summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/christianshavn.mdwn
blob: 23adffc3e9c2bef7b9a5583745ca55a1248af8f2 (plain)

[[!meta title="Christianshavn"]]

[[!if test="included()" then="""

[[!img wildergruppe.jpg class=overview link=/christianshavn]] Oversigt over ture på Christianshavn. [[Læs mere...|/christianshavn]]

""" else="""

Christianshavn

Christianshavn er en enestående bydel med broget dagligliv og med mange slags mennesker. Historierne findes klemt inde mellem havnen og voldens bastioner, hvor der er købmandsgårde, bindingsværkshuse, funkisejendomme og luksusbyggeri - og masser af mødesteder.
Læs videre under turlisten, om byen der er helt sin egen, om konger, krigshelte, kunstnere, hippier og godtfolk på Havnen.

##Christianshavnerturen Oplev bydelen på Christianshavnerturen som vi går hver lørdag kl. 11. I 2024 er det mellem 4. marts og 17. november, med skrøner og sidste nyt. Sidste lørdag i måneden er der et særligt tema på turen.

[[!inline pages="tagged(christianshavn) and tagged(top) and !tagged(artikel) and !tagged(skole)"]]

Flere ture fra, til og på Christianshavn

En række nye broer åbner forbindelse mellem Christianshavn og de omgivende dele af København.

[[!inline pages="tagged(christianshavn) and !tagged(top) and !tagged(artikel) and !tagged(skole)"]]

En særlig bydel

Måske skyldes det at Christianshavn var egen købstad i sine unge dage. Det lokkede håndværere og købmænd til i 1600-tallet. I århundrederne derefter blev egenarten bevaret. Det er derfor at Beboerhuset hedder sådan, og ikke Medborgerhus som i resten af København. Det er også svært at forestille sig at Christiania kunne være opstået og have overlevet andre steder end lige her.

Steder på Christianshavn

Inden for den lille verden er der forskel på fin og fattig; for og bagsider. Strandgade var det fornemste, her ligger de ældste gårde fra Christian IVs’ tid, og Asiatisk Kompagnis bygninger, som nu er en del af Udenrigsministeriet. Her lå også Vestindisk Kompagni og Grønlandsk handel, som også er blevet særdeles eksklusive steder. Ved kanalen lå Søkvæsthuset, hvor der endda var første veterinære skole i Danmark. Men i sidegader og baggårde herskede fattigdommen helt op i det 20. århundrede. Der var ingen stedet at udvide, så de fattige blev klumpet mere og mere sammen i baghusene.

I 1930’erne kom de moderne tider til Christianshavn. Torvegade blev udvidet, for nu boede der folk på Amager der skulle med bil eller sporvogn. Gamle huse gav plads for funkisbyggeri, og efterhånden tiltrak Christianshavn kunstnere, studerende og slumstormere. Vores tur [[De Vilde År|/vildeaar]] handler om den periode.

Kirkerne

De to kirker er historier for sig selv. Christians Kirke med den særlige indretning og den store krypt – eller Vor Frelser Kirke med storladen udsmykning og det snoede tårn.

Artikel om [[udsigten fra Frelser Kirke|/vejviseren/frelsertaarn/]]

Andre veje til og fra Christianshavn

[[Fra Christianshavn til Nyhavn over Inderhavsbroen|/overvandene]]
[[Gå videre til Islands Brygge|/islandsbrygge]]

"""]]

[[!tag top oversigt]]