summaryrefslogtreecommitdiff
diff options
context:
space:
mode:
-rw-r--r--royalryttertur.mdwn18
1 files changed, 9 insertions, 9 deletions
diff --git a/royalryttertur.mdwn b/royalryttertur.mdwn
index 167de353..ca17a626 100644
--- a/royalryttertur.mdwn
+++ b/royalryttertur.mdwn
@@ -2,7 +2,7 @@
[[!if test="included()" then="""
-Ved Frederiks 10. udråbelse til konge i januar 2024, præsenterer vi om turen Kongernes København. Denne artikel er en guide til royale rytterstatuer og andre ophøjede herrer i bybilledet mellem Christiansborg til Amalienborg.
+Ved Frederik 10. udråbelse til konge i januar 2024, præsenterer vi om turen Kongernes København. Denne artikel er en guide til royale rytterstatuer og andre ophøjede herrer i bybilledet mellem Christiansborg til Amalienborg.
[[!img royalrytterkort.jpg class=blog link=/royalryttertur]]
@@ -64,12 +64,13 @@ Man kan forestille ham ridende foran sin jægerskare i Nordsjællands skove, hva
Med hensyn til statuers tyngde og hastighed kan man notere at Frederik V’s rytterstatue startede sin tilværelse på Kongens Nytorv på Gjethuset (støbehuset), hvor det Kongelige Teater ligger i dag. Da Saly’s værk endelig var færdigt efter 17 år, brugte flere hundrede matroser to dage på at trække og skubbe monumentet på ruller det korte stykke op til Amalienborg.
-[[!img besat_chrxstatue.jpg class=high caption="Christian X ved Skt Annæ Plads. Han kigger ind i en række huse. Da statuen blev sat op i 1954 var der planer om at nedrive en del huse og fortsætte pladsen som boulevard op til Kongens Have."]]
##Rytterkongen
-For ikke at overhale os selv, gør vi holdt på turen ved Skt Annæ plads ved byens yngste nyeste royale rytterstatue Christian 10. (konge 1912 – 1947. Det var ved hans faste morgenridt gennem København under besættelsen, at han blev symbol på dansk selvstændighed eller modstand, man kunne tolke det som man ville, men kongen til hest var i hvert tilfælde meget synlig. Ridtet i København spejler et ridt i 1920, da kongen red over den hidtidige grænse, dengang Nordslesvig blev optaget i Kongeriget Danmark. (Lidt upræcist og helt med vilje kaldt Genforeningen).
+For ikke at overhale os selv, gør vi holdt på turen ved Skt Annæ plads ved byens nyeste royale rytterstatue Christian 10. (konge 1912 – 1947.
+[[!img besat_chrxstatue.jpg class=high caption="Christian X ved Skt Annæ Plads. Han kigger ind i en række huse. Da statuen blev sat op i 1954 var der planer om at nedrive en del huse og fortsætte pladsen som boulevard op til Kongens Have."]]
+Det var ved hans faste morgenridt gennem København under besættelsen, at han blev symbol på dansk selvstændighed eller modstand, man kunne tolke det som man ville, men kongen til hest var i hvert tilfælde meget synlig. Og det var en sensation, selvom det var noget han altid havde gjort, som det vanemenneske han også var. Ridtet i København minder om et ridt i 1920, da kongen red over den hidtidige grænse, dengang Nordslesvig blev optaget i Kongeriget Danmark. (Lidt upræcist og helt med vilje kaldt Genforeningen. Men hesten var faktisk helt hvid).
-Majestæten rider både med kårde og blomster i hånden, det signalerer både hans statur som officer og den respekt der endte med at omgive ham. Statuen er fra 1954, lavet at Einar Utzon Frank, den samme som havde stået for støbningen af bronzeversionen af Christian V på Kongens Nytorv.
+Kongen rider både med kårde og blomster i hånden, det signalerer både hans statur som officer og den respekt der endte med at omgive ham. Statuen er fra 1954, lavet at Einar Utzon Frank, den samme som havde stået for støbningen af bronzeversionen af Christian V på Kongens Nytorv.
##Den kostbare statue
På Amalienborg er rytterstatuen placeret mellem fire prangede palæer fra pudderparykkernes tid, hvor den blev opsat i 1771, fem år efter kongen var død. Frederik 5 (konge 1746-66) er udstyret i romersk imperatorkostume og toga, der er mere dragthistorisk korrekt end Christian 5. krigeriske udstyr fra århundredet før. Hen hvorimod Christian 5 godt kunne ride i krig, ville hans oldebarn nok ikke være i stand til at holde sig i sadlen uden stigbøjler, da han aldrig var ædru. Så denne statue er rent symbolsk
@@ -88,14 +89,13 @@ Eleverne i Kunstakademiet på Charlottenborg – som Saly var første leder af -
##Første Dronning til sidst.
Faktisk er den yngste rytterstatue fra baseret på en 109 år gammel skitse. I 2006 indviede Margrethe 2. en rytterstatue af Margrethe 1. baseret på Anne Maries Carl Nielsens skitse fra 1897. Derfor har den også et mere upoleret udseende, end kunstneren i sin tid ville have udført den i. Margrethe den Første sider der bare - sidelæns - på sin solide ganger. Hun skal ikke nogen steder hen, hun møder os. Statuen står når man nærmer sig Roskilde af landevejen (Københavnsvej), tæt på Ro’s Torv.
-[[!img margrethe1rytter.jpg class=high caption="Billedtekst, vist egentlig beregnet til kreditering."]]
+[[!img margrethe1rytter.jpg class=high caption=""]]
+---
-[[!img /img/bredformatbillede.jpg class=solo]]
+##[Link til oversigt på Wilipedia](https://da.wikipedia.org/wiki/Rytterstatuer_i_Danmark)]
-#[Link til oversigt på Wilipedia](https://da.wikipedia.org/wiki/Rytterstatuer_i_Danmark)]
-
-[jeg savner noget der er stor skrift uden at være oversigt]
+[jeg savner noget der er stor skrift uden at være overskrift]
"""]]