summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/vejviseren
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'vejviseren')
-rw-r--r--vejviseren/mord_ved_runddelen.mdwn114
1 files changed, 114 insertions, 0 deletions
diff --git a/vejviseren/mord_ved_runddelen.mdwn b/vejviseren/mord_ved_runddelen.mdwn
new file mode 100644
index 00000000..7344c150
--- /dev/null
+++ b/vejviseren/mord_ved_runddelen.mdwn
@@ -0,0 +1,114 @@
+[[!meta title="Mord og fornøjelser ved Runddelen"]]
+
+[[!if test="included()" then="""
+
+Genudgivelsen af 1984- tegneserien over Dan Turells krimi Mord ved Runddelen, sender os tilbage til Nørrebro i et koldt årti. Men der er også glimt af forlystelser i fortiden.
+
+[[!img /img/bredformatbillede.jpg class=blog link=/vejviseren/mord_ved_runddelen]]
+
+[[Læs mere...|/vejviseren/mord_ved_runddelen]]
+
+"""
+else="""
+
+#Mord og Fornøjelser ved Runddelen.
+
+I 1983 sendte Dan Turell sin unavngivne opdager ind på Nørrebro en vinternat i 80’erne, hvor der var i skyggerne og øretæver i luften – men i først og fremmest minder.
+
+*Jeg standsede op et øjeblik ved selve Runddelen for lige at lugte atmosfæren igen. Et øjeblik var jeg en fremmed der var trangt ind i ukendt land, men så dukkede glimt efter glimt frem af genkendelse- Til højre nu stadig Zigeuner-Hallen, det gode folkelige dansested med tyrolermusik, enkebal, hel-liters-fadøl og dans på bankene fil fællessangen. Til venstre, på den anden side af Jagtvejen, lå endnu Colosseum, biografen for de unge da jeg var ung Bare det at se skilt. gav et glimt af tider med Elvis Presley, James Dem og nu udgåede fabrikater af læderjakker og motoreylder. Og i midten lå nu som da Central-Cafe, Central-Cafeen med sine slidte plysstole og afdankede gullige bordel-lampeskærme bag de gamle guldskilte ud mod gaden.*
+
+Mord ved Runddelen var den fjerde i en serie på 12 krimier. Den udkom som tegneserie i Information i 1984-85, med Arne Stjernholm Madsen som tegner. I 2019 har forlaget DesAHJn genudgivet den. Forlaget genudgiver glemte og gemte tegneserier.
+
+[Læs om genudgivelsen på forlagets hjemmeside](http://www.desahjn.dk/HHH/Sub/Fra%20tegneserieakivet/Turell.htm)
+
+16.6. 2019 går byvandring.nu en tur i fodsporene af de kuldslåede 80’erne i selskab med Arne Stjernholm Madsen. Vi hører om hvordan han fandt locations til en tegneserie over en bog. Vi dykker ned i fiktive og faktiske forbrydelser i bydelen, og ser på hvordan Nørrebro har forandret sig gennem 35 år.
+
+[Læs mere om turen på Billetto](https://billetto.dk/e/byvandring-nu-mord-ved-runddelen-og-andre-historier-fra-de-kriminelle-norrebro-billetter-364373/)
+
+
+Arne Stjernholm Madsen lavede tegneserien som måneskinsarbejde, mens han arbejder på et reklamebureau. Serien blev bragt ugentligt Information, og det var ofte et kapløb at få leveret siderne. Det lykkedes dog at holde planen for 48 sider. Arbejdet medførte jævnlige besøg på Nørrebro, både for at lave skitser og tage fotos. I nogle tilfælde blev andre locations brugt, fx i stedet for Café Runddelen (Café Centralen hos Dan Turell), da der var entré ved live musik.
+
+Der var en del steder med live musik og dan på datidens Nørrebro. Blandt andet figurerer diskotek Paradise på hjørnet af Fensmarksgade og Jagtvej i tegneserien. Det havde tidligere være den navnkundige Tyrolerkro. I dag ligger en bygning, der ligeledes er firkantet, men fire etagere høj. Her lå der først et posthus, og siden en Rema 1000.
+
+Det er forsvundet en del posthuse i mellemtiden – også uden for Nørrebro. Men i 1984 – 85 gik kommunikationen mellem tegner og forfatter pr. brev. Det var Arne der flittigt sendte sine skitser til Dan Turell. Men forfatteren blandede sig ikke, da han en gang havde fået tillid til kunstneren. Sådan som han udtrykker det i brevet her.
+
+
+
+HVORNÅR GIK NORA NED?
+
+Kaffebaren er et mere beskedent etablissement, som der var flere af på Nørrebro. Her udveksler Kommissær Ehlers et par ord med hovedpersonen foran Nora’s kaffebar i en smøge lige bag Runddelen på Jagtvej. På det ældre billede ser man kaffebaren i sine velmagtsdage – måske i 50’erne, hvor der også blev serveret is.
+
+For selvom der stadig var festlig på Nørrebro i 80’erne, så havde kvarteret kendt bedre dage. Nørrebrogade var ikke længere en driftig handelsgade som før. Fx var kaffebarens navnesøster NORA-biografen lukket og blevet til undervisningslokaler for AOF. Der var mange arbejdere der slyttede ud til bedre boliger og egne huse, og det var de gamle, fattige og enlige der blev tilbage, og de unge der kom til var ikke så gode kunder.
