summaryrefslogtreecommitdiff
path: root/pisserenden.mdwn
diff options
context:
space:
mode:
authorpaul <paul@web>2018-03-07 19:07:57 +0100
committerIkiWiki <ikiwiki.info>2018-03-07 19:07:57 +0100
commit12ba9812de5ff2d777b7db71963ad5a6fb04555e (patch)
tree7275c7e4ea3cd14ab6dae45b77180c60f97b4974 /pisserenden.mdwn
parentf826c1dcc863561a0c87b441d0788e91421042d1 (diff)
Diffstat (limited to 'pisserenden.mdwn')
-rw-r--r--pisserenden.mdwn10
1 files changed, 6 insertions, 4 deletions
diff --git a/pisserenden.mdwn b/pisserenden.mdwn
index 50cc97d3..94801d7b 100644
--- a/pisserenden.mdwn
+++ b/pisserenden.mdwn
@@ -28,13 +28,15 @@ men navnet Pisserenden stammer fra lige efter Voldene blev ophævet.
[[!template id=note text="""Byvandring på 1,5 til 2 timer. Start kan være ved Rådhuspladsen eller Nørreport."""]]
 
-Turen starter i gamle dage det var også et område hvor pæne mennesker skulle vandre ad Dydens Smalle Sti. Det gjaldt særligt for kvinderne, der havde meget snævre rammer for at færde ude. Under turen besøger vi respektable familier fra Guldalderen, hvor kvinder og følelser blev holdt sikkert inden døre, og måske endda låst bort i et loftskammer. En enkelt ægteskabelig skandale mellem den smukke Sofie Ø. og den opflammende digter Baggesen har dog undsluppet fortielsen, og den satte sig spor i tidens kulturliv.
+Turen starter i gamle dage det var også et område hvor pæne mennesker skulle vandre ad Dydens Smalle Sti. Det gjaldt særligt for kvinderne, der havde meget snævre rammer for at færdes uden for hjemmet. Under turen kigger vi respektable familier fra Guldalderen, hvor kvinder og følelser blev holdt sikkert inden døre, og måske endda låst bort fra uvedkommende øjne. En enkelt ægteskabelig skandale mellem den smukke Sofie Ø. og den opflammende digter Baggesen har dog undsluppet fortielsen, og den satte sig spor i datidens kulturliv.
-Unge mænd skulle sørge for at blive til noget, før de kunne gifte sig, og det var kompliceret af finde en kone. Der var andre dame til rådighed, men så skulle man være diskret. Og mænd med andretilbøjeligheder, skulle de passe på, såsom Herman Bang der boede på Valkendorfs kollegium, men senere kom der klubber i kvarteret for flere seksuelle orienteringer.
+Unge mænd skulle sørge for at blive til noget, før de kunne gifte sig, og man skulle have adgang til de rette hjem for af finde en passende kone. Der var andre kvinder til rådighed, men så skulle man være diskret. Mænd med andre tilbøjeligheder, skulle særlig passe på, såsom Herman Bang der boede på Valkendorfs kollegium. Langt senere kom der klubber i kvarteret for flere seksuelle orienteringer.
 
-Voldene faldt, og både de respektable familier forsvandt, herbergene og hoteller rykkede ud på Vesterbro, og de prostituerede rykkede ind, og holdt skansen i området frem til 1990’erne. Men fra 1970'erne det blev de unge og den alternative kultur der prægede området. Den gamle moral stod for faldg på Husmanns Vinstue udnyttede Simon Spies sin brunst til at opbygge sit brand. Pisserenden er en ganske anden skueplads i dag. Men her er stadig mange steder at gå i byen, og der er rivninger mellem dem der flyttede ind i det slidte kvarter som unge i 70'er og 80'erne, og de unge der fester i gaderne i dag.
+Voldene faldt, de respektable familier forsvandt efterhånden, herbergene og hoteller rykkede ud på Vesterbro, og de prostituerede rykkede ind, og holdt skansen i området frem til 1990’erne. Men fra 1970'erne det blev de unge og den alternative kultur der prægede området. Den gamle moral stod for fald og på Husmanns Vinstue udnyttede Simon Spies sin brunst til at opbygge sit brand.
-Vi slutter turen omkring Vor Frue Kirke med den barske historie om pigen, der måtte lide døden for Unaturlig Omgang, og derefter kom under kniven i Anatomisk Teater.
+Pisserenden er en ganske anden skueplads for køn og personlighed i dag. Men her er stadig mange steder at gå i byen, og der er rivninger mellem dem der flyttede ind i det slidte kvarter for en generation siden, og de unge der fester i gaderne i dag.
+
+Turen kommer om Skt. Petri, den gamle KTAS-central og folketeateret, før den slutter af turen ved Universitetet med den barske historie om pigen, der måtte lide døden for Unaturlig Omgang, og derefter kom under kniven i Anatomisk Teater.
"""]]