summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn
diff options
context:
space:
mode:
authorJonas Smedegaard <dr@jones.dk>2020-03-16 19:15:01 +0100
committerJonas Smedegaard <dr@jones.dk>2024-04-06 10:36:37 +0200
commite30097f4a9ffc42d57df2c463ae4770b61ff8769 (patch)
treed81a0f0c0153d99346cb1e123f7bc656991086b4 /vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn
parentc0be7d8b7c4caa1e1077e91912e93dac6c4e6470 (diff)
rename *.mdwn to */index.md, except index/topbar/farbar/sidebar files
command: ``` perl -MPath::Tiny -WE 'use strict; path(".")->visit(sub{return unless -f && /\.mdwn$/; my $stem=$_->basename(".mdwn"); my $new=$_->sibling($stem,"index.md"); return if $stem =~ /^index|topbar|sidebar|farbar|footer$/ || $new->exists; $new->parent->mkpath; system("git","mv", $_, $new)},{recurse=>1})' ```
Diffstat (limited to 'vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn')
-rw-r--r--vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn138
1 files changed, 0 insertions, 138 deletions
diff --git a/vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn b/vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn
deleted file mode 100644
index 85ced80e..00000000
--- a/vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn
+++ /dev/null
@@ -1,138 +0,0 @@
-[[!meta title="Kødbyens Mad og Marked"]]
-
-[[!if test="included()" then="""
-[[!img /img/kby_tyren.jpg class="blog" link="/vejviseren/madogmarkedsdage"]]
-
-Påskelørdag, den 4.-4., åbner et nyt fødevaremarked i København,
-Kødbyens Mad & Marked, i den Hvide Kødbys smukke rammer.
-Byvandring.nu er til stede på alle markedsdage i foråret og
-laver ture om bag facaden i den Hvide, den Grå og den Brune Kødby.
-
-[[Læs mere...|/vejviseren/madogmarkedsdage]]
-
-"""
-else="""
-
-# Ture under Kødbyens Mad og Marked
-## Byvandring.nu tager dig bag Kødbyernes facader
-
-Påskelørdag, den 4.-4. er der premiere på Kødbyens Mad & Marked
-på Flæsketorvet i den Hvide Kødbys. Det er del af indsatsen for at skabe
-liv i de flotte rammer og holde stedet i takt med tiden.
-Byvandring.nu er til stede på alle markedsdage i løbet af foråret
-og tager jer bag facaden og ind i indvoldene af den Hvide, den Grå og den Brune Kødby.
-
-[[!img /img/kby_tyren.jpg class="solo"]]
-
-[[!template id=note text="""Kødbyturene afgår kl. 11.00 og 12.00, samt,
-14.00 og 15.00 fra Høkerboderne, ved indgangen til markedet på Flæsketorvet.
-Det tager 45 minutter og koster 50 kr. for voksne. Markedsdagene om lørdageni frem til 21.-6.
-er 4., 5., 11., 18. og 25.-4. i maj 2., 9., 16, 23. og 30.-5, i juni 7., 14., og 21.-6 """]]
-
-[[Læs mere om rundvisninger i Kødbyen|/koedbyen]]
-
-Markedet mønstrer 60 stande med et varieret udbud, fra slagtere og
-gårdbutikker til bryggerier, restauranter osv. I løbet af sommeren vil
-der komme andre aktiviteter, så som kokkeskole, skaldyrsfestival og koncerter.
-
-Det foregår på Flæsketorvet midt i den Hvide Kødby. Da denne blev åbnet
-i 1934, var den topmoderne i funktion og i arkitekturen med de meget
-rene linjer, der udstråler hygiejne og rationel drift. I de sidste ti år
-har slagternes bydel åbnet sig op med spændende barer, restauranter og
-gallerier, men der bliver stadig forarbejdet og distribueret fødevarer herfra.
-
-## Al kødets gang
-
-[[!img /img/kby_koedetsgang.jpg class="solo"]]
-
-Byvandring.nu byder på vandringer, mens markedet står på.
-Vi er i Kødbyen hver lørdag og den første søndag i hver måned.
-Turene fører dig igennem et storslået industrielt anlæg,
-gennem historien om kvæg og kød, mennesker og maskiner.
-Vi går gennem porte og passager til bagsiden af Kødbyen,
-ind i lokalerne og gennem smutveje, der ikke er åbne til daglig,
-fx ”Trækkergangen”.
-
-Vesterbro var kvæghandelens og slagternes bydel siden 1700-tallet,
-hvor slagteriet blev flyttet fra Indre By til Trommesalen uden for Vesterport.
-I 1879 blev Kødbyen opført syd for Halmtorvet, som var anlagt oven på
-et rangerterræn, der var blevet sløjfet i 1864 som landets første.
