summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren/madogmarkedsdage/index.md
diff options
context:
space:
mode:
authorJonas Smedegaard <dr@jones.dk>2020-03-16 19:15:01 +0100
committerJonas Smedegaard <dr@jones.dk>2024-04-06 10:36:37 +0200
commite30097f4a9ffc42d57df2c463ae4770b61ff8769 (patch)
treed81a0f0c0153d99346cb1e123f7bc656991086b4 /vejviseren/madogmarkedsdage/index.md
parentc0be7d8b7c4caa1e1077e91912e93dac6c4e6470 (diff)
rename *.mdwn to */index.md, except index/topbar/farbar/sidebar files
command: ``` perl -MPath::Tiny -WE 'use strict; path(".")->visit(sub{return unless -f && /\.mdwn$/; my $stem=$_->basename(".mdwn"); my $new=$_->sibling($stem,"index.md"); return if $stem =~ /^index|topbar|sidebar|farbar|footer$/ || $new->exists; $new->parent->mkpath; system("git","mv", $_, $new)},{recurse=>1})' ```
Diffstat (limited to 'vejviseren/madogmarkedsdage/index.md')
-rw-r--r--vejviseren/madogmarkedsdage/index.md138
1 files changed, 138 insertions, 0 deletions
diff --git a/vejviseren/madogmarkedsdage/index.md b/vejviseren/madogmarkedsdage/index.md
new file mode 100644
index 00000000..85ced80e
--- /dev/null
+++ b/vejviseren/madogmarkedsdage/index.md
@@ -0,0 +1,138 @@
+[[!meta title="Kødbyens Mad og Marked"]]
+
+[[!if test="included()" then="""
+[[!img /img/kby_tyren.jpg class="blog" link="/vejviseren/madogmarkedsdage"]]
+
+Påskelørdag, den 4.-4., åbner et nyt fødevaremarked i København,
+Kødbyens Mad & Marked, i den Hvide Kødbys smukke rammer.
+Byvandring.nu er til stede på alle markedsdage i foråret og
+laver ture om bag facaden i den Hvide, den Grå og den Brune Kødby.
+
+[[Læs mere...|/vejviseren/madogmarkedsdage]]
+
+"""
+else="""
+
+# Ture under Kødbyens Mad og Marked
+## Byvandring.nu tager dig bag Kødbyernes facader
+
+Påskelørdag, den 4.-4. er der premiere på Kødbyens Mad & Marked
+på Flæsketorvet i den Hvide Kødbys. Det er del af indsatsen for at skabe
+liv i de flotte rammer og holde stedet i takt med tiden.
+Byvandring.nu er til stede på alle markedsdage i løbet af foråret
+og tager jer bag facaden og ind i indvoldene af den Hvide, den Grå og den Brune Kødby.
+
+[[!img /img/kby_tyren.jpg class="solo"]]
+
+[[!template id=note text="""Kødbyturene afgår kl. 11.00 og 12.00, samt,
+14.00 og 15.00 fra Høkerboderne, ved indgangen til markedet på Flæsketorvet.
+Det tager 45 minutter og koster 50 kr. for voksne. Markedsdagene om lørdageni frem til 21.-6.
+er 4., 5., 11., 18. og 25.-4. i maj 2., 9., 16, 23. og 30.-5, i juni 7., 14., og 21.-6 """]]
+
+[[Læs mere om rundvisninger i Kødbyen|/koedbyen]]
+
+Markedet mønstrer 60 stande med et varieret udbud, fra slagtere og
+gårdbutikker til bryggerier, restauranter osv. I løbet af sommeren vil
+der komme andre aktiviteter, så som kokkeskole, skaldyrsfestival og koncerter.
+
+Det foregår på Flæsketorvet midt i den Hvide Kødby. Da denne blev åbnet
+i 1934, var den topmoderne i funktion og i arkitekturen med de meget
+rene linjer, der udstråler hygiejne og rationel drift. I de sidste ti år
+har slagternes bydel åbnet sig op med spændende barer, restauranter og
+gallerier, men der bliver stadig forarbejdet og distribueret fødevarer herfra.
+
+## Al kødets gang
+
+[[!img /img/kby_koedetsgang.jpg class="solo"]]
+
+Byvandring.nu byder på vandringer, mens markedet står på.
+Vi er i Kødbyen hver lørdag og den første søndag i hver måned.
+Turene fører dig igennem et storslået industrielt anlæg,
+gennem historien om kvæg og kød, mennesker og maskiner.
+Vi går gennem porte og passager til bagsiden af Kødbyen,
+ind i lokalerne og gennem smutveje, der ikke er åbne til daglig,
+fx ”Trækkergangen”.
+
+Vesterbro var kvæghandelens og slagternes bydel siden 1700-tallet,
+hvor slagteriet blev flyttet fra Indre By til Trommesalen uden for Vesterport.
