[[!meta title="Street Food serverer København på nye måder"]]
[[!if test="included()" then="""
Vi kigger indenfor i den hyggelige madhule på Papirøen, hvor tredive
forskellige boder serverer alverdens retter. Få en forsmag på hvordan
Copenhagen Street Food påvirker Københavns gastronomiske geografi.
[[Læs mere...|cphstreetfood]]
"""
else="""
Street Food serverer København på nye måder
[[!img jesper_majatinijensen.jpg size=500x class=solo caption="Foto: Maja Tini Jensen"]]
[[!img thequay_02_majatinijensen.jpg size=500x class=solo caption="Foto: Maja Tini Jensen"]]
[[!img csf-overblik_roslef.jpg size=500x class=solo caption="Foto: Rene Rosted"]]
Copenhagen Street Food holder til på Papirøen til februar 2018.
Men det ville være en skam at vente så længe med at besøge stedet.
Papirøens porte er ikke lukkede længere. I den ene del af det lave
pakhus mod havnen lokker Copenhagen Street Food med koreansk, japansk,
brasiliansk, mexicansk, indisk, afrikansk – pølse, suppe, pizza, øl og
vin, kaffe og kage. Ventetiden er kort, priserne er rimelige og frem for
alt er variationen enorm. Københavnerne har opdaget en fantastisk hule
med kulinariske muligheder i den halvmørke hal. Boderne er tømret, malet
og dekoreret på hver deres måde, og maden kan nydes i tvangfri
fællesområder, med mange hyggelige rum og hjørner. Hver person i
selskabet kan vælge sit favoritkøkken.
[[!img streetfoodentre.jpg size=500x caption="Indgangspartiet til hallen.
Koen i loftet er en slags maskot, og Copenhagen Street Food har udstedt
nogle 'Cow Dollars', som man kan betale mad med. Kort og kontanter kan også anvendes."]]
Det individuelle udtryk i de fælles rammer hænger sammen med stedets
grundtanke. ”Hvis du kan lide god mad, går du også op i design.
Du bruger din kreativitet på din mad og på din bod. De ting hænger sammen.”
Det siger Jesper Møller om stadeholderne. Jesper er idémanden bag Copenhagen
Street Food, som så chancen for at udfordre Københavns gastronomiske geografi,
da Papirøen blev åbnet for udnyttelse.
[[!img broer-og-holme/papiroe.jpg size=500x class=solo]]
Midlertidig magi
Papirøens åbne tilbud er midlertidige attraktioner. I 2018 er det planen
at nedrive pakhus-komplekset, der ikke er nogen arkitektonisk perle.
Og så skal der bygges nyt – og sikkert dyrt. Men indtil det sker, har
en række kreative folk fået lov til at sætte præg på øen.
Her er designere og showrooms, og Experimentarium har lejet sig ind
for et par år, mens hallerne i Tuborg Havn renoveres. I de ¾ år der
har været åbent, har mange fundet den lidt kringlede vej herud.
[[Kryds de nye broer der giver adgang til Papirøen og de nærliggende holme i havnen.|/vejviseren/broer-og-holme/]]
Copenhagen Street Food er blevet vel modtaget både lokalt og globalt:
”Der er enorm støtte fra Christianshavn og omegn. Det er et lokalt sted,
men alle udenlandske journalister synes Copenhagen Street Food er mega spændende.”
Den oprindelige tanke med Copenhagen Street Food var et tilbud for erhvervskunder,
”for det giver mening når man kigger på tallene” siger Jesper Møller,
”men der manglede et sted ved havnen, hvor Københavnerne kunne være Københavnere.”
[[!img streetfoodpizza.jpg size=500x class=solo]]
Det er en god holdning, synes vi fra byvandring.nu. Pionererne på
Papirøen er med til at trække hundredetusinder gæster over og tage øen i
øjesyn og i besiddelse. Det betyder at folk allerede kender stedet, og
dermed, at dem der skal bygge måske tør satse på noget åbent og
tilgængeligt. Vi kan håbe på vi ikke skal trækkes med atter en lukket
kasse ved havnefronten, hvor kun medarbejdere og beboere kan nyde udsigten.
Blandt andet har Christianshavns Lokaludvalg anbefalet, at der bliver tænkt
restauranter og madsteder ind i de fremtidige planer. Og Copenhagen
Street Food er også parat i kraft af sin foreningsstruktur.
”Grunden til det er lavet som forening er, at om 4 år kan vi vise gode
regnskabstal og god økonomi. Så er det mere sandsynligt at en bygherre
vil tage os alvorligt.” Siger Jesper Møller, som også er restauratør på
Nationalmuseets restaurant Julian. Det kræver mere end blot økonomisk
sans at få en vision som Copenhagen Street Food til at blive til virkelighed.
”Nogle af de ting, jeg har gjort, er det du ikke kan måle og skrive op
– du ved det virker, hvis du forstår mennesker.” Men i øvrigt er opskriften
simpel ifølge Jesper Møller: ”If you believe it will be a succes, it will be a succes”.
[[!img streetfoodbrasil.jpg size=500x caption="brasiliansk churrasco tilberedes." class=solo]]
I 2018 er det slut med Street Food i den form vi ser det i dag. (Så tag derud. Snart).
Og de mange madboder skal ud af rugekassen. ”Min drøm er at skabe fremtidens
restauratører – og hvis de kan få start hos mig, så er det OK.” Sådan siger Jesper Møller.
Mere mad i byen
Derefter skal tiden vise, hvad der sker. Vil madboderne blive til restauranter?
Vil der opstå andre spise-haller rundt omkring i København, og vil nogle
af boderne begynde at sælge på byens gader?
Hos Byvandring.nu kan vi drømme om et mere mangfoldigt udbud af gademad i
København til at supplere både de traditionelle og de forbedrede tilbud her er.
For folks smag har rykket sig betydeligt. Nogle steder er der kebab-vogne
i stedet for pølser. Der er kommet pølsevogne med højere kvalitet, og
kunder med højere krav til pickles. Men det er små skridt i forhold til,
hvad Copenhagen Street Food stiller i udsigt. Der kan komme wokmad, kød
på spid og afrikansk kylling på menuen i Københavns gader og stræder.
Men vi vil ikke lade vor egen smag styre her. Vi indkalder læsernes
anmeldelser af gademad og god fast food til folk på farten. Send mindst 20
velskrevne linjer og gerne et billede. Så vil vi bringe en anmeldelse i
næste nummer af vejviseren, og belønne det med 5 cow dollars (værdi 125 kr.),
der kan bruges i alle boderne i Copenhagen Street Food på Papirøen.
[[!img streetfoodharrysplace.jpg size=500x caption="Midt i denne fornyelse
skal vi også værdsætte det vi har. Harrys Place på Nordre Fasanvej har ikke
havneblik, men er en legendarisk pølsebod på kanten mellem Nørrebro og Nordvest." class=solo]]
[[!template id=note text="""tekst"""]]
"""]]
[[!tag blog]]