summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/rundgang/15.mdwn
diff options
context:
space:
mode:
Diffstat (limited to 'rundgang/15.mdwn')
-rw-r--r--rundgang/15.mdwn26
1 files changed, 10 insertions, 16 deletions
diff --git a/rundgang/15.mdwn b/rundgang/15.mdwn
index 91335bd0..df941e54 100644
--- a/rundgang/15.mdwn
+++ b/rundgang/15.mdwn
@@ -1,24 +1,18 @@
-(14.12.)
-EDDERKOPPENS TRÅDE RAKTE IND I NYHAVNS BAGGÅRDE.
+(15.12.)
+H.C. ANDERSEN BOEDE I NYHAVN MELLEM 1835 OG 1875.
-Blandt andet var en del af Besættelsens sortbørshandel organiseret fra et sømandspensionat i en baggård til Lille Strandstræde. Nyhavn var et godt gemmested, for det var et af de steder, hvor tyske soldater havde ordre til ikke at komme, når de havde orlov.
+Den første adresse var et hus med to gavle. I dag er det rødt og har en mindeplade, hvor H.C. Andersen boede. Restauranten Havfruen ligger nærmest lige over for, og andetsteds i Nyhavn ligger Fyrtøjet. Jo, også her har han sat sit præg.
-OMKRING NYHAVN
+ANDERSEN ANKOMMER – H.C. ANDERSEN PRØVEDE MANGE VEJE
-Kanalen med de kulørte huse er noget af det, København elsker at fremvise for verden. Men i starten af 1900-tallet var det ikke et pænt sted, selvom det var ganske velbesøgt. Nyhavn var ellers startet som den stolte kanal for de rige handelshuse, og bevares, her var både rig og fattig til stede, mens her blev arbejdet og handlet. Her har været råb fra kajen og dunst fra kogerier, hvor råvarerne fra plantagerne blev lavet til sukker. Den en gang så nye havn er i dag et ordentligt stykke bevaret by.
+I dag er han kendt som eventyrdigteren, men H.C. Andersen var et multitalent der prøvede mange åbninger ind i det kreative liv.
-Digteren Tom Kristensen boede i Nyhavn som barn omkring år 1900, og erindrer det brogede og farlige sted i sin Nyhavns Oddysé.
+I ”Andersen Ankommer” kan man høre om de unge år, fra han trådte ind af Vesterport. Det var kunsten der trak ham til det Kongelige Teater, hvor han prøvede at komme ind ved balletten og til operaen. Han havde dog ikke større succes på scenen end at nå at blive Trold nr. 3 ved en ballet på det Kongelige. Som forfatter stræbte han især efter at skrive store romaner i det 19. århundredes stil med knudrede handlinger og store persongallerier.
-Hotellet ”Dagmar Hansen” og ”Cafén Mozambique”
-Stod fjernt i Horizonten i min Barndoms Odyssé
-Og funklede med Skibene og dunkende Musik
-Og skreg i Sømandsdille til om natten klokken tre.
+Det er ikke nemt med kritikken. Søren Kierkegaard fyrede en del krudt af på at kritisere ”Kun en Spillemand”, så den følsomme Andersen blev sønderknust. Men hans mentor H.C. Ørsted gav det taktfulde råd ”Deres roman vil gøre dem berømt, Andersen, men deres eventyr vil gøre dem udødelig.”
-Nyhavn var aktiv og spændende med sømandspensioner, værtshuse og baghuse med usunde lejligheder. Der var slagsmål, overfald, prostitution, smugleri, sortbørshandel og en hel del andre ulovlige aktiviteter Hvis der var noget der skulle ordnes, var der ingen der fik fat i politiet. Derfor var det også et oplagt sted for illegale aktiviteter under Besættelsen, hvad enten man var storsmugler som Edderkoppen eller var en modstandskæmper, der skulle skaffe skydevåben, falske papirer eller et sted at bo, hvor ingen stillede spørgsmål.
+Andersens talent kunne ikke holdes inde, som man også ser på hans papirklip, så selvom dét ikke var noget der blev udbredt i hans livstid, så havde det kreative menneske nok før eller siden fundet en vej frem i livet.
-Men allerede i 1930’erne var Nyhavns skæbne beseglet med en fredning, og da bygningerne ikke var forfaldet eller brændt i 50’erne gik renoveringen fremad, og i vore dage er stedet velbevaret og en pryd for København, selvom det ikke er her man slår på tæven eller køber kærtegn og kønssygdomme længere.
+SPØRGSMÅL TIL 16.12. OM REJSENS MÅL I H.C. ANDERSENS DEBUTBOG
-SPØRGSMÅL TIL 15. DECEMBER OM EN KENDT DIGTER DER ELSKEDE NYHAVN
-Det var her en meget kendt forfatter boede. Han levede på tre adresser ved Nyhavn i løbet af sin karriere, når han ikke rejste i den store verden. Han stiftede ikke familie, så han boede altid til leje. Til gengæld frekventerede han ikke de mere skumle værtshuse i Nyhavn, for det står der ikke noget om i hans udførlige dagbøger.
-
-Hvilken digter boede i Nyhavn i tre omgang fra 1830’erne til 1870’erne.
+H.C. Andersens debutbog har årene 1828 – 1829 i titlen, og er en fabulerende beretning om et rejse til et sted, som de fleste på datidens københavnske parnas ikke havde besøgt. Men hvor gik rejsen hen?