+I 1879 blev Kødbyen opført syd for Halmtorvet, som var anlagt oven på
+et rangerterræn, der var blevet sløjfet i 1864 som landets første.
+
+[[!img /img/kby_bruneby_fratorv.jpg class="solo"]]
+
+Vil du vide mere om Vesterbro og Jernbanen? Tag en [[Byvandring på Banen|jernbanetur]].
+
+Hvad der lå nord for den gamle jernbane, var det brogede og festlige Vesterbro,
+opstået med knopskydning og byggeboom, slum og spekulation,
+især i 1850’erne og 60’erne. Syd for banen kom der anderledes orden i sagerne.
+Der blev bygget flot og symmetrisk på ny landjord skabt ved opfyldning.
+Først kom den Gule Kødby, der blev fuldendt i 1901 med Øksnehallen
+som sit centrum, med indendørs plads til 1600 stykker kvæg.
+Området blev udbygget op mod Vestre Gasværk, til det blev ramponeret
+ved en eksplosion i 1921 og revet ned for at give plads til den Hvide Kødby.
+
+[[!img /img/kby_graa_erik.jpg class="solo"]]
+
+## Den Hvide opstår, og den Gule bliver Brun
+
+København voksede, kravene til hygiejne ligeså, og den hidtidige (gule)
+Kødby blev efterhånden forældet. Afløseren blev bygget til at holde længere.
+I 1934 blev den topmoderne hvide Kødby indviet af Thorvald Stauning.
+De hvide mure og blå kanter udstråler modernitet og effektivitet.
+Væggene er beklædt med kakler, og der er rigeligt afløb, udluftning og dagslys.
+Derfor kan Kødbyen stadig bruges i dag og være egnet til restauranter.
+
+Kødbyen gik gennem en krise fra 1980’erne og frem, og mistede
+efterhånden sin centrale placering i distributionen.
+Vesterbro var på det tidspunkt i sine egne kriseår,
+og det påvirkede især den gamle Gule Kødby, som var stærkt sodet til
+og nu blev den Brune Kødby. Der var hæleri omkring Fragt- og Taxacentralen,
+Halmtorvet var centrum for gadeprostitution, og narkohandelen florerede.
+Der har altid foregået lidt af hvert i området, men i den periode var det
+den slags som mest prægede kvarteret.
+
+[[!img /img/kby_elevatortaarne.jpg class="solo"]]
+
+Området omkring Halmtorvet blev renoveret samtidig med Byfornyelsen
+på Vesterbro i 1990’erne. I 1996 blev Øksnehallen gjort til udstillings-
+og konferencebygning, og DGI-byen åbnede i 1999 på en del af Kødbyens område.
+Som området ændrede karakter blev den Hvide Kødby gradvist åbnet for
+alternative entreprenører, klubber og ny gastronomi.
+
+## Fremtiden mellem slagtehallerne
+
+Slagternes og prangernes særlige og helt egen verden forsvinder,
+som vi andre rykker ind. Der bliver ikke længere spillet kort om store
+sedler i lokalet bag Tyren på facaden mod Flæsketorvet – Kødbyens vartegn.
+Her ligger nu den store fødevaregrossist INCOs bogholderi.
+Så man kan knibe en tåre over tidligere tider, der fordufter
+– og ellers nyde de muligheder, der åbnes i Kødbyen.
+
+Det en stor udfordring i udviklingsplanen at butikslokalerne fortsat
+skal bruges til fødevarevirksomheder. Derfor er Kødbyen præget af
+specielle restauranter, smarte barer, specialforretninger med mad.
+Uddannelsesinstitutioner og kontorfællesskaber holder til på førstesalene.
+Her har man lempet på kravet om, at al aktivitet skulle være relateret
+til fødevarer. Det er også vigtigt at sikre liv i området.
+Kødbyens Mad & Marked er en del af den bevægelse at holde området levende og i takt med tiden.
+
+[[!img /img/kby_ur.jpg class="solo"]]
+
+---
+
+(Datoer og oplysninger fra 2015:)
+
+Kødbyturene finder sted på markedsdagene kl. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00
+og 15.00. De tager 45 minutter, og billetprisen er 50 kr. Turene starter
+fra foran restauranten Mesteren og Lærlingen på Flæsketorvet.
+
+Markedsdagene i April og Maj er 4., 5., 11., 18. og 25.-4. og 2., 9., 16., 23. og 30.-5. I juni den 6., 13., og 20.-6.
+
+Billetter kan købes på nettet via Billetto, og på selve dagen.
+Hvis man vil sikre sig at være med på et specielt tidspunkt, skal man købe over nettet.
+
+"""]]
+
+[[!tag blog vejviseren]]
+[[!tag event sted kodbyen]]
+[[!meta date="2015-03-25"]]