diff options
author | Jonas Smedegaard <dr@jones.dk> | 2020-03-16 19:15:01 +0100 |
---|---|---|
committer | Jonas Smedegaard <dr@jones.dk> | 2024-04-06 10:36:37 +0200 |
commit | e30097f4a9ffc42d57df2c463ae4770b61ff8769 (patch) | |
tree | d81a0f0c0153d99346cb1e123f7bc656991086b4 /vejviseren/cphstreetfood | |
parent | c0be7d8b7c4caa1e1077e91912e93dac6c4e6470 (diff) |
rename *.mdwn to */index.md, except index/topbar/farbar/sidebar files
command:
```
perl -MPath::Tiny -WE 'use strict; path(".")->visit(sub{return unless -f && /\.mdwn$/; my $stem=$_->basename(".mdwn"); my $new=$_->sibling($stem,"index.md"); return if $stem =~ /^index|topbar|sidebar|farbar|footer$/ || $new->exists; $new->parent->mkpath; system("git","mv", $_, $new)},{recurse=>1})'
```
Diffstat (limited to 'vejviseren/cphstreetfood')
-rw-r--r-- | vejviseren/cphstreetfood/index.md | 122 |
1 files changed, 122 insertions, 0 deletions
diff --git a/vejviseren/cphstreetfood/index.md b/vejviseren/cphstreetfood/index.md new file mode 100644 index 00000000..140973c1 --- /dev/null +++ b/vejviseren/cphstreetfood/index.md @@ -0,0 +1,122 @@ +[[!meta title="Street Food serverer København på nye måder"]] + +[[!if test="included()" then=""" + +Vi kigger indenfor i den hyggelige madhule på Papirøen, hvor tredive +forskellige boder serverer alverdens retter. Få en forsmag på hvordan +Copenhagen Street Food påvirker Københavns gastronomiske geografi. + +[[!img csf-overblik_roslef.jpg link="/vejviseren/cphstreetfood" class="blog"]] + +[[Læs mere...|/vejviseren/cphstreetfood]] + +""" +else=""" + +# Street Food serverer København på nye måder + +**Copenhagen Street Food holder til på Papirøen til februar 2018.** +Men det ville være en skam at vente så længe med at besøge stedet. + +Papirøens porte er ikke lukkede længere. I den ene del af det lave +pakhus mod havnen lokker Copenhagen Street Food med koreansk, japansk, +brasiliansk, mexicansk, indisk, afrikansk – pølse, suppe, pizza, øl og +vin, kaffe og kage. Ventetiden er kort, priserne er rimelige og frem for +alt er variationen enorm. Københavnerne har opdaget en fantastisk hule +med kulinariske muligheder i den halvmørke hal. Boderne er tømret, malet +og dekoreret på hver deres måde, og maden kan nydes i tvangfri +fællesområder, med mange hyggelige rum og hjørner. Hver person i +selskabet kan vælge sit favoritkøkken. + +[[!img streetfoodentre.jpg class="solo" caption="Indgangspartiet til hallen. +Koen i loftet er en slags maskot. Læs mere om nogle andre køer længere nede."]] + +Det individuelle udtryk i de fælles rammer hænger sammen med stedets +grundtanke. ”Hvis du kan lide god mad, går du også op i design. +Du bruger din kreativitet på din mad og på din bod. De ting hænger sammen.” +Det siger Jesper Møller om stadeholderne. Jesper er idémanden bag Copenhagen +Street Food, som så chancen for at udfordre Københavns gastronomiske geografi, +da Papirøen blev åbnet for udnyttelse. + +[[!img thequay_02_majatinijensen.jpg class="solo" caption="Foto: Maja Tini Jensen"]] + +## Midlertidig magi + +Papirøens åbne tilbud er midlertidige attraktioner. I 2018 er det planen +at nedrive pakhus-komplekset, der ikke er nogen arkitektonisk perle. +Og så skal der bygges nyt – og sikkert dyrt. Men indtil det sker, har +en række kreative folk fået lov til at sætte præg på øen. +Her er designere og showrooms, og Experimentarium har lejet sig ind +for et par år, mens hallerne i Tuborg Havn renoveres. I de ¾ år der +har været åbent, har mange fundet den lidt kringlede vej herud. + +[[Kryds de nye broer der giver adgang til Papirøen og de nærliggende holme i havnen.