summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren/aarhusvandringer.mdwn
blob: 96a1e4dfee6b5e97e366d69a631854906282c264 (plain)

[[!meta title="Hold øje med Århus"]]

[[!if test="included()" then="""

Rejserapportage: Tag på tur gennem Århus historie, se hvor byen møder fremtiden, og hør hvad vore kolleger kan fortælle.

[[Læs mere...|/vejviseren/aarhusvandringer]]

""" else="""

#Hold øje med Århus ###Af Paul Hartvigson, juni 2016.

1970’erne er kommet til Den Gamle By, og man kan stadig fare vild i Latinerkvarteret. Men ellers er det nemt at tro at man ved, hvor man har byen i midten af Danmark.

Du snyder dig selv, hvis du tager byen for givet. Århus er en by i forandring, og noget af det velkendte bliver historie, og steder genskabes af forandringerne. Og alt det kan du finde gode guider til.

[[!img gammelbyschou.jpg class=solo size=400x caption="Den Gamle By er en af de seværdigheder, hvor man altid kan opdage noget nyt. Som byvandringsmand er det sjov at tænke over forskellen på at vælge en rute i den eksisterende by for at få en periode frem, eller at indrette en hel by til at rumme tiden."]]

##Aarhushistorier

Doron Haahr guider gennem mange veje gennem Århus historie. Han er historiker, og var oprindelig guide på Bymuseet. Museet blev i årene frem til 2010 skåret ned, flyttet rundt og fusioneret, og undervejs opgav det at lave byvandringer. Doron fortsatte med at guide og fortælle, blandt andet for Den Gamle By. Man kan hyre ham til at give en af sine mange turen, og særligt i sommersæsonen udbyder han åbne byvandringer.

[[!img doron_aarhus.jpg class=solo size=400x]]

I Juni måned er der tre ture man kan komme med på.

Onsdag 15.-6. handler turen om bryggeriet Ceres, der er under nedrivning og omskabelse. Mandag den 27.-6. Følger Doron store linjer om Århus i 1000 år. Torsdag 30.-6. tager han os med til det Utugtige Århus.

[Læs mere på aarhushistorier.dk][http://aarhushistorier.dk/byvandringer)

##At følge med historien.

Bemærk jeg staver Århus med Å. Og Århus Å er værd at holde øje med.

Siden 1980’erne er Århus Å blevet åbnet op i etaper. Der er løbet meget vand i åen siden. En gang skulle der en masse palaver til for at gennemføre noget, som alle tager for givet i dag. På den måde minder det om da Strøget blev lavet til gågade i København i 1962. Den åbnede å gør også at en fortælling om byen er blevet synlig fra vest til øst. Ned langs strømmen går det mod havnen, der er under forandring. Det store bibliotek og kulturventer Dokken trækker folk ind i den gamle industrihavn, som før i tiden spærrede byen af fra havet.

Op ad strømmen kommer mans langs Aaboulevarden og ud til hvad der var et udkantsområde med piletræer og fuglesang langs åens bredder. På Carl Blochs Gade ligger Folkestedet med café og aktive lokale foreninger i en ombygget banegårdsbygning, husede det hedengangne Bymuseum. (Selvom Århus er fuld af spændende udviklinger, så er der instutioner og services der kommer i klemme i tingenes regnskab).

Det gamle godsbaneterræn ligger mellem åen og bagsiden af kongrescenteret. Området har været under forandring gennem mange år som boltreplads for frivillige og foreninger. Nu er der investeret i indretningen bl.a. med et skråtag der skaber sjove rum både inde og ude.

[[!img aarhustag.jpg class=solo size=400x caption="Inga Kofoed Andersen fra Urban Nature Walk tog mig op på det nye tag over Godsbanegården i foråret"]]

##Urban Nature Walks Urban Nature Walk viser fem i dette område på kanten af naturen og udviklingen. Guiderne Anne og Inga holder et vågent øje. Udvikling er naturlig, men frirum kan også forsvinde i takt med store investeringer, og udvikling af boligområder. Det er bæredygtige og bevidste byvandringer. Bæredygtighed er ikke præk, men formidling båret af en faglig tilgang og et særligt blik på tingene.

Guidearbejde er ikke bare at fortælle hvor vi er, og hvad der en gang er sket på stedet. Det er også at føle byens puls og se forandringer som de sker. Oftest langsomt, til tider fra dag til anden. På den måde kan vi bringe deltageren i kontakt med tid, sted og udvikling.

Urban Nature walks laver ture overalt i Århus, som man kan se her.

Jeg siger tak for gæstfriheden under mit besøg i marts, og beklager hvis nogle detaljer og nuancer er gået tabt i mellemtiden.

Paul Hartvigson.

[[!img godsbanenaarhus.jpg class=solo size=400x]]

"""]]

[[!tag blog vejviseren]]