summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/holmenkoldkrig.mdwn
blob: 1b3f1d9b615c0d080591cb7f044410082f3c4132 (plain)

[[!meta title="Holmen under den Kolde Krig"]]

[[!if test="included()" then="""

[[!img vinterholmen.jpg class=overview link=/holmentur]]

Under den kolde krig, lå Holmen i København i frontlinjen mellem Øst og Vest. Turen fortæller om strategi beredskab og materiel fra 1945 til flådebasens lukning i 1993. Vi ser særligt på fartøjerne, der ligger som museumsskibe på Holmen.

[[Læs mere...|holmenkoldkrig]]

""" else="""

[[!img vinterholmen.jpg class=deco]] [[!img dannebroggaleon.jpg class=deco]] [[!img /img/holmenkrog.jpg class=deco]] [[!img /vejviseren/havneoversigt_nordoest/underkronen_sixtus.jpg class=deco]] [[!img pederskramgruppe.jpg class=deco]]

Holmen under den Kolde Krig

Mellem 1945 og 1993 var Holmen i København en vigtig brik i konfrontationen mellem Vest og Øst under den Kolde Krig. Efter besættelsen skulle flåden genopbygges, og søforsvaret organiseres herfra. Danmark lå i den nye frontlinie for NATO der blev grundlagt i 1949.

På turen ser vi på Holmens lokationer, hvor man forberedte sig på en moderne krig blandt gamle bygninger tilbage fra 1700-tallet. Flåden er et materialorienteret værn, hvor der er en nær sammenhæng mellem krigs- krise- og fredsberedskab. Konkret kan man se nærmere på fregatten Peder Skram, u-båden Sælen og torpedobåden Sehested.

Der er lokale og storpolitiske nedslag i turen, som f.eks. mineulykken i 1951 og Cubakrisen i 1962, hvor det danske forsvar lavede nogle af de første observationer af det svært bevæbnede M/S Krasnograd. Vi vil også komme ind på atomnedrustningen mellem stormagterne og hvordan det førte til en afslutning af den kolde krig.

Vi vil berøre de indenrigspolitiske strateriger bl.a. i forhold til indkøb af materiel. Hvorfor valgte man den type skibe man gjorde? Hvorfor f.eks. fortsætte med ubåde i midt 80´erne og hvorfor udfase dem i starten er 00´erne?

Vi kan til sidst diskutere om den kolde krig rent faktisk sluttede i starten af 90´erne. Fadede den ud - er den tilbage med det Rusland vi ser nu?

[[!template id=note text="""Byvandring på 2 – 2,5 timer. Startsteder: Porten til Holmen, Havnebussens stop ved Holmen Nord. Efter aftale.
NB. Hvis i ønsker at besøge fartøjerne på Holmen, skal dette aftales i forvejen."""]]

"""]]

[[!tag historie holmen koldkrig havnen ture forsvar]]