|/vejviseren/broer-og-holme/]] + +Copenhagen Street Food er blevet vel modtaget både lokalt og globalt: +”Der er enorm støtte fra Christianshavn og omegn. Det er et lokalt sted, +men alle udenlandske journalister synes Copenhagen Street Food er mega spændende.” + +Den oprindelige tanke med Copenhagen Street Food var et tilbud for erhvervskunder, +”for det giver mening når man kigger på tallene” siger Jesper Møller, +”men der manglede et sted ved havnen, hvor Københavnerne kunne være Københavnere.” + +[[!img csf-overblik_roslef.jpg class="solo" caption="Foto: Rene Rosted"]] + +Det er en god holdning, synes vi fra byvandring.nu. Pionererne på +Papirøen er med til at trække hundredetusinder gæster over og tage øen i +øjesyn og i besiddelse. Det betyder at folk allerede kender stedet, og +dermed, at dem der skal bygge måske tør satse på noget åbent og +tilgængeligt. Vi kan håbe på vi ikke skal trækkes med atter en lukket +kasse ved havnefronten, hvor kun medarbejdere og beboere kan nyde udsigten. +Blandt andet har Christianshavns Lokaludvalg anbefalet, at der bliver tænkt +restauranter og madsteder ind i de fremtidige planer. Og Copenhagen +Street Food er også parat i kraft af sin foreningsstruktur. + +[[!img streetfoodbrasil.jpg caption="brasiliansk churrasco tilberedes." class="solo"]] + +”Grunden til det er lavet som forening er, at om 4 år kan vi vise gode +regnskabstal og god økonomi. Så er det mere sandsynligt at en bygherre +vil tage os alvorligt.” Siger Jesper Møller, som også er restauratør på +Nationalmuseets restaurant Julian. Det kræver mere end blot økonomisk +sans at få en vision som Copenhagen Street Food til at blive til virkelighed. +”Nogle af de ting, jeg har gjort, er det du ikke kan måle og skrive op +– du ved det virker, hvis du forstår mennesker.” Men i øvrigt er opskriften +simpel ifølge Jesper Møller: ”If you believe it will be a succes, it will be a succes”. + +I 2018 er det slut med Street Food i den form vi ser det i dag. (Så tag derud. Snart). +Og de mange madboder skal ud af rugekassen. ”Min drøm er at skabe fremtidens +restauratører – og hvis de kan få start hos mig, så er det OK.” Sådan siger Jesper Møller. + +[[!img jesper_majatinijensen.jpg class="solo" caption="Jesper Møller. Foto: Maja Tini Jensen"]] + +*Når du støtter Copenhagen Street Food, støtter du den ansvarlige avl af rød dansk malkerace på Thorshøjsgård. [[Læs mere om køerne, og den den prisværdige film om dem|http://copenhagenstreetfood.dk/thorshojgaard/]].* + +## Mere mad i byen + +Tiden fra 2018 skal vise, hvad der sker med gademaden i København. Vil madboderne blive til restauranter? Vil der opstå andre spise-haller rundt omkring i København, og vil nogle +af boderne begynde at sælge på byens gader? + +Hos Byvandring.nu kan vi drømme om et mere mangfoldigt udbud af gademad i +København til at supplere både de traditionelle og de forbedrede tilbud her er. +For folks smag har rykket sig betydeligt. Nogle steder er der kebab-vogne +i stedet for pølser. Der er kommet pølsevogne med højere kvalitet, og +kunder med højere krav til pickles. Men det er små skridt i forhold til, +hvad Copenhagen Street Food stiller i udsigt. Der kan komme wokmad, kød +på spid og afrikansk kylling på menuen i Københavns gader og stræder. + +Men vi vil ikke lade vor egen smag styre her. Vi indkalder læsernes +anmeldelser af gademad og god fast food til folk på farten. Send mindst 20 +velskrevne linjer og gerne et billede. Så vil vi bringe en anmeldelse i +næste nummer af vejviseren, og belønne det med et tilskud til en omgang mad et sted i byen (værdi 150 kr.). + +[[Link til Copenhagen Street Food|http://copenhagenstreetfood.dk]] + +[[!img streetfoodharrysplace.jpg class="solo" caption="Midt i denne fornyelse +skal vi også værdsætte det vi har. Harrys Place på Nordre Fasanvej har ikke +havneblik, men er en legendarisk pølsebod på kanten mellem Nørrebro og Nordvest."]] + +"""]] + +[[!tag blog vejviseren]] +[[!tag tip emne mad]] +[[!meta date="2015-01-21"]] |