summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/nummer4/birkevin/index.qmd
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'nummer4/birkevin/index.qmd')
-rw-r--r--nummer4/birkevin/index.qmd169
1 files changed, 12 insertions, 157 deletions
diff --git a/nummer4/birkevin/index.qmd b/nummer4/birkevin/index.qmd
index 2e60ea6..1a4121e 100644
--- a/nummer4/birkevin/index.qmd
+++ b/nummer4/birkevin/index.qmd
@@ -1,157 +1,12 @@
-**<u>Marlieses og Claus' vine</u>**
-
-Siden Marliese Wessels og Claus Jørgensen
-i 1993 købte deres gård på Langdal 4, Orø,
-har de skabt produkter og oplevelser med fokus på økologien
-og med deres gård som omdrejningspunkt.
-
-Deres arbejde har bl.a. resulteret i
-Marliese's Gårdcafé og OrØganics birkesaft-produkter.
-
-## Vinene i Marliese's Gårdcafé
-
-I 2007 begyndte Marliese at importere økologiske vine
-fra små, familieejede vingårde i Tyskland.
-Hun udvalgte vinene
-ved besøg over flere dage hos vinbønderne og på BIOFACH,
-verdens største økologiske fødevaremesse i Nürnberg.
-
-Vinene solgte hun i begyndelsen via en hjemmeside,
-som nu er nedlagt.
-
-Da Marliese åbnede sin gårdcafé i pinsen 2009,
-kom vinene selvfølgelig også på repertoiret der.
-
-I 2013 var Marliese så heldig at blive udvalgt
-til at servere sin Secco fra Rheinhessen
-som velkomstdrink for regentparret og deres følge,
-da de aflagde Orø et meget omtalt besøg.
-
-Her i 2024 sælger Marliese vine fra følgende producenter:
-
-Hvidvine: Weingut Hirschhof, Rheinhessen
-
-Rosé & rødvine: Weingut Halter, Neckarsulm/Würrtemberg
-
-Vinene sælges i caféens åbningsperiode maj-september
-samt hele året til afhentning på bestilling via telefon eller sms.
-Til jul er især Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger,
-der er lavet på Blaufränkisch druen, populære.
-
-
-![Foto: Claus Jørgensen](image1.jpeg)
-
-
-![Foto: Claus Jørgensen](image2.jpg)
-
-::: {.callout-note}
-
-**Mobil** 2057 4244
-**Mail** <marliese@biowein.dk>
-
-**<info@marliesesgaardcafe.dk>**
-
-:::
-
-## Vin og andet godt fra Orøganic.dk
-
-Claus Jørgensen er en rigtig ildsjæl,
-som elsker at eksperimentere og udvikle nye produkter.
-Hans birkevin er efterhånden kendt af mange på øen
-og sælges ofte på øens markeder.
-Og han eksperimenterer løbende med andre produkter,
-bl.a. birkesennep, birkebobler og birkesirup.
-
-### Birkevin
-
-Processen fra birketræ til færdig birkevin er spændende:
-
-Råvaren: Marliese og Claus kom til Orø i 1993
-og købte en dejlig gård midt på øen.
-I 2010 plantede de skov på 16 ha.,
-og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft
-til brug i bl.a. vinproduktionen.
-
-Marts/april: Aftapning.
-30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes.
-De største træer kan give over fem liter på en dag.
-
-Opbevaring:
-Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage,
-fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere,
-indtil han har mindst 150 liter.
-
-Produktion:
-Saften tilsættes derefter økologisk rørsukker og økologisk gær,
-hvorefter den hældes på ståltanke,
-hvor den lagres lufttæt i cirka et halvt år.
-
-Aftapning:
-Inden aftapningen smager Claus
-og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge
-løbende på vinen,
-indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker.
-Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes.
-
-Tidligere årgange var sødere og kunne betegnes som dessertvin,
-hvorimod 2023-24 årgangen er mere syrlig.
-I 2025 vil der blive lavet begge udgaver.
-
-Samlet lagringstid: cirka seks måneder.
-
-### Birkebobler
-
-Birkeboblerne produceres p.t. kun i mindre mængder.
-
-Produktionsstart:
-Birkeboblerne produceres i starten som birkevinen
-(dvs. lagres et halvt år, efter sukker og gær er tilsat).
-Men gæringen stoppes ikke, når vinen kommes på flasker og kapsles.
-
-Lagring:
-Derefter opbevares flaskerne i et halvt år stående skråt på hovedet,
-og mens de står sådan, drejes flaskerne med jævne mellemrum en lille smule.
-I den tid udvikler boblerne sig pga. den fortsatte gæring.
-
-Frysning:
-Efter de to gange et halvt års lagring
-fryses halsen på flaskerne ned til minus 35 grader.
-Herefter "skydes" restgær og bundfald ud af flasken ved at afkapsle den.
-
-Lagring:
-Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup,
-indtil vinen har den ønskede sødme.
-Herefter kommes der prop i,
-og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug.
-
-Arbejdet foregår -- ligesom med vinen --
-i samarbejde med Bjarne Thougaard, Vinperlen.
-
-Samlet lagringstid: mindst 18 måneder.
-
-### Birkesirup
-
-Birkesiruppen produceres p.t. kun i mindre mængder.
-
-Produktion:
-Birkesaften indeholder kun omkring 1% sukker fra naturens side
-og bliver kogt ind i en brændefyret canadisk indkoger.
-Derefter inddampes siruppen i en vakuum-inddamper,
-indtil den består af omkring 60 procent sukker,
-som er definitionen på sirup.
-Herefter hældes den i beholdere.
-
-::: {.callout-note}
-
-#Kontakt
-[OrØganic.dk](https://orøganic.dk/)
-**Mail** <clausoroe@icloud.com>
-**Tlf** 23 45 37 98
-
-:::
-
-![Saften tappes i det tidlige forår. Foto: Claus Jørgensen](image3.jpeg)
-
-![Aftapning efter cirka et halvt års lagring. Foto: Claus Jørgensen](image4.jpeg))
-
-![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser. Foto: Claus Jørgensen](image5.jpeg)
+---
+title: Marlieses og Claus' vine
+date: 2024-12-03
+author:
+ - Birgit Friis Petersen
+#image:
+#categories: [beboelse, kultur]
+filters:
+ - footer
+---
+
+{{< include _index.qmd >}}