summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren/kierkegaard-gaar.mdwn
blob: 8bcd2ae6d17c61c0c722f635043950813a3c16db (plain)

[[!meta title="Kierkegaard går"]]

[[!if test="included()" then="""

[[!img billednavn.jpg]]

”Tab for alt ikke lysten til at gå:
 Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til. Og går fra enhver sygdom;
 Jeg har gået mig mine bedste tanker til. 
Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den” - ” Når man således bliver ved med at gå, så går det nok.” (Søren Kierkegaard).

[[Læs mere...|vejviseren/kierkegaard-gaar]]

""" else="""

#Kierkegaard går

Søren Kierkegaard levede, tænkte og bevægede sig i København. Byen fejrer 200 års fødselsdagen for den flygtige filosof og forfatter. Byvandring.nu byder på åbne ture, hvor man kan følge ham i byen, krydse hans tankespor og komme nærmere på ham. Længere udredninger om Kierkegaard skal søges andet steds. Her vil jeg blot tilbyde en...

###Kort karakteristik via otte ord vedrørende at gå:

”Tab for alt ikke lysten til at gå:
 Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til. Og går fra enhver sygdom;
 Jeg har gået mig mine bedste tanker til. 
Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den” - ” Når man således bliver ved med at gå, så går det nok.” (Søren Kierkegaard).

Komme: Søren Aaby Kierkegaard kom til verden 5. 5. 1813 i København, i året for det store statskrak, som søn af en af byens rigeste mænd.

Vandre: Han vandrede i skyggen. Når han ikke kunne undgå solen på sine mange vandringer, slog han sin paraply op. Vandrede han så også i skyggernes dal? I flere år frygtede han, at han aldrig skulle blive ældre end Jesus, på grund af en forbandelse hans fader havde bragt over familien.

Træde: Han fandt på begrebet ”at træde i karakter”. Men han trådte faktisk i flere karakterer, og han dækker sig bag forfatternavne som Victor Eremita, Asessor William, Johannes de Silentio, Constantin Constantius, Vigilius Haufniensis, Nicolaus Notabene, Johannes Climacus og Anti-Climacus. Han står ved sine ord, og løber samtidig om hjørner med os.

Føre: *”At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der.” *(Kierkegaard).

Forføre: At føre nogen mod deres vilje eller vidende – men med et højere mål. Enhver vildledning var venlig ment. Men blev det også taget venligt op når forføreren var på spil?

Rende: At rende sig staver i livet. Kierkegaard kastede selv handsken og udfordrede satirebladet Corsaren til at karikere sig i 1845. Men han blev overvældet af ekkoerne og latteren i det offentlige rum. I stedet for at være forfatteren, der førte ordet, blev han en figur andre gjorde grin ad. Han blev som en af de første ramponeret af sit eget offentlige image.

Løbe: Han løb næsten tør for penge. Faderen var hovedrig, og Kierkegaard publicerede sine værker med sin betydelige arv. Da kræfterne slap op, var der kun småskillinger tilbage i boet.

Gå: 11.11. 1855 gik Kierkegaard til sin Gud.

LINKS (andre artikler på vejviseren) Læs: [[Vejviser København 1855|/vejviseren/vejviser_1845/]] Læs: P Klæstrup karikerede Kierkegaard. [[Se hvad der ellers faldt i øjene på danmarks første avis-tegner|/vejviseren/klaestrup/]]

Litteratur: Peter Tudvad: Kierkegaards København (2003) Inspiration: Geoff Nicholson ”The Lost Art of Walking”

"""]]

[[!tag blog]]