summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren/vejviser_1845.mdwn
diff options
context:
space:
mode:
authorhttps://www.google.com/accounts/o8/id?id=AItOawkvAQ2pGG272FFZHZbpuyAFEGhj3ph3p9I <Paul@web>2013-03-28 11:43:41 +0100
committerbyvandring.nu website <bynu@mail.bitbase.dk>2013-03-28 11:43:41 +0100
commit9ef681c18a8a61b94e8cd023645ecbe4cf96f344 (patch)
treee44263277fd89c218fa6d7d1aa713ef2447e8bec /vejviseren/vejviser_1845.mdwn
parent8a0464701ad90b207df0bfbbe0cae17136c1a318 (diff)
Diffstat (limited to 'vejviseren/vejviser_1845.mdwn')
-rw-r--r--vejviseren/vejviser_1845.mdwn15
1 files changed, 9 insertions, 6 deletions
diff --git a/vejviseren/vejviser_1845.mdwn b/vejviseren/vejviser_1845.mdwn
index 4e71d495..c8892ea7 100644
--- a/vejviseren/vejviser_1845.mdwn
+++ b/vejviseren/vejviser_1845.mdwn
@@ -39,15 +39,18 @@ I Guldalderens København kom fag og titel før fornavn.
###Rang og følge
De fineste i samfundet havde titler at smykke sig med. Det bestemte, hvordan man skulle tiltale dem. Vejviseren havde en fortegnelse over tiltaleformer.
-**Johan Ludvig Heiberg** var en toneangivende intellektuel. Som kongelig skuespilsforfatter var han udstyret med professortitel, der betød han var i Rangklasse 5 og dermed skulle tiltales *Højædle og Velbyrdige Herre*. Kgl. Skuespillerinde **Johanne Louise Heiberg** var tidens mest feterede scenekunstner. I kraft at mandens titel skulle tiltales *Frue*, og ikke *Madam*, hvad de fleste hustruer kaldtes.
-Søren Kierkegaard var forlovet med Regine Olsen, og den mulige Svigerfar var **Therkel Olsen**, Etatsraad, og dermed i Klasse 3 og skulle formelt tiltales *Høj- og Velbårne Herre*. Når Regines far var ”i rangen”, kunne hun tiltales Frøken. Den normale tiltale til en ung pige var Jomfru.
-Ved det nye kongelige teater sidder statuen af Adam Oehlenschlaeger og kigger noget besværet op fra sin lænestol. Romantikkens unge digter var endt som kommandør af Dannebrog og dermed en af de Hvide Riddere – højest i Rangklasse 2. Han havde derfor været tvangsindlagt til at trække i hvid silkedragt med guldfrynser og bære baldakin ved Christian VIII kroning i 1839.
-I samme høje ånds-region og rangklasse finder man HC Ørsted *”Conferenceraad, Dr. Phil. og Professor i Physikken, Directeur for den polytechniske Læreanstalt C af D og DM., Ridder af Æreslegionen, Commandeur af Nordstjernen, samt decoreret med den preusiske Orden pour le mérite dans les sciences & les arts.”*
-Så kunne læseren udlede at han skulle tiltales *Højvelbårne Herre*. Hans bror AS Ørsted (tillige Oehlenschlägers svoger) var Geheime Statsminister og dermed i første rangklasse og skulle tiltales *”Deres Excelence”*.
+Kierkegaard kaldte NFS Grundtvig for en *ølnordisk Kæmpe*, men behandlede ham med respekt når de mødtes på gaden. Som sognepræst i København var han også Rangklasse 6, og skulle tituleres *Høiædle og Velbyrdige Herre.*
+**Johan Ludvig Heiberg** var en toneangivende intellektuel. Som kongelig skuespilsforfatter var han udstyret med professortitel, der betød han var i Rangklasse 5 og dermed skulle tiltales på samme måde. Kgl. Skuespillerinde **Johanne Louise Heiberg** var tidens mest feterede scenekunstner. I kraft at mandens titel skulle tiltales *Frue*, og ikke *Madam*, hvad de fleste respektable damer kaldtes.
+Søren Kierkegaard var forlovet med Regine Olsen 1840-41, og den mulige Svigerfar var **Therkel Olsen**, Etatsraad, og dermed i Klasse 3 og skulle formelt tiltales *Høj- og Velbårne Herre*. Når Regines far var ”i rangen”, kunne hun tiltales Frøken. Den normale tiltale til en ung pige var Jomfru.
+Ved det nye kongelige teater sidder statuen af **Adam Oehlenschlaeger** og kigger noget besværet op fra sin lænestol. Romantikkens unge digter var endt som kommandør af Dannebrog og dermed en af de Hvide Riddere – højest i Rangklasse 2. Han havde derfor været tvangsindlagt til at trække i hvid silkedragt med guldfrynser og bære baldakin ved Christian VIII kroning i 1839.
+I samme høje ånds-region og rangklasse finder man **HC Ørsted** *”Conferenceraad, Dr. Phil. og Professor i Physikken, Directeur for den polytechniske Læreanstalt C af D og DM., Ridder af Æreslegionen, Commandeur af Nordstjernen, samt decoreret med den preusiske Orden pour le mérite dans les sciences & les arts.”*
+Så kunne læseren udlede at han skulle tiltales *Højvelbårne Herre*. Hans bror **AS Ørsted** (der tilligevar Oehlenschlägers svoger) var Geheime Statsminister og dermed i første rangklasse og skulle tiltales *”Deres Excelence”*.
Høflighed
-En afart af systemet eksisterer endnu. Men det er ikke noget normale mennesker beskæftiger sig med, endsige noget der står på krak.dk eller i telefonbogen. Vi er dus i vores dage, og på fornavn med de fleste. Gammeldags høflighed - eller mage til titelgalskab - må man kigge i Vejviseren efter.
+Det var altå bedre at være "Højvelbåren" end "Højædel og Velbyrdig" i 1845. Rangsystemet eksisterer endnu. Men ikke som noget de fleste af os går op i, endsige noget der står på krak.dk eller i telefonbogen. Vi er dus i vores dage, og på fornavn med de fleste. Gammeldags høflighed - eller mage til titelgalskab - må man kigge i Vejviseren efter.
+
+Kierkegaard var ikke selv titel-gal, og han var kritisk over for "spidsborgeren". Men han støttede op om Enevælden - og satte ikke spørgsmål ved tingenes tilstand.
På den måde er der langt tilbage til Kierkegaards tid. Og det er værd at have i baghovedet, når vi som moderne mennesker forfølger hans tanker