefen
+###Et portræt af chefen
På kortet kan man se at Børsen havde kanaler på begge sider, og Slotsholmen var en aktiv del af havnen. Ved siden af Børsen lå Frederik IV’s røde kancellibygning, der næsten stod færdig i 1720. På den runde fronton ser man stadig det imponerende relief, med busten af enevoldskongen omgivet af vildmænd, faner, løver,. kanoner, hellebarder, handelsvarer. Symboler på magt, søkrig og rigdom.
Frederik var enevældig chef i Danmark, og indpiskede reglerne overfor sine underordnede. Hvis man gjorde sig fortjent i chefens øjne, kunne han være lige så large, som han normalt var nidkær. Tordenskjold klarede frisag ved krigsretten og undgik påtale for de chancer han tog. Da han bragte nyheden om svenskekongen Carl XII død, forfremmede Frederik ham til Viceadmiral blot for det at han var først fremme med underretningen.
-Kong Frederik bøjede også reglerne i sin egen favør, da han giftede sig til venstre hånd med den unge Anne Sofie Reventlow, som han havde bortført. Hans var træt af sin dronning Louise, som han var blevet påduttet som kronprins. Der var ellers dødsstraf for bigami ifølge Danske Lov. Her er Kong Frederik og Anne Sofie fra filmen Tordenskjold og Kold.
+[[!img frIVfilmstill.jpg size=400x caption="Kong Frederik bøjede også reglerne i sin egen favør, da han giftede sig til venstre hånd med den unge adelskvinde Anne Sofie Reventlow, som han havde bortført fra moderen. Han var træt af sin dronning Louise, som han var blevet påduttet som kronprins. Der var ellers dødsstraf for bigami ifølge Danske Lov, som kongen skulle opretholde. Her er Kong Frederik og Anne Sofie fra filmen Tordenskjold og Kold."]]
Den Røde Bygning huser i dag Finansministeriet, og er stedet med mest magt koncentreret pr. kvadratmeter i Danmark.
-Begravelse og genkomst
+###Begravelse og genkomst
Hvis man vender sig og kigger over kanalen ser man Holmens Kirkes kapelbygning langs kanalen. Her blev Tordenskjold blev stedt til hvile ved nat. Da Tordenskjold døde i duel kunne han rettelig ikke få en rigtig begravelse ifølge Danske Lov. Kongen bøjede reglerne så meget, at hans lig blev nedlagt i kapellet blandt flådens helte.
Der står en statue af Peter Wessel Tordenskjold i Kirkens gård, ud mod gaden Holmens Kanal. Den blev sat op i 1876, da vanæren ved at dø i duel, var blevet en farverig del heltehistorien.
+[[!img holmenstatue.jpg size=400x caption="På det seneste har Peder Wessel både fået udendørs kontor og mobiltoiletter."]]
+
Det hjalp på renomméet at Tordenskjolds bedrifter var blandt de sidste danske krigstriumfer før den 81 år lange fred efter 1720, og at den danske flåde derefter led svære nederlag da landet dernæst endte i Napoleonskrigene. Efter det militære knæk i 1864, blev der opstillet påfaldende mange monomenter af fortidens krigshelte. Blandt disse er HW Bissens statue af Tordenskjold i den lille gård ved kirken.
-Flådens Folk
+
+###Flådens Folk
Herfra går turen til Gammelholm. På Tordenskjolds tid var der adgang til flådens skibsværft her via en lille bro bag kirken. I dag er Holmens Kanal blevet en gade, vores rute krydser fra Nationalbanken til ØK’s gamle hovedsæde. Her står Niels Juel – i form af en statue fra 1870’erne. Juel var den formidable kommandør, der fx kæmpede koldblodigt og sejrede stort ved Køge Bugt i 1677. Niels Juels bedrifter er indgraveret i nogle diskrete granitblokke i ved det runde hjørne over for Nationalbanken.
+[[!img juelmonument.jpg size=400x caption="Niels Juel er den største søhelt i danmarkshistorien. Han er ikke så kendt som Tordenskjold, men han har beundrere der har finansieret et af Københavns mest indforståede mindesmærker."]]
+
Alle sideveje på Gammelholm er opkaldt efter søhelte. Tordenskjoldsgade er den første der krydser Holbergsgade. Drejer man til venstre op mod det Kongelige Teater kommer man til stedet hvor tømmerlageret Dellehaven brød i brand august 1795, hvad der udviklede sig til den store stadsbrand, der raserede 40% af byens bygninger. Katastrofen har intet med Tordenskjold at gøre, uanset at han er på tændstikæskerne i 1865, samtidig med han fik gaden opkaldt efter sig. Branden skyldtes sandsynligvis tønder med tjære, der selvantændte under hedebølgen i 1795. Det fortæller også at flåden i 1700-tallet var en arbejdsplads med udfordringer.
@@ -60,8 +67,10 @@ Man kan læse mere om Tordenskjolds død her.
http://www.altomhistorie.dk/artikler/tordenskiolds-dod/
+[[!img tordenskjold_dod.jpg size=400x caption="På det seneste har Peder Wessel både fået udendørs kontor og mobiltoiletter."]]
+
-Tordenskjold og Kold.
+###Tordenskjold og Kold.
Den nye film spinder sin egen ende over Tordenskjolds død, og holder unge Lehn udenfor. Filmen holder fortid og nutid uanstændigt tæt op mod hinanden. Og når de på et tidspunkt instruktøren skal psykologisere over Tordenskjold, så introducerer han en 1700-tals psykolog ved navn Doktor Mabuse. i stedet for at vifte en usynlig belærende pegefinger. Anakronismerne giver mening, og filmen føles ikke som et kostumedrama. I tidens ånd pirrer den tilskueren med snurrige og svulstige detaljer. Hvis der mangler noget af tiden er det religionen som ledetråd i samfundet, men det lader ikke til at tro eller kirke holdt den historiske Tordenskjold tilbage, før han skulle begraves (og så var det kammertjener Kolds problem). Filmen viser af en søhelt fare vild på fredens forræderiske landeveje, og fremstiller et umage venskab jeg kan tro på. Min største anke er at den tysktalende dialog er noget stiv. Som helhed er Tordenskjold og Kold en lystig og barok fortælling.
@@ -70,7 +79,7 @@ Den nye film spinder sin egen ende over Tordenskjolds død, og holder unge Lehn
[[!img billednavn.jpg class=deco]]
-[[!img billednavn.jpg size=600x]]
+[[!img frIVfilmstill.jpg size=400x caption=""]]
[[!template id=note text="""tekst"""]]
@@ -84,4 +93,3 @@ Den nye film spinder sin egen ende over Tordenskjolds død, og holder unge Lehn
-[[!img billednavn.jpg size=400x caption=""]]