summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/nummer4/honningvin/_index.qmd
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'nummer4/honningvin/_index.qmd')
-rw-r--r--nummer4/honningvin/_index.qmd69
1 files changed, 69 insertions, 0 deletions
diff --git a/nummer4/honningvin/_index.qmd b/nummer4/honningvin/_index.qmd
new file mode 100644
index 0000000..fad5572
--- /dev/null
+++ b/nummer4/honningvin/_index.qmd
@@ -0,0 +1,69 @@
+Da jeg besøgte julemarkedet på Hestebedgård den 30. november,
+troede jeg sådan set, at jeg havde afrundet temaet om specialvine på Orø.
+Men det var kun indtil jeg ved siden af Claus’ stand med birkevin fik øje på Kristian og hans lækre honningvine.
+Så jeg måtte til tastaturet igen …
+
+![Kristian (i lysebrun sweater) og hans honningvine kan skimtes bagerst i billedet.
+Foto: Birgit Friis Petersen](julemarked.jpg)
+
+::: {.callout-note}
+
+Om Kristian:
+Kristian Stender har været skoleleder på Orøstrand skole- og behandlingshjem siden februar i år.
+Han flyttede til Orø sidste efterår med sin hustru og deres to små børn.
+Før det var Kristian lektor i samfundsfag og geografi ved Herlev Gymnasium i otte år.
+Kristian er uddannet international økonom og byplanlægger med speciale i hyperurbanisering i udviklingslande.
+
+:::
+
+![Kristian Stender. Eget foto.](kristian.jpg)
+
+## Historien bag
+Kristians vineventyr begyndte som et hobbyprojekt
+i kælderen på Herlev Gymnasium sammen med en kollega for seks år siden.
+Kollegaen mistede interessen,
+men Kristian kløede på og åbnede sin enkeltmandsvirksomhed i begyndelsen af 2023.
+
+Derefter flyttede produktionen til Ølstykke,
+hvor han kunne låne køkkenfaciliteter og lagerplads af sin svoger.
+Virksomheden er p.t. sat på pause, mens Kristian prøver at finde et sted at etablere sig her på Orø.
+
+## Passionen
+Kristian har altid elsket mjød og honning generelt.
+Mange associerer mjød med flad øl,
+men mjød har mere tilfælles med vin og frugtvin end med øl.
+Derfor markedsfører Kristian sit produkt som honningvin,
+idet hans hensigt er at skabe en nordisk dessertvin.
+
+## Honningvinen
+Honningvinen er en videreudvikling af mjøden.
+Han bruger en gærtype, som bringer alkoholprocenten op på 18 %
+udelukkende gennem den naturlige gæringsproces.
+I bryggeprocessen sørger han for at behandle honningen på en måde,
+så honningens naturlige smag og egenskaber
+som for eksempel de antibakterielle egenskaber bevares.
+I processen tilføjer han diverse smage af bær,
+frugter og krydderier i form af indkog, most eller te
+og tilstræber en så høj grad af lokale og økologiske råvarer som muligt.
+
+![Tre af Kristians dejlige honningvine. Foto: Kristian Stender](samlet.jpg)
+
+Honningvinen består kun af naturlige produkter.
+Der er ingen tilsætningsstoffer til regulering af fx PH-værdi, smag eller andet.
+Det gør, at hvert bryg er unikt, og dermed kan der være et større spild,
+men kvaliteten og det, at det er et naturligt produkt, er det vigtigste for Kristian.
+
+Langt det meste i honningvinen er økologisk,
+dog er gæren og honningen det ikke,
+da det kan være svært at styre biernes færden i et land,
+hvor det konventionelle landbrug stadig fylder mest.
+Men uanset hvad er kvaliteten altid i højsædet for Kristian.
+
+::: {.callout-note}
+
+På sigt håber Kristian, at man kan købe vinen i øens butikker.
+Men lige nu kan man købe honningvinen på øens julemarkeder eller direkte hos Kristian.
+**Mail** < honeybrewdk@gmail.com>
+**Tlf** 61 77 39 03
+
+:::