diff options
Diffstat (limited to 'nummer4/birkevin/index.qmd')
-rw-r--r-- | nummer4/birkevin/index.qmd | 169 |
1 files changed, 12 insertions, 157 deletions
diff --git a/nummer4/birkevin/index.qmd b/nummer4/birkevin/index.qmd index 2e60ea6..1a4121e 100644 --- a/nummer4/birkevin/index.qmd +++ b/nummer4/birkevin/index.qmd @@ -1,157 +1,12 @@ -**<u>Marlieses og Claus' vine</u>** - -Siden Marliese Wessels og Claus Jørgensen -i 1993 købte deres gård på Langdal 4, Orø, -har de skabt produkter og oplevelser med fokus på økologien -og med deres gård som omdrejningspunkt. - -Deres arbejde har bl.a. resulteret i -Marliese's Gårdcafé og OrØganics birkesaft-produkter. - -## Vinene i Marliese's Gårdcafé - -I 2007 begyndte Marliese at importere økologiske vine -fra små, familieejede vingårde i Tyskland. -Hun udvalgte vinene -ved besøg over flere dage hos vinbønderne og på BIOFACH, -verdens største økologiske fødevaremesse i Nürnberg. - -Vinene solgte hun i begyndelsen via en hjemmeside, -som nu er nedlagt. - -Da Marliese åbnede sin gårdcafé i pinsen 2009, -kom vinene selvfølgelig også på repertoiret der. - -I 2013 var Marliese så heldig at blive udvalgt -til at servere sin Secco fra Rheinhessen -som velkomstdrink for regentparret og deres følge, -da de aflagde Orø et meget omtalt besøg. - -Her i 2024 sælger Marliese vine fra følgende producenter: - -Hvidvine: Weingut Hirschhof, Rheinhessen - -Rosé & rødvine: Weingut Halter, Neckarsulm/Würrtemberg - -Vinene sælges i caféens åbningsperiode maj-september -samt hele året til afhentning på bestilling via telefon eller sms. -Til jul er især Spätburgunder (Pinot Noir) og Lemberger, -der er lavet på Blaufränkisch druen, populære. - - -![Foto: Claus Jørgensen](image1.jpeg) - - -![Foto: Claus Jørgensen](image2.jpg) - -::: {.callout-note} - -**Mobil** 2057 4244 -**Mail** <marliese@biowein.dk> - -**<info@marliesesgaardcafe.dk>** - -::: - -## Vin og andet godt fra Orøganic.dk - -Claus Jørgensen er en rigtig ildsjæl, -som elsker at eksperimentere og udvikle nye produkter. -Hans birkevin er efterhånden kendt af mange på øen -og sælges ofte på øens markeder. -Og han eksperimenterer løbende med andre produkter, -bl.a. birkesennep, birkebobler og birkesirup. - -### Birkevin - -Processen fra birketræ til færdig birkevin er spændende: - -Råvaren: Marliese og Claus kom til Orø i 1993 -og købte en dejlig gård midt på øen. -I 2010 plantede de skov på 16 ha., -og det er birketræer herfra, Claus tapper for saft -til brug i bl.a. vinproduktionen. - -Marts/april: Aftapning. -30-40 af birketræerne i skoven med en diameter på mindst 20 cm tappes. -De største træer kan give over fem liter på en dag. - -Opbevaring: -Da saften skal bruges eller fryses indenfor tre dage, -fryser Claus ofte portionerne i sine store frysere, -indtil han har mindst 150 liter. - -Produktion: -Saften tilsættes derefter økologisk rørsukker og økologisk gær, -hvorefter den hældes på ståltanke, -hvor den lagres lufttæt i cirka et halvt år. - -Aftapning: -Inden aftapningen smager Claus -og hans samarbejdspartner Bjarne Thougaard fra Vinperlen i Gislinge -løbende på vinen, -indtil den har præcis den smag, Claus foretrækker. -Herefter stoppes gæringen, og vinen hældes på flasker og proppes. - -Tidligere årgange var sødere og kunne betegnes som dessertvin, -hvorimod 2023-24 årgangen er mere syrlig. -I 2025 vil der blive lavet begge udgaver. - -Samlet lagringstid: cirka seks måneder. - -### Birkebobler - -Birkeboblerne produceres p.t. kun i mindre mængder. - -Produktionsstart: -Birkeboblerne produceres i starten som birkevinen -(dvs. lagres et halvt år, efter sukker og gær er tilsat). -Men gæringen stoppes ikke, når vinen kommes på flasker og kapsles. - -Lagring: -Derefter opbevares flaskerne i et halvt år stående skråt på hovedet, -og mens de står sådan, drejes flaskerne med jævne mellemrum en lille smule. -I den tid udvikler boblerne sig pga. den fortsatte gæring. - -Frysning: -Efter de to gange et halvt års lagring -fryses halsen på flaskerne ned til minus 35 grader. -Herefter "skydes" restgær og bundfald ud af flasken ved at afkapsle den. - -Lagring: -Birkeboblerne tilsættes nu hjemmelavet birkesirup, -indtil vinen har den ønskede sødme. -Herefter kommes der prop i, -og vinen lagres igen i et halvt år, før den er klar til brug. - -Arbejdet foregår -- ligesom med vinen -- -i samarbejde med Bjarne Thougaard, Vinperlen. - -Samlet lagringstid: mindst 18 måneder. - -### Birkesirup - -Birkesiruppen produceres p.t. kun i mindre mængder. - -Produktion: -Birkesaften indeholder kun omkring 1% sukker fra naturens side -og bliver kogt ind i en brændefyret canadisk indkoger. -Derefter inddampes siruppen i en vakuum-inddamper, -indtil den består af omkring 60 procent sukker, -som er definitionen på sirup. -Herefter hældes den i beholdere. - -::: {.callout-note} - -#Kontakt -[OrØganic.dk](https://orøganic.dk/) -**Mail** <clausoroe@icloud.com> -**Tlf** 23 45 37 98 - -::: - -![Saften tappes i det tidlige forår. Foto: Claus Jørgensen](image3.jpeg) - -![Aftapning efter cirka et halvt års lagring. Foto: Claus Jørgensen](image4.jpeg)) - -![Nu kan den færdige vin nydes i de helt rigtige omgivelser. Foto: Claus Jørgensen](image5.jpeg) +--- +title: Marlieses og Claus' vine +date: 2024-12-03 +author: + - Birgit Friis Petersen +#image: +#categories: [beboelse, kultur] +filters: + - footer +--- + +{{< include _index.qmd >}} |