summaryrefslogtreecommitdiff
diff options
context:
space:
mode:
-rw-r--r--nyhedsbrev/07b.mdwn79
1 files changed, 79 insertions, 0 deletions
diff --git a/nyhedsbrev/07b.mdwn b/nyhedsbrev/07b.mdwn
new file mode 100644
index 00000000..380578ee
--- /dev/null
+++ b/nyhedsbrev/07b.mdwn
@@ -0,0 +1,79 @@
+#Tilføjelse til - Nyhedsbrev 25. oktober 2009 fra Birgit Månestråle
+
+
+Kære Læser af Birgit Månestråles Nyhedsbrev.
+
+At løbe med en halv vind
+betyder - vistnok - at sige noget uden at vide det helt eller uden at vide det hele...
+
+Det har jeg gjort ved at forklare om hvad en Tvebak er.
+
+En kvik læser af Nyhedsbrevet, som jeg udsendte den 25. oktober - har gjort mig opmærksom på at en tvebak - hedder en tvebak fordi den er bagt 2 gange.
+
+Og, hun har ret.
+
+
+Jeg har nemlig skrevet, som nedenfor, til Biblioteksvagten på www.bibliotek.dk:
+
+”Hej.
+Jeg vil gerne vide hvorfor tvebakker hedder tvebakker.
+Jeg tror, at det er fordi en bolle skæres i 2 at stavelsen 'tve' indgår og at 'bakkelser' kommer at sønderjysk = noget der er bagt.
+
+En veninde siger, at hendes far mange gange har sagt - at en tvebak hedder en tvebak - fordi den er bagt 2 gange.
+
+Hvis det er muligt: Oplys venligst hvorfor en tvebak hedder en tvebak og/eller hvad ophavet er.
+
+På forhånd: Tak.
+
+Med venlig hilsen
+Birgit Månestråle. Jernbanegade 26 - 3480 Fredensborg
+info@birgitmaanestraale.dk”
+
+
+
+Hertil har biblioteksvagten svaret:
+
+”Kære Birgit Månestråle
+
+Jeg har slået op i Ordbog over det danske Sprog og her står der bl.a.
+
+Tvebak, en. ['tve?Tegn, der ikke kan viseskomma over punktum, hævet ('stød i langvokal')'bag] gldgs. (spøg.) ell. dial.: ['tvø?Tegn, der ikke kan viseskomma over punktum, hævet ('stød i langvokal')-] (UfF. LollGr.8. dadlet som sprogfejl: Heib.Pros.VIII.414). flt. -ker. (ænyd. d. s., sv. dial. tveba(c)k, isl. tvíbaka; fra mnt. twebak ell. holl. tweebak, jf. hty. zwieback; egl.: bagt to gange; jf. Beskøjt, Biskuit)
+
+
+ Tilføjelse til - Nyhedsbrev 25. oktober 2009 fra Birgit Månestråle - side 2
+
+
+
+
+
+1) (bag.) lille, rundt og forholdsvis haardt stykke bagværk af rug- ell. (oftest) hvedemel, der fremstilles ved bagning af et bollelignende stykke brød, som overskæres, og hvis to halvdele bages en gang til, hvorved der fremkommer en over- og en undertvebak; til forsk. tider og til forsk. brug af noget varierende sammensætning og størrelse
+
+Altså - den hedder tvebak,fordi den er bagt 2 gange
+
+jeg sender dig linket til siden:
+http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=tvebak&submit=S%F8g
+
+Med venlig hilsen
+Biblioteksvagten.dk
+Tlf: 70 27 07 17
+
+********************************************************************************
+
+
+
+
+
+
+
+
+De bedste hilsner
+Birgit Månestråle
+info@birgitmaanestraale.dk
+www.birgitmaanestraale.dk
+
+
+©Copyright 2009 - (25.10) - Birgit Månestråle.
+Hvis eller når du ikke længere ønsker at modtage mit nyhedsbrev: Send e-mail til info@birgitmaanestraale.dk med ordet: Afmeld + den adresse du har modtaget nyhedsbrevet på. Herefter vil du blive slettet - straks.
+
+Synes du om mit nyhedsbrev - er du velkommen til at sende det til en eller flere, du kender.
+