summaryrefslogtreecommitdiff
diff options
context:
space:
mode:
-rw-r--r--royalryttertur.mdwn12
1 files changed, 6 insertions, 6 deletions
diff --git a/royalryttertur.mdwn b/royalryttertur.mdwn
index ca17a626..3711e031 100644
--- a/royalryttertur.mdwn
+++ b/royalryttertur.mdwn
@@ -4,7 +4,7 @@
Ved Frederik 10. udråbelse til konge i januar 2024, præsenterer vi om turen Kongernes København. Denne artikel er en guide til royale rytterstatuer og andre ophøjede herrer i bybilledet mellem Christiansborg til Amalienborg.
-[[!img royalrytterkort.jpg class=blog link=/royalryttertur]]
+[[!img royalrute.jpg class=blog link=/royalryttertur]]
[[Læs mere...|/royalryttertur]]
@@ -16,7 +16,7 @@ else="""
I forbindelse med Frederiks 10. udråbelse til konge i januar 2024, har Morten Lander Andersen udviklet en byvandring om Kongernes København fra fra Christiansborg til Amalienborg. Undervejs kommer hører man om kareter, gardere, Kongehuset og andre bygninger med royale referencer. Man kommer også forbi en stor del af Københavns rytterstatuer, som denne artikel handler om.
-[[!img royalrytterkort.jpg class=high caption="Billedtekst, vist egentlig beregnet til kreditering."]]
+[[!img royalrute.jpg class=high caption="Billedtekst, vist egentlig beregnet til kreditering."]]
Absalon.
Turen begynder under Absalons stejlende hest på Højbro Plads. Det er en krigerstatue fra 1902, hvor bispen holder balance og overblik, trods den stejlende hest, der nok er mere imponerende end de fleste middelalderens ridedyr. Det er sjov at vor mest dramatiske rytter ikke var konge, men det er måske en pointe i samtiden i et selvbevidst borgerstyret København. Statuen er af Vilhelm Bissen, og soklen med silden af Martin Nyrop, minder om at fiskeri og handel, der også var grundlag for København.
@@ -38,9 +38,9 @@ Kig på Frederik 3 (konge 1648-70) på vej tilbage gennem slottets midterport. M
[[!img 2024trekonger.jpg class=high caption="Ikke til hest, men kan dog kigge ned på os:Frederik 3 i porten til Christiansborg, Christian 4 på toppen af sine visioner, og Frederik 4 oppe midt i dekorationen på den Røde Bygning."]]
-Hans far var en ganske anderledes slags magtmenneske. Når man skrår over Slotspladsen mod Børsen får man øje på Christian IV (konge 1588-1648) i Hans Paulli Olsens udgave fra 2015, stående på et omvendt Rundetårn foran Han er fremstillet bydende og ambitiøs og måske lidt forhastet – vesten er ikke helt knappet. Selvom han ikke var enevældig, har han præget både Danmarkshistorien og Københavns bybillede i kraft af sine energi og sejlivethed
+Hans far var en ganske anderledes slags magtmenneske. Når man skrår over Slotspladsen mod Børsen får man øje på Christian IV (konge 1588-1648) i Hans Paulli Olsens udgave fra 2015, stående på et omvendt Rundetårn foran Børsen. Han er fremstillet bydende og ambitiøs og måske lidt sjusket – vesten er ikke helt knappet forneden. Selvom han ikke var enevældig, har han præget både Danmarkshistorien og Københavns bybillede i kraft af sin store energi og sejlivethed.
-Den mest højt placerede konge er en anden nr. 4, der Frederik IV (konge 1699-1730) der befinder sig på frontispiecen på Den Røde Bygning, som en buste, mit mellem fredens og krigens symboler. Frederik var den første konge der var født med sikker skæbne om han skulle være enevældig. Han var den hårdarbejdende chef for staten, når han altså ikke trak stikket og holdt fest. Den Røde Bygning er Danmarks den første administrationsbygning. Enevælden var tiden, hvor Danmark udviklede et imponerende bureaukrati apparat, som stadig holder til i dette område af København.
+Den mest højt placerede konge er en anden nr. 4. Frederik IV (konge 1699-1730) befinder sig på frontispiecen på Den Røde Bygning, som en buste, midt mellem fredens og krigens symboler. Frederik var den første konge der var født som enevældig arving, bevist om han var født til magten. Han var den hårdarbejdende chef for staten, når han altså ikke trak stikket og holdt fest. Den Røde Bygning er Danmarks den første administrationsbygning. Enevælden var tiden, hvor Danmark udviklede et imponerende bureaukratisk apparat, som stadig holder til i dette område af København.
På vejen videre går vi forbi Holmens Kirke. Her blev Kronprinsesse Margrethe gift med Henri i 1967. Det var Christian 4 der fik den ombygget en ankersmedje til en fin kirke, og Frederik IV gav tilladelse til at Tordenskjold i hemmelighed blev gravsat her efter hans død i en duel. (Frederik IV bøjede gerne reglerne når nogen – bl.a. ham selv – virkelig fortjente det.).
@@ -93,9 +93,9 @@ Faktisk er den yngste rytterstatue fra baseret på en 109 år gammel skitse. I 2
---
-##[Link til oversigt på Wilipedia](https://da.wikipedia.org/wiki/Rytterstatuer_i_Danmark)]
+###[Link til oversigt på Wilipedia](https://da.wikipedia.org/wiki/Rytterstatuer_i_Danmark)
+
-[jeg savner noget der er stor skrift uden at være overskrift]
"""]]