diff options
Diffstat (limited to 'vejviseren/kaffe-historie')
-rw-r--r-- | vejviseren/kaffe-historie/index.md | 178 |
1 files changed, 178 insertions, 0 deletions
diff --git a/vejviseren/kaffe-historie/index.md b/vejviseren/kaffe-historie/index.md new file mode 100644 index 00000000..249a34ed --- /dev/null +++ b/vejviseren/kaffe-historie/index.md @@ -0,0 +1,178 @@ +[[!meta title="Kaffe-kultur i København"]] + +[[!if test="included()" then=""" + +Kaffe og Café. Vi kigger på hvornår cafeerne kom til København, og hvad der +ligger bag betegnelsen. Dernæst ser vi på hvornår selve kaffen kom til Staden, +og hører hvad bl.a. Holberg havde at sige derom. + +[[!img holbergroast2.jpg class="blog" link="/vejviseren/kaffe-historie"]] + +[[Læs mere...|kaffe-historie]] + +""" +else=""" + +# Kaffe og cafékultur i København +Hvad får man på café, hvad kommer man i kaffen, og hvornår er kaffen klar? + +[[!img holbergroast2.jpg class="solo"]] + +Café er et omskifteligt begreb. Der er generelt to slags caféer: Lysfyldte +steder, hvor man serverer kaffe af mange slags og en håndfuld værtshuse, der +også kalder sig café. + +[[Det kan man læse om i Maj 2013 udgaven af Vejviseren, der bl.a. tager +temperaturen på kaffekulturen omkring Skt. Hans Torv i 1993 og nu|/vejviseren/vejviser-1993/]] + +Oprindelig var caféer eksklusive steder. Det galdt den første café fra 1831, der åbnede på +Hotel d’Angleterre, og senere Café A Porta, Grand Café og Café Bernina. Nogle af +de steder blev der også serveret spiritus – blandt andet Berninas Djævlebryg +kunne have uforudsigelige konsekvenser. Efterhånden gnubbede betegnelsen café af +fra de fine steder til de mere ydmyge. Fra omkring år 1900 og frem til 1970’erne +blev café mere og mere synonymt med øl. + +Status i 1927 er sumpet, at dømme efter Ordbog over det Danske Sprog: +*”Kafé eller Café: Offentligt sted, hvor der serveres kaffe, te, øl olgn. drikke +(med ell. uden tilhørende brød); nu ogs. i videre anv.: Offentligt sted, hvor +der serveres spise- og drikkevarer af enhver art”* + +Det er først de sidste årtier, at kaffen igen er blevet omdrejningspunkt i +caféerne igen. Der ligger mange værtshuse endnu, der går under navnet café. Men +deres café-betegnelse er levn fra en fordums tid, hvor en mand var en mand, og +han kunne vælge mellem to slags øl, og kaffen ikke var det der trak til caféerne. + +Man kunne selvfølgelig gå på kaffebar og spise sin madpakke, eller få smurt +nogle rundenommer i ædruelige omgivelser. + +[[!img bastionskaffe2.jpg class="solo" caption="Byvandring.nu arrangerer +gerne café og konditori-besøg under turene - eller kaffe, té og kage i det grønne. +Her er der dækket op foran Carls Bastion bag Christianshavns Vold, tæt ved Christiania."]] + +## Caféer i et sort årti +I 1976 åbnede Café Sommersko som den første moderne café, efterfulgt af Café Dan +Turell, Café Viktor, Europa og Norden - og Krasnapolski, der står for nu at lukke. +Nutidens fornemmelse for café stammer fra det. Betjeningen er muligvis blevet høfligere. + +Vejviseren modtager gerne førstehåndserindringer fra café-livet København fra da +70'erne døde hen og 80'erne fandt sin stil. Når vi har gode historier nok, +kan vi lave et cafe-crawl gennem tiden. + +## Kaffen kommer til Danmark +(hvori en barok poët betakker sig) + +Kaffe stammer fra det Røde Havs kyster, og kom til Europa i slutningen af +1500-tallet via det Ottomanske rige. Det hedder sig, at de føste caféer blev +grundlagt i Wien efter de tyrkiske hære var slået tilbage, og nogle polakker +fandt efterladte bønner i massevis. Historien kan jeg ikke verificere - men det +er en god skrøne. Her sættes tyrkiske bønner, wienske caféer og polske +iværksættere på kaffekortet. Men allerede da var kaffen nået til Danmark. + +[[!img tyrkiskkaffe.jpg class="solo" caption="Tyrkisk kaffestel fra 1700-årene - Davids Samling, København."]] + +> Ved dette Pass man først til disse Norden Lande +> Fornemmer noget Sært at føres over Strande, +> Man Sukkerlade, The samt Koffi kalder det: +> Men slig om Dansken tjen, kan jeg er vide ret. + +Det er en af de aktuelle tildragelser i Marts 1669, som er beskrevet i Danske +Mercurius – den første dansksprogede avis. Reporter-poeten Anders Bording nævner +det rygte de nye drikke har for at være godt mod mange sygdomme. Han forholder +sig dog skeptisk. + +> Jeg priser Hummel-Øll og anden Landsens Drikke +> Fremt for slig anden Kram, hvis Kraft jeg kender ikke. +> Lad Indian og Tyrk med saadant fylde sig, +> Har jeg Øll, Vin og Miød, jeg noksom hielper mig. + +Anders Bording skal ikke risikere at brænde ganen. Hans mesterlige beherskelse +af alexandrinernes versefødder hænger efter eget udsagn sammen med indtagelsen +af især vin. Dén historie må vente til et andet nummer af Vejviseren, men lad +det være sagt at Bording nok havde været