summaryrefslogtreecommitdiff
diff options
context:
space:
mode:
-rw-r--r--vejviseren/sundby_paa_kanten_intro.mdwn9
1 files changed, 4 insertions, 5 deletions
diff --git a/vejviseren/sundby_paa_kanten_intro.mdwn b/vejviseren/sundby_paa_kanten_intro.mdwn
index d56f1b08..c384d501 100644
--- a/vejviseren/sundby_paa_kanten_intro.mdwn
+++ b/vejviseren/sundby_paa_kanten_intro.mdwn
@@ -25,14 +25,14 @@ På Amager stoppede byens jorder allerede ved Vor Frelser Kirkegård, herefter l
Diskussionen foregik i årtier, mens Sundbyerne voksede Tårnby over hovedet. I 1890 havde Sundbyerne i sig selv over 12.000. indbyggere, flere end provinsbyer som Helsingør eller Fredericia. Til sammenligning boede der kun ca 3800 i resten af sognet I 1896 fik Tårnby endelig Indenrigsministeriets tilladelse til at gøre Sundby til en selvstændig kommune.
-[[!img sundbystrede.jpg class=high caption="Landsby idyl eller storbyslum? Sunderbyerne var et sted imellem de to."]]
+[[!img sundbystrede.jpg class=high caption="Landsby idyl eller storbyslum? Sundrbyerne var et sted imellem de to. Her er det Ny Vestergade, der senere blev Islandsvej og i dag Lærdalsvej. Ingen af de små huse findes i dag."]]
##Sundbyerne på egen hånd
Så måtte de lokale tage sig af problemerne. De fik alle problemerne og havde ikke mange penge til det. Men der var store årgange, brandfarligt byggeri og mange fattige. Og det er ikke den slags storladen fortid man normalt går og taler om.
Vi går på sporet af dette stykke by på kanten af København, ved flere lejligheder i 2023. Undervejs i 2023 udvikler vi både et audio-walk og undervisningsmaterialer til skoler.
-Det tegner billedet af et urbant randområde, med erhvervsliv, fattige, tømmerpladser og forlystelser. Her lå mange tømmerpladser, der forsynede det byggeboom der foregik i København. Det var stadigt et område med marker, og forlystelsessteder og kroer som Cyklistpavillonen, Røde Kro og Vennelyst på Øresundsve. Vennelyst fik også fik Københavns ældste kolonihaveforening opkaldt efter sig, og det var der, hvor revylegenden Oskar Stribolt engang førte sin dramatiske kamp mod de 22 stykker smørrebrød.
+Det tegner billedet af et urbant randområde, med erhvervsliv, fattige, tømmerpladser og forlystelser. Her lå mange tømmerpladser, der forsynede det byggeboom der foregik i København. Det var stadigt et område med marker, og forlystelsessteder og kroer som Cyklistpavillonen og Røde Kro Teater. Andre steder på i det ubebyggede områder, der tilhørte København, såsom Vennelyst. fik også fik Københavns ældste kolonihaveforening opkaldt efter sig, og det var der, hvor revylegenden Oskar Stribolt engang kæmpede for at fortære 22 stykker smørrebrød.
[[!img vennelyst_par.jpg class=high caption="Dette billede fra Vennelyst er fra efter indlemmelsen i København pr. 1.1. 1902. På vognen reklameres nemlig for Carlsberg Skattefri øl, der først blev lanceret i 1902. Læsere der ved noget om tøj og mode kunne måske tidsfæste billedet det nærmere."]]
@@ -48,9 +48,8 @@ En anden virkning er gadenavnene i området. For der var allerede en Østergade,
-[[!img /img/bredformatbillede.jpg class=solo]]
-
-[[!img /img/hoejformatbillede.jpg class=high caption="Billedtekst, vist egentlig beregnet til kreditering."]]
+##Link
+[Projektets facebookgruppe](https://www.facebook.com/groups/1051839359553882)
## Kilder