+
+NORA var i øvrigt telefoncentralen for Indre Nørrebro, så det var også underlige at Nora Bio lå ude af Nørrebrogade, hvor det egentlig var TAGA der havde været telefoncentral. I dag er det Elgiganten der ligger der.
+
+Colloseumbiografen er med både i seriens start og på et af slutbillederne. Det havde været københavns trediestørste biograf, og næsten nabo til Folkets Hus på Jagtvej 69, og i mange år trak biografen sværme af kunder, fx når børnene fra Jægersborggade marcherede ud – nogle hundre stykker, og så forestilling søndag formiddag.
+
+I 1982 var Jagtvej 69 var blevet Ungdomshus, der ikke gav det samme kundegrundlag som Nørrebros familier i de fede årtier. Der gik bedre for biograferne i forstæderne, og TV var blevet en fast konkurrent. Colloseum lukkede samme år som Dan Turels krimi udkom, og bygningen blev raseret i en brand i 1986. I dag huser den et beskedent Aldi Supermarked. Men man kan stadig se, hvad bygningen har været brugt til.
+
+På Arnes tegning har BZ og ungdomshuset sat sit præg på omgivelserne. Man kan også se nedgangen til de offentlige toiletter ved Runddelen, der var indrettet med et skakternet kakkelgulv. I dag er der ikke indkig til gravstederne gennem gitteret, for her kommer åbningen til Runddelens metrostation senere i 2019.
+
+
+Mellem gravene
+
+Mord ved Runddelen kommer også på Kirkegården, for det er et velegnet sted at finde døde mennesker. Det med at finde døde blandt gravstederne man også kan opleve i [[Jesper Steins romaner|vejviseren/jesperstein]].
+
+Kirkegården er ramme for sine egne forbrydelser, samt gravsteder for forbrydere. Og Assistens var i gamle dage også et forlystelssted i sig selv. Men så skal man tilbage til 1800-tallet hvor det var en populær fornøjelse at overvære en begravelse og følge ligtoget ud af Nørreport, og nyde en madkurv i de grønne omgivelser, hvis man ikke var en af de egentligt efterladte. Og når man finder folk liggende mellem stederne den 16.6. om eftermiddagen, så er det sandsynligvis folk der tager sol.
+
+Undervejs besøger vi Dan Turells egen grav, og ladet været med at være for højtidelige, for som han sagde…
+
+*Nej siger jeg*
+*Nej*
+*Sæt ikke noget gitter op omkring min grav*
+*Læg ikke nogen hvidgruset sti op til monumentet*
+*Og hug ingenting ind i nogen sten*
+*Slæb ikke blomster derhen med lad dem stå i jorden*
+*Og sæt ingen duer eller ørne op*
+*Og lad være med at plapre om at "hvile i fred"*
+*det véd I jo ikke en kæft om alligevel*
+
+Op eller ned for Nørrebro.
+
+Turen er også et signalement af Nørrebros udvikling gennem 35 år. For selvom kvarteret bliver fremhævet for konflikt og kriminalitet, så suger kvarteret også mange storbymennesker til sig.
+
+Turen 16.6. slutter i en nærmest uundgåelig del af Nørrebro, når man taler om i 80’erne, nemlig den store Firkant. Det var nedbrudt af saneringer scene for kampen om Byggeren i 1980, og senere konflikte omkring BZ-borgene omkring Stengade. Her havde folk også gået i byen; på den smarte natklub Prater, eller den stilige vindue Allotria, der gav sit navn videre til et velkendt BZ-kollektiv.
+
+Både Dan Turell og Arne Stjerneholm havde et tidligere kendskab til den del af kvarteret. Arne var klubpædagog i 1970’erne i den Sorte Firkant, og også har nogle historier at fortælle.
+
+Mord ved Runddelen strejfer kun kanten af den Sorte Firkant, men Dan Turell erindrer i 1977 kvarteret i sin værste tilstand i Rhapsodi gennem byens gader.
+
+
+Som jeg går gennem Blågårdsgade*
+*tænker jeg på de talløse ekspeditioner efter stof*
+*dengang det her var stofkvarteret*
+*alle pusherne i døråbningerne*
+*med sagerne i skoene eller skjult bar mørnede trappetrin*
+*allede halvrådne lejligheder der pludselig blev stendynger*
+*slumstormene folk der var væk fra dag til anden*
+*uden et ord til farvel*
+*disse stabler af gamle aviser i baggården og opgangene*
+*som skabt til at sætte ind til*
+*en pyromans paradis*
+*og luften af junk, petroleum og frikadeller -*
+
+
+I dag oser Blågårdsgade af livskvaitet og der er hygge op pladsen langt de fleste dage, når der ikke er oprør og tåregas i luften.
+
+
+
+[[!img /img/bredformatbillede.jpg class=solo]]
+
+[[!img /img/hoejformatbillede.jpg class=high caption="Billedtekst, vist egentlig beregnet til kreditering."]]
+
+[[Læs mere |/vejviseren/artikellink]]
+
+##Kilder
+Mord i Mørket, Dan Turell (1983)
+Mord i Mørket Tegneserie, forlaget DesAHJn (2019)
+Nørrebro før og Nu (Facebookgruppe)
+
+"""]]
+
+[[!tag blog vejviseren]]
+[[!tag artikel]]
+[[!meta date="2015-01-21"]]