reduceret til knækprosa, hvis han havde +måttet nøjes med kaffe. + +## Salonfähig +(hvori en oplyst skribent hylder sin stimulans) + +Midt i 1700-tallet var stilen en anden. Promillen faldt – i hvert tilfælde i de +bedre kredse. Måske blev Ludvig Holberg beruset af blot det at skrive – måske +gav kaffen ham den rette stimulans – alkohol bekom ham ikke. I sin Epistel 91 +roser han kaffen: + +> ”Hvis ingen anden Nytte var ved Thee og Café, var dog denne, at Drukkenskab, +> som tilforn gik saa meget i Svang, derved temmelig er kommen af Brug. Nu kand +> vore Hustruer og Døttre giøre 10 Visiter en Eftermiddag, og komme gandske ædrue +> tilbage. Dette kunde ikke skee i gamle Dage, da man intet andet havde at byde de +> Besøgende, uden Gylden-Vand, Sek, Spanskbitter-Viin, Luttendrank, og andet, +> hvoraf et Fruentimmer maatte i det mindste pimpe lidt paa hvert Sted.” + +[[!img clemenskobber.jpg class="solo"]] +[[!template id=note text="""Jeg prøvede at finde en illustration, hvor Holberg - eller nogle af hans personer - drikker kaffe. På dette kobberstik fra Holbergs Peder Paars, ser man hvor galt det kan gå, når der bliver drukket alt muligt andet end kaffe og té. Kunstner: Johannes Wiedewelt."""]] + +Lige som kaffe egner Holberg sig både til sjov og alvor. Og han yndede at tale +både pro et contra. I Barselsstuen lader han Corfitz klage over kaffens onder +til nabo Jeronimus: + +> ”Det er allerede det 6te Pund Caffe, her er bleven fortæret i denne Barselstue; +> Haarene maa reise sig paa Hovedet, naar man tænker paa det saa vel som andet. +> Kedlen er aldrig af Ilden, thi een vil have Caffe, en anden grøn Thee, en anden +> Thee de Bou, eller de Bok, hvad Fanden det er, de kalder det; saa at dersom det +> varer længe, beholder jeg neppe saa mange Penge, at jeg kand kiøbe en Strikke +> for, om jeg vilde henge mig selv.” + +Den arme Corfitz er blevet far i en fremskreden alder, og det kan virke stærkt +på en ellers moden mand. Mens konen modtager visitter, så har han ikke ro eller +rast. Han behøver ikke at drikke kaffe for at ryste og være nervøs. Han maler +også fanden på væggen samtidig med han maler kaffebønner: + +> ”Jeg troer ingen anden er Author til denne Caffe-Drikken end Lucifer; thi den +> er verre at komme i med, end Brændeviin. Min Kone begynder alt paa den store +> Viis at klage sig ilde, førend hun faaer Caffe om Dagen. Jeg har merket, Naboe, +> en synderlig Virkning hos disse brændte Bønner; jeg har seet mange Koner og +> Piger siddet saa stille og ærbar i Selskaber, ligesom de kunde være i en Kirke, +> men, saa snart de har faaet dette brændte Dievelskab i Livet, begynder Mundene +> at løbe paa dem, som Peberqverne.” + +Til slut kommer Corfitz dog som genfødt ud af Barselsstuen – så mon ikke han +også tager kaffen til sig? + +## Te og kaffe, stil og klasse, og den store verden +Kaffe og té var omdrejningspunkt i en ny facon at omgås på i 1700-tallet. At +indtage kaffe og té var en måde at vise overskud, stand og dannelse på. Det +mindre fine mellemprodukt af sukker var sirup, som de knap så rige kom i kaffen. +Hvis de da ikke holdt sig til øl og brændevin, der var fattigmands foretrukne +drikke. + +Men nye stimulanser kommer ikke dumpende fra himlen efter vink fra tidsånden. +Det krævede fremskridt i søfart, nationers kappestrid og årslange, livsfarlige +sejladser syd om Kap det Gode Håb. Tørsten efter kaffe og té virkede ind på +verden. De driftige hollændere fik fat i kaffebønner og sat gang i dyrkningen på +de Ostindiske Øer, så det arabiske Mokka blev til Java. Teen blev købt fra Kina +i dyre domme. + +Gennem 1700-tallet passerede sådanne varer i stigende grad gennem København, +mens byen voksede til en stor handelsstad. Sukker skaffedes til veje fra +Danmarks Vestindiske Øer, hvor sorte mennesker slavede under solen med at dyrke +sukkerrør, eller raffinerede det til sukker i svedigere værksteder. + +[[!img pseudokinesisk.jpg class="solo"]] + +Her er et testel fra Davids Samling i Kronprinsessegade i en efterligning af +kinesisk stil. I samlingen findes også et portræt af Christen Lintrup og +genstande hjembragt af ham fra Kina. Han skabte sig en formue som supercargo på +kinarejser – og han kunne forsyne eliten med grøn te og porcelæn fra Kina, og +selv træde ind i adelen under navnet Lindencrone. + +[Se flere kaffe- og testel på Davids Samling - blandt mange andre skatte](http://www.davidmus.dk/samlingerne/aeldre_europaeisk) + +Dem der handlede med kaffe og té var kendte mennesker i København. Ved +Trinitatis Kirke kan man se gravstenen for en af dem – som levede til en +overmåde høj alder. + +[[Gravmæle over en kaffe- té- og porcelænshandlerfamilie|/vejviseren/epitafium-rosset]] + +"""]] + +[[!tag blog vejviseren]] +[[!tag artikel emne kaffe personer holberg tid 1700-tallet]] +[[!meta date="2013-06-17"]] |