diff options
Diffstat (limited to 'nyhedsbrev/07b.mdwn')
-rw-r--r-- | nyhedsbrev/07b.mdwn | 79 |
1 files changed, 79 insertions, 0 deletions
diff --git a/nyhedsbrev/07b.mdwn b/nyhedsbrev/07b.mdwn new file mode 100644 index 00000000..380578ee --- /dev/null +++ b/nyhedsbrev/07b.mdwn @@ -0,0 +1,79 @@ +#Tilføjelse til - Nyhedsbrev 25. oktober 2009 fra Birgit Månestråle + + +Kære Læser af Birgit Månestråles Nyhedsbrev. + +At løbe med en halv vind +betyder - vistnok - at sige noget uden at vide det helt eller uden at vide det hele... + +Det har jeg gjort ved at forklare om hvad en Tvebak er. + +En kvik læser af Nyhedsbrevet, som jeg udsendte den 25. oktober - har gjort mig opmærksom på at en tvebak - hedder en tvebak fordi den er bagt 2 gange. + +Og, hun har ret. + + +Jeg har nemlig skrevet, som nedenfor, til Biblioteksvagten på www.bibliotek.dk: + +”Hej. +Jeg vil gerne vide hvorfor tvebakker hedder tvebakker. +Jeg tror, at det er fordi en bolle skæres i 2 at stavelsen 'tve' indgår og at 'bakkelser' kommer at sønderjysk = noget der er bagt. + +En veninde siger, at hendes far mange gange har sagt - at en tvebak hedder en tvebak - fordi den er bagt 2 gange. + +Hvis det er muligt: Oplys venligst hvorfor en tvebak hedder en tvebak og/eller hvad ophavet er. + +På forhånd: Tak. + +Med venlig hilsen +Birgit Månestråle. Jernbanegade 26 - 3480 Fredensborg +info@birgitmaanestraale.dk” + + + +Hertil har biblioteksvagten svaret: + +”Kære Birgit Månestråle + +Jeg har slået op i Ordbog over det danske