summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren/cphstreetfood
diff options
context:
space:
mode:
authorJonas Smedegaard <dr@jones.dk>2020-03-16 19:15:01 +0100
committerJonas Smedegaard <dr@jones.dk>2024-04-06 10:36:37 +0200
commite30097f4a9ffc42d57df2c463ae4770b61ff8769 (patch)
treed81a0f0c0153d99346cb1e123f7bc656991086b4 /vejviseren/cphstreetfood
parentc0be7d8b7c4caa1e1077e91912e93dac6c4e6470 (diff)
rename *.mdwn to */index.md, except index/topbar/farbar/sidebar files
command: ``` perl -MPath::Tiny -WE 'use strict; path(".")->visit(sub{return unless -f && /\.mdwn$/; my $stem=$_->basename(".mdwn"); my $new=$_->sibling($stem,"index.md"); return if $stem =~ /^index|topbar|sidebar|farbar|footer$/ || $new->exists; $new->parent->mkpath; system("git","mv", $_, $new)},{recurse=>1})' ```
Diffstat (limited to 'vejviseren/cphstreetfood')
-rw-r--r--vejviseren/cphstreetfood/index.md122
1 files changed, 122 insertions, 0 deletions
diff --git a/vejviseren/cphstreetfood/index.md b/vejviseren/cphstreetfood/index.md
new file mode 100644
index 00000000..140973c1
--- /dev/null
+++ b/vejviseren/cphstreetfood/index.md
@@ -0,0 +1,122 @@
+[[!meta title="Street Food serverer København på nye måder"]]
+
+[[!if test="included()" then="""
+
+Vi kigger indenfor i den hyggelige madhule på Papirøen, hvor tredive
+forskellige boder serverer alverdens retter. Få en forsmag på hvordan
+Copenhagen Street Food påvirker Københavns gastronomiske geografi.
+
+[[!img csf-overblik_roslef.jpg link="/vejviseren/cphstreetfood" class="blog"]]
+
+[[Læs mere...|/vejviseren/cphstreetfood]]
+
+"""
+else="""
+
+# Street Food serverer København på nye måder
+
+**Copenhagen Street Food holder til på Papirøen til februar 2018.**
+Men det ville være en skam at vente så længe med at besøge stedet.
+
+Papirøens porte er ikke lukkede længere. I den ene del af det lave
+pakhus mod havnen lokker Copenhagen Street Food med koreansk, japansk,
+brasiliansk, mexicansk, indisk, afrikansk – pølse, suppe, pizza, øl og
+vin, kaffe og kage. Ventetiden er kort, priserne er rimelige og frem for
+alt er variationen enorm. Københavnerne har opdaget en fantastisk hule
+med kulinariske muligheder i den halvmørke hal. Boderne er tømret, malet
+og dekoreret på hver deres måde, og maden kan nydes i tvangfri
+fællesområder, med mange hyggelige rum og hjørner. Hver person i
+selskabet kan vælge sit favoritkøkken.
+
+[[!img streetfoodentre.jpg class="solo" caption="Indgangspartiet til hallen.
+Koen i loftet er en slags maskot. Læs mere om nogle andre køer længere nede."]]
+
+Det individuelle udtryk i de fælles rammer hænger sammen med stedets
+grundtanke. ”Hvis du kan lide god mad, går du også op i design.
+Du bruger din kreativitet på din mad og på din bod. De ting hænger sammen.”
+Det siger Jesper Møller om stadeholderne. Jesper er idémanden bag Copenhagen
+Street Food, som så chancen for at udfordre Københavns gastronomiske geografi,
+da Papirøen blev åbnet for udnyttelse.
+
+[[!img thequay_02_majatinijensen.jpg class="solo" caption="Foto: Maja Tini Jensen"]]
+
+## Midlertidig magi
+
+Papirøens åbne tilbud er midlertidige attraktioner. I 2018 er det planen
+at nedrive pakhus-komplekset, der ikke er nogen arkitektonisk perle.
+Og så skal der bygges nyt – og sikkert dyrt. Men indtil det sker, har
+en række kreative folk fået lov til at sætte præg på øen.
+Her er designere og showrooms, og Experimentarium har lejet sig ind
+for et par år, mens hallerne i Tuborg Havn renoveres. I de ¾ år der
+har været åbent, har mange fundet den lidt kringlede vej herud.
+
+[[Kryds de nye broer der giver adgang til Papirøen og de nærliggende holme i havnen.|/vejviseren/broer-og-holme/]]
+
+Copenhagen Street Food er blevet vel modtaget både lokalt og globalt:
+”Der er enorm støtte fra Christianshavn og omegn. Det er et lokalt sted,
+men alle udenlandske journalister synes Copenhagen Street Food er mega spændende.”
+
+Den oprindelige tanke med Copenhagen Street Food var et tilbud for erhvervskunder,
+”for det giver mening når man kigger på tallene” siger Jesper Møller,
+”men der manglede et sted ved havnen, hvor Københavnerne kunne være Københavnere.”
+
+[[!img csf-overblik_roslef.jpg class="solo" caption="Foto: Rene Rosted"]]
+
+Det er en god holdning, synes vi fra byvandring.nu. Pionererne på
+Papirøen er med til at trække hundredetusinder gæster over og tage øen i
+øjesyn og i besiddelse. Det betyder at folk allerede kender stedet, og
+dermed, at dem der skal bygge måske tør satse på noget åbent og
+tilgængeligt. Vi kan håbe på vi ikke skal trækkes med atter en lukket
+kasse ved havnefronten, hvor kun medarbejdere og beboere kan nyde udsigten.
+Blandt andet har Christianshavns Lokaludvalg anbefalet, at der bliver tænkt
+restauranter og madsteder ind i de fremtidige planer. Og Copenhagen
+Street Food er også parat i kraft af sin foreningsstruktur.
+
+[[!img streetfoodbrasil.jpg caption="brasiliansk churrasco tilberedes." class="solo"]]
+
+”Grunden til det er lavet som forening er, at om 4 år kan vi vise gode
+regnskabstal og god økonomi. Så er det mere sandsynligt at en bygherre
+vil tage os alvorligt.” Siger Jesper Møller, som også er restauratør på
+Nationalmuseets restaurant Julian. Det kræver mere end blot økonomisk
+sans at få en vision som Copenhagen Street Food til at blive til virkelighed.
+”Nogle af de ting, jeg har gjort, er det du ikke kan måle og skrive op
+– du ved det virker, hvis du forstår mennesker.” Men i øvrigt er opskriften
+simpel ifølge Jesper Møller: ”If you believe it will be a succes, it will be a succes”.
+
+I 2018 er det slut med Street Food i den form vi ser det i dag. (Så tag derud. Snart).
+Og de mange madboder skal ud af rugekassen. ”Min drøm er at skabe fremtidens
+restauratører – og hvis de kan få start hos mig, så er det OK.” Sådan siger Jesper Møller.
+
+[[!img jesper_majatinijensen.jpg class="solo" caption="Jesper Møller. Foto: Maja Tini Jensen"]]
+
+*Når du støtter Copenhagen Street Food, støtter du den ansvarlige avl af rød dansk malkerace på Thorshøjsgård. [[Læs mere om køerne, og den den prisværdige film om dem|http://copenhagenstreetfood.dk/thorshojgaard/]].*
+
+## Mere mad i byen
+
+Tiden fra 2018 skal vise, hvad der sker med gademaden i København. Vil madboderne blive til restauranter? Vil der opstå andre spise-haller rundt omkring i København, og vil nogle
+af boderne begynde at sælge på byens gader?
+
+Hos Byvandring.nu kan vi drømme om et mere mangfoldigt udbud af gademad i
+København til at supplere både de traditionelle og de forbedrede tilbud her er.
+For folks smag har rykket sig betydeligt. Nogle steder er der kebab-vogne
+i stedet for pølser. Der er kommet pølsevogne med højere kvalitet, og
+kunder med højere krav til pickles. Men det er små skridt i forhold til,
+hvad Copenhagen Street Food stiller i udsigt. Der kan komme wokmad, kød
+på spid og afrikansk kylling på menuen i Københavns gader og stræder.
+
+Men vi vil ikke lade vor egen smag styre her. Vi indkalder læsernes
+anmeldelser af gademad og god fast food til folk på farten. Send mindst 20
+velskrevne linjer og gerne et billede. Så vil vi bringe en anmeldelse i
+næste nummer af vejviseren, og belønne det med et tilskud til en omgang mad et sted i byen (værdi 150 kr.).
+
+[[Link til Copenhagen Street Food|http://copenhagenstreetfood.dk]]
+
+[[!img streetfoodharrysplace.jpg class="solo" caption="Midt i denne fornyelse
+skal vi også værdsætte det vi har. Harrys Place på Nordre Fasanvej har ikke
+havneblik, men er en legendarisk pølsebod på kanten mellem Nørrebro og Nordvest."]]
+
+"""]]
+
+[[!tag blog vejviseren]]
+[[!tag tip emne mad]]
+[[!meta date="2015-01-21"]]