summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren/de_befriede/index.md
blob: 418bd312fdfa34efec37e80c611f6afa6d6d3d4d (plain)

+++ date=2019-09-18 title="Skæbner fra byvandring kommer på scenen i 'De Befriede'"

[taxonomies] tags=[ "blog", "vejviseren", "artikel", ] +++ [[!if test="included()" then=""" {{ img(path="debefriede_x600.jpg" class="blog" link="de_befriede") }}

Byvandringen "Blandt Fjender" har inspireret teaterstykket "De Befriede", der får premiere 31.10. på Østerbro Teater.

[[Læs mere...|vejviseren/de_befriede]]

""" else="""

Skæbner fra byvandring kommer på scenen i "De Befriede"

18.9. 2019 af Paul Hartvigson

Byvandringen "Blandt Fjender" har inspireret teaterstykket "De Befriede", der får premiere 31.10 på Østerbro Teater.

{{ img(path="debefriede_x600.jpg" class="high" class="solo") }}

Iskoldt fjendskab, dilemmaer, intriger, sadisme, pludselig vold og uoverskuelige konsekvenser. Det er elementer i "De Befriede", Østerbro Teaters nye stykke om skæbner i Danmark under og efter den tyske besættelse.

Dramatikeren Lucas Svensson tumlede med det omfattende stof fra tiden 1940-45, da han arbejdede på stykket. I den forbindelse deltog han i Morten Lander Andersens byvandring "Blandt Fjender" på Østerbro. Turen bevæger sig fra hjørnet af Garnisons Kirkegård gennem et landskab af ambassader, stille sidegader og pæne villaer på Østerbro. "Jeg sammensatte turen for at vise de forskellige fjendskaber mellem tyske nazister, danske nazister, modstandsfolk og frivillige i Waffen-SS – og de meget små geografiske cirkler disse mennesker optrådte i," fortæller Morten Lander Andersen.

En af de historier, der fandt vej til forestilligen, har rødder i en skarp og til sidst eksplosiv nabostrid mellem danske CB-vagter og stålsatte (og også danske) SS-folk på det såkaldte Germanische Leitstelle.

{{ img(path="leitstelle.jpg" class="high" caption="Heinrich Himmlers SS overtog i 1940 ambassaden for Republikken Kina på A.F. Kriegersvej. Villaen blev Germanische Leitstelle, hvor SS bedrev ulovlig rekruttering, og som var arnested for provokationer, likvideringer og antisemitisk aktivitet. Det var højst ubekvemt for den Rigsbefuldmægtigede (Det Tredje Riges politiske øverste repræsentant for Danmark), der residerede få hunderede meter derfra i den beslaglagte engelske ambassade. Billede fra byvandring 30.6. 2019.") }}

Her på det fredelige Østerbro udspillede sig rivalisering, mistro, fanatisme, forræderi og mod. Et eksempel på det sidste er indvandrerkvinden Jolanda, enlig mor til tre børn, som skjulte et Holger Danske våbenlager i sin lejlighed. Hun er en af de figurer fra turen, som ender på de skrå brædder. Historien har Morten fra et interview med Jolanda selv, som besættelsestidseksperten Niels Gyrsting publicerede i 2100 Ø, bladet for Østerbro Lokalhistoriske Forening. Morten Lander Andersen har i et par år været bladets aktive redaktør.

Læs mere om Østerbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv Læs mere om forestillingen på Østerbro Teaters hjemmeside """]]