summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren/lancering9april2018.mdwn
blob: 26200e2e04e3d70812f763714223929b3bede7e9 (plain)

[[!meta title="Lancering d. 9. april: 10 byvandringer om besættelsestiden i København"]]

[[!if test="included()" then="""

Alle er velkomne, når byvandring.nu inviterer til lancering af en serie ture, guidernes gode historier fra byen, rundvisning i Kødbyen og stemning fra besættelsestiden. Det sker på spillestedet 5e, Slagtehusgade 5e, Kødbyen, Vesterbro, d. 9. april 2018, kl. 16-18.

[[!img lancering9april18ny.png class=blog link=/vejviseren/lancering9april2018/]]

[[Læs mere...|/vejviseren/lancering9april2018/]]

""" else="""

Lancering d. 9. april: 10 byvandringer om besættelsestiden i København

Det sker på spillestedet 5e, Slagtehusgade 5e, Kødbyen, Vesterbro, d. 9. april 2018, kl. 16-18.
Se kortet nederst i artiklen.

[[!img lancering9april18ny.png class=solo]]

Som opvarmning til byvandringerne i foråret inviterer byvandring.nu kunder, kolleger, netværk og andre interesserede til reception i Kødbyen. Der er gratis adgang og alle er velkomne.

Besættelsen 1940-45 er levende og stadig kontroversiel. Tidens dilemmaer står skarpt, selv på 75 års afstand.

Byvandring.nu tager dig med til stederne i København, hvor den tyske besættelsesmagt kom i karambolage med københavnerne, og som dermed fik betydning for byens historie. Vi prøver som byvandrere og historikere at manøvrere mellem den kollektive erindring, de folkelige myter og de historiske og politiske kilder.

[[Gå til oversigtsside over byvandringer om besættelsen, hvor de nye ture bliver tilføjet.|/besat/]]

[[!img ssvagter.png class=solo caption="Danskerne på tysk side er et af de ømme punkter i vores fælles erindring. De er et af omdrejningspunkterne på Morten Lander Andersens tur Blandt Fjender på Østerbro."]]

Gå fx med gennem det indre Østerbro, hvor den nazistiske tilstedeværelse – både den danske og den tyske – var massiv. Vi ser, hvor hvervningen til Frikorps Danmark og SS-Nordland foregik i det idylliske Rosenvænget, og hvor Søren Kam havde sin daglige gang, da han formede Schalburg-korpset. Vi har også en byvandring i Nordhavn, hvor sabotageaktionen mod Riffelsyndikatet i ’44 for alvor var med til at vende stemningen blandt københavnerne.

Du kan også komme tæt på arbejderkvarteret Vesterbro, hvor den folkelige modstand mod besættelsesmagten var stor. Sabotage, nedskydninger af civile og et enkelt engelsk bombardement er blandt andet en del af historien i dette kvarter. Vi ser også arnestedet for modstandsbevægelsen Holger Danske og kigger nærmere på Folkestrejkens kulisser.

[[!img folkestr.png class=solo caption="Vi har også premiere på en tur på Nørrebro, et kvarter hvor besættelsen var varm, og hvor gemytterne nåede kogepunktet under Folkestrejken i 1944."]]

Tyskerne og deres danske håndlangere holdt også til ved Kongens Nytorv og i Frederikstaden. Tag et nærmere kig på de politiske minefelter under besættelsen. Denne tur slutter på Kastellet. Det var her, det hele startede og sluttede for den tyske besættelsesmagt. En anden tur kigger på tyskernes foretrukne forlystelsessteder i Indre By og kommer også forbi skudhullerne efter en stikkerlikvidering.

[[Se hele turlisten på Billetto|https://billetto.dk/accounts/byvandring-nu/calendar]]

Hvornår: Mandag d. 9. april 2018, kl. 16-18.
Hvor: Spillestedet 5e, Slagtehusgade 5e, Kødbyen, Vesterbro.
Kontakt: Byvandring.nu, Paul Hartvigson, tlf. 22 44 27 48, paul@hartvigson.dk. www.byvandring.nu

[[!img 5eplacering.png class=solo caption="Et kort til Spillestedet 5e, som er funktionelt, omend ikke kønt."]]

(Der er ni ture. Hvor er den tiende? Svaret er at den kommer utvivlsomt før vi når til 5 maj.)

"""]]

[[!tag blog vejviseren]] [[!tag event]] [[!meta date="2018-04-02"]]