From e30097f4a9ffc42d57df2c463ae4770b61ff8769 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: Jonas Smedegaard Date: Mon, 16 Mar 2020 19:15:01 +0100 Subject: rename *.mdwn to */index.md, except index/topbar/farbar/sidebar files command: ``` perl -MPath::Tiny -WE 'use strict; path(".")->visit(sub{return unless -f && /\.mdwn$/; my $stem=$_->basename(".mdwn"); my $new=$_->sibling($stem,"index.md"); return if $stem =~ /^index|topbar|sidebar|farbar|footer$/ || $new->exists; $new->parent->mkpath; system("git","mv", $_, $new)},{recurse=>1})' ``` --- vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn | 138 --------------------------------------- 1 file changed, 138 deletions(-) delete mode 100644 vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn (limited to 'vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn') diff --git a/vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn b/vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn deleted file mode 100644 index 85ced80e..00000000 --- a/vejviseren/madogmarkedsdage.mdwn +++ /dev/null @@ -1,138 +0,0 @@ -[[!meta title="Kødbyens Mad og Marked"]] - -[[!if test="included()" then=""" -[[!img /img/kby_tyren.jpg class="blog" link="/vejviseren/madogmarkedsdage"]] - -Påskelørdag, den 4.-4., åbner et nyt fødevaremarked i København, -Kødbyens Mad & Marked, i den Hvide Kødbys smukke rammer. -Byvandring.nu er til stede på alle markedsdage i foråret og -laver ture om bag facaden i den Hvide, den Grå og den Brune Kødby. - -[[Læs mere...|/vejviseren/madogmarkedsdage]] - -""" -else=""" - -# Ture under Kødbyens Mad og Marked -## Byvandring.nu tager dig bag Kødbyernes facader - -Påskelørdag, den 4.-4. er der premiere på Kødbyens Mad & Marked -på Flæsketorvet i den Hvide Kødbys. Det er del af indsatsen for at skabe -liv i de flotte rammer og holde stedet i takt med tiden. -Byvandring.nu er til stede på alle markedsdage i løbet af foråret -og tager jer bag facaden og ind i indvoldene af den Hvide, den Grå og den Brune Kødby. - -[[!img /img/kby_tyren.jpg class="solo"]] - -[[!template id=note text="""Kødbyturene afgår kl. 11.00 og 12.00, samt, -14.00 og 15.00 fra Høkerboderne, ved indgangen til markedet på Flæsketorvet. -Det tager 45 minutter og koster 50 kr. for voksne. Markedsdagene om lørdageni frem til 21.-6. -er 4., 5., 11., 18. og 25.-4. i maj 2., 9., 16, 23. og 30.-5, i juni 7., 14., og 21.-6 """]] - -[[Læs mere om rundvisninger i Kødbyen|/koedbyen]] - -Markedet mønstrer 60 stande med et varieret udbud, fra slagtere og -gårdbutikker til bryggerier, restauranter osv. I løbet af sommeren vil -der komme andre aktiviteter, så som kokkeskole, skaldyrsfestival og koncerter. - -Det foregår på Flæsketorvet midt i den Hvide Kødby. Da denne blev åbnet -i 1934, var den topmoderne i funktion og i arkitekturen med de meget -rene linjer, der udstråler hygiejne og rationel drift. I de sidste ti år -har slagternes bydel åbnet sig op med spændende barer, restauranter og -gallerier, men der bliver stadig forarbejdet og distribueret fødevarer herfra. - -## Al kødets gang - -[[!img /img/kby_koedetsgang.jpg class="solo"]] - -Byvandring.nu byder på vandringer, mens markedet står på. -Vi er i Kødbyen hver lørdag og den første søndag i hver måned. -Turene fører dig igennem et storslået industrielt anlæg, -gennem historien om kvæg og kød, mennesker og maskiner. -Vi går gennem porte og passager til bagsiden af Kødbyen, -ind i lokalerne og gennem smutveje, der ikke er åbne til daglig, -fx ”Trækkergangen”. - -Vesterbro var kvæghandelens og slagternes bydel siden 1700-tallet, -hvor slagteriet blev flyttet fra Indre By til Trommesalen uden for Vesterport. -I 1879 blev Kødbyen opført syd for Halmtorvet, som var anlagt oven på -et rangerterræn, der var blevet sløjfet i 1864 som landets første. - -[[!img /img/kby_bruneby_fratorv.jpg class="solo"]] - -Vil du vide mere om Vesterbro og Jernbanen? Tag en [[Byvandring på Banen|jernbanetur]]. - -Hvad der lå nord for den gamle jernbane, var det brogede og festlige Vesterbro, -opstået med knopskydning og byggeboom, slum og spekulation, -især i 1850’erne og 60’erne. Syd for banen kom der anderledes orden i sagerne. -Der blev bygget flot og symmetrisk på ny landjord skabt ved opfyldning. -Først kom den Gule Kødby, der blev fuldendt i 1901 med Øksnehallen -som sit centrum, med indendørs plads til 1600 stykker kvæg. -Området blev udbygget op mod Vestre Gasværk, til det blev ramponeret -ved en eksplosion i 1921 og revet ned for at give plads til den Hvide Kødby. - -[[!img /img/kby_graa_erik.jpg class="solo"]] - -## Den Hvide opstår, og den Gule bliver Brun - -København voksede, kravene til hygiejne ligeså, og den hidtidige (gule) -Kødby blev efterhånden forældet. Afløseren blev bygget til at holde længere. -I 1934 blev den topmoderne hvide Kødby indviet af Thorvald Stauning. -De hvide mure og blå kanter udstråler modernitet og effektivitet. -Væggene er beklædt med kakler, og der er rigeligt afløb, udluftning og dagslys. -Derfor kan Kødbyen stadig bruges i dag og være egnet til restauranter. - -Kødbyen gik gennem en krise fra 1980’erne og frem, og mistede -efterhånden sin centrale placering i distributionen. -Vesterbro var på det tidspunkt i sine egne kriseår, -og det påvirkede især den gamle Gule Kødby, som var stærkt sodet til -og nu blev den Brune Kødby. Der var hæleri omkring Fragt- og Taxacentralen, -Halmtorvet var centrum for gadeprostitution, og narkohandelen florerede. -Der har altid foregået lidt af hvert i området, men i den periode var det -den slags som mest prægede kvarteret. - -[[!img /img/kby_elevatortaarne.jpg class="solo"]] - -Området omkring Halmtorvet blev renoveret samtidig med Byfornyelsen -på Vesterbro i 1990’erne. I 1996 blev Øksnehallen gjort til udstillings- -og konferencebygning, og DGI-byen åbnede i 1999 på en del af Kødbyens område. -Som området ændrede karakter blev den Hvide Kødby gradvist åbnet for -alternative entreprenører, klubber og ny gastronomi. - -## Fremtiden mellem slagtehallerne - -Slagternes og prangernes særlige og helt egen verden forsvinder, -som vi andre rykker ind. Der bliver ikke længere spillet kort om store -sedler i lokalet bag Tyren på facaden mod Flæsketorvet – Kødbyens vartegn. -Her ligger nu den store fødevaregrossist INCOs bogholderi. -Så man kan knibe en tåre over tidligere tider, der fordufter -– og ellers nyde de muligheder, der åbnes i Kødbyen. - -Det en stor udfordring i udviklingsplanen at butikslokalerne fortsat -skal bruges til fødevarevirksomheder. Derfor er Kødbyen præget af -specielle restauranter, smarte barer, specialforretninger med mad. -Uddannelsesinstitutioner og kontorfællesskaber holder til på førstesalene. -Her har man lempet på kravet om, at al aktivitet skulle være relateret -til fødevarer. Det er også vigtigt at sikre liv i området. -Kødbyens Mad & Marked er en del af den bevægelse at holde området levende og i takt med tiden. - -[[!img /img/kby_ur.jpg class="solo"]] - ---- - -(Datoer og oplysninger fra 2015:) - -Kødbyturene finder sted på markedsdagene kl. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 -og 15.00. De tager 45 minutter, og billetprisen er 50 kr. Turene starter -fra foran restauranten Mesteren og Lærlingen på Flæsketorvet. - -Markedsdagene i April og Maj er 4., 5., 11., 18. og 25.-4. og 2., 9., 16., 23. og 30.-5. I juni den 6., 13., og 20.-6. - -Billetter kan købes på nettet via Billetto, og på selve dagen. -Hvis man vil sikre sig at være med på et specielt tidspunkt, skal man købe over nettet. - -"""]] - -[[!tag blog vejviseren]] -[[!tag event sted kodbyen]] -[[!meta date="2015-03-25"]] -- cgit v1.2.3