-
-[[!img /img/kby_bruneby_fratorv.jpg class="solo"]]
-
-Vil du vide mere om Vesterbro og Jernbanen? Tag en [[Byvandring på Banen|jernbanetur]].
-
-Hvad der lå nord for den gamle jernbane, var det brogede og festlige Vesterbro,
-opstået med knopskydning og byggeboom, slum og spekulation,
-især i 1850’erne og 60’erne. Syd for banen kom der anderledes orden i sagerne.
-Der blev bygget flot og symmetrisk på ny landjord skabt ved opfyldning.
-Først kom den Gule Kødby, der blev fuldendt i 1901 med Øksnehallen
-som sit centrum, med indendørs plads til 1600 stykker kvæg.
-Området blev udbygget op mod Vestre Gasværk, til det blev ramponeret
-ved en eksplosion i 1921 og revet ned for at give plads til den Hvide Kødby.
-
-[[!img /img/kby_graa_erik.jpg class="solo"]]
-
-## Den Hvide opstår, og den Gule bliver Brun
-
-København voksede, kravene til hygiejne ligeså, og den hidtidige (gule)
-Kødby blev efterhånden forældet. Afløseren blev bygget til at holde længere.
-I 1934 blev den topmoderne hvide Kødby indviet af Thorvald Stauning.
-De hvide mure og blå kanter udstråler modernitet og effektivitet.
-Væggene er beklædt med kakler, og der er rigeligt afløb, udluftning og dagslys.
-Derfor kan Kødbyen stadig bruges i dag og være egnet til restauranter.
-
-Kødbyen gik gennem en krise fra 1980’erne og frem, og mistede
-efterhånden sin centrale placering i distributionen.
-Vesterbro var på det tidspunkt i sine egne kriseår,
-og det påvirkede især den gamle Gule Kødby, som var stærkt sodet til
-og nu blev den Brune Kødby. Der var hæleri omkring Fragt- og Taxacentralen,
-Halmtorvet var centrum for gadeprostitution, og narkohandelen florerede.
-Der har altid foregået lidt af hvert i området, men i den periode var det
-den slags som mest prægede kvarteret.
-
-[[!img /img/kby_elevatortaarne.jpg class="solo"]]
-
-Området omkring Halmtorvet blev renoveret samtidig med Byfornyelsen
-på Vesterbro i 1990’erne. I 1996 blev Øksnehallen gjort til udstillings-
-og konferencebygning, og DGI-byen åbnede i 1999 på en del af Kødbyens område.
-Som området ændrede karakter blev den Hvide Kødby gradvist åbnet for
-alternative entreprenører, klubber og ny gastronomi.
-
-## Fremtiden mellem slagtehallerne
-
-Slagternes og prangernes særlige og helt egen verden forsvinder,
-som vi andre rykker ind. Der bliver ikke længere spillet kort om store
-sedler i lokalet bag Tyren på facaden mod Flæsketorvet – Kødbyens vartegn.
-Her ligger nu den store fødevaregrossist INCOs bogholderi.
-Så man kan knibe en tåre over tidligere tider, der fordufter
-– og ellers nyde de muligheder, der åbnes i Kødbyen.
-
-Det en stor udfordring i udviklingsplanen at butikslokalerne fortsat
-skal bruges til fødevarevirksomheder. Derfor er Kødbyen præget af
-specielle restauranter, smarte barer, specialforretninger med mad.
-Uddannelsesinstitutioner og kontorfællesskaber holder til på førstesalene.
-Her har man lempet på kravet om, at al aktivitet skulle være relateret
-til fødevarer. Det er også vigtigt at sikre liv i området.
-Kødbyens Mad & Marked er en del af den bevægelse at holde området levende og i takt med tiden.
-
-[[!img /img/kby_ur.jpg class="solo"]]
-
----
-
-(Datoer og oplysninger fra 2015:)
-
-Kødbyturene finder sted på markedsdagene kl. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00
-og 15.00. De tager 45 minutter, og billetprisen er 50 kr. Turene starter
-fra foran restauranten Mesteren og Lærlingen på Flæsketorvet.
-
-Markedsdagene i April og Maj er 4., 5., 11., 18. og 25.-4. og 2., 9., 16., 23. og 30.-5. I juni den 6., 13., og 20.-6.
-
-Billetter kan købes på nettet via Billetto, og på selve dagen.
-Hvis man vil sikre sig at være med på et specielt tidspunkt, skal man købe over nettet.
-
-"""]]
-
-[[!tag blog vejviseren]]
-[[!tag event sted kodbyen]]
-[[!meta date="2015-03-25"]]