summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/norsketure.mdwn
blob: 425a5c14fce831010629cb6addec5a1f5f9efa1f (plain)

[[!meta title="Norske byvandringer i København - historie og litteratur"]]

[[!if test="included()" then="""

[[!norsk-flag.jpg class=solo]]

17 maj er det 200-året for Norges uafhængighed – og for at København ikke længere var hovedstad for riget mellem Skagerak og Nordkap. Vi siger tillykke – og lancerer ture med norsk tema, og på norsk sprog.

Dermed fejrer vi de forbindelser der er mellem Danmark og Norge, og de bidrag Norge har givet til Københavns historie. Ikke mindst de litterære genier, der gennem tiden har gjort København til deres stad.

[[Læs mere...|norsketure]]

""" else="""

[[!img holberg_2.jpg class=deco]] [[!img wesselmindeplade.jpg class=deco]] [[!img KBHBraender2.jpg class=deco]] [[!img hennings_nora.jpg class=deco]] [[!img Berninaintjpg class=deco]]

#Norske ture i København.

En norsk version af denne tekst udarbejdes snart!

Den 17. maj i år fejrer Norge sit 200 års jubilæum som selvstændig nation. 1814 betød enden på næsten 400 år, hvor København havde været hovedstad for riget i nord. Det er noget danskerne tit glemmer.

Gennem tiden blev Norge mere og mere lillebror i forholdet. Al magt var koncentreret i København, selvom norsk tømmer, fisk, jern og sølv var et underlag for rigdom og magt i Kongens By. Vejen til karriere gik over København (hvad den også gjorde for andre undersåtter som Jyder, Bornholmere, Slesvigere, Islændinge osv.). Store personligheder som Tordenskjold, Holberg og Wessel kom fra Norge, og satte deres præg på fælles historie og kultur. Norske søfolk var en central del af den store krigs- og handelsflåde i 1700-tallet.

Byvandring.nu byder velkommen til norske gæster, med ture på norsk og norske temaer i København. Mange af vore historiske ture kan laves med en særlig norsk vinkel.

##BYVANDRING: København 1814
I årtierne før Norges uafhængighed, blev relationen mellem rigerne tættere, og flere kom til København. Men bevidstheden om en egen norsk identitet voksede frem, ikke mindst blandt nordmænd i Hovedstaden. Den fælles stat var også truet udefra. Af Sverige, der var på stormagtsstien, og af den kæmpe konflikt mellem stormagterne, der kulminerede i Napoleonskrigene. Flåden blev overvundet i 1801, og København blev bombet i 1807, begge gange med Englænderne som modstander.

På turen ser vi på Havnen, og Holmen, vi kommer om Christiansborg og Slotsholmen, hvor rigerne blev regeret fra, og går ind i de krogede gader og stræder, hvor Holberg og Wessel levede. Vi hører om det Norske Selskab og den norske selvbevidsthed her. Vi slutter i Latinerkvarteret. Så meget som en tredjedel af underskriverne af Eidsvoll-grundloven i 1814 var kandidater fra Universitetet ved Vor Frue Plads.

Turen fortæller om nordmænd i København, og familier der måtte vælge fædreland da bruddet endelig kom, og om Christian Frederik, der var tre måneders Konge af Norge, men vendte tilbage til 25 lange år mere som Kronprins af Danmark. Undervejs hører vi om det nye forhold, der voksede frem mellem Norge og Danmark efter 1814.

##BYVANDRING: Norske Bogmærker i København
På 1900-tallet blev København en vigtig arena for norsk kultur, og byen blev det første stop på nordmændenes rejse ind i Europa. Egensindige norske kunstnere kunne markere sig her, når der blev for trangt i Kristiania. Således blev de fleste af Henrik Ibsens dramaer udgivet her, og fx Et Dukkehjem havde premiere i København.

Knut Hamsun skrev Sult på et utæt værelse på Nørrebro, mens han blev holdt under opsyn af det danske politi som en mulig farlig anarkist. Om aftenen førte han sig frem som selskabsløve på Café Bernina, og i byens litterære kredse. Også Sigbjørn Obstfelder og Olaf Bull virkede og skrev i Danmark.

Nogle forfattere var splittede mellem Danmark og Norge, som Amalie Skram og Aksel Sandemose. Det er et mærkværdigt tegn på forholdet mellem vore to broderfolk, at vi er klar til at skændes om, hvem der har retten til Janteloven.

Den litterære tur kan laves med det fokus som I ønsker den skal have, for der er stof til mange timers vandring, hvis vi skal slå op på alle de norske bogmærker, der er stukket ind i mellem siderne i Københavns historie.

"""]]

[[!tag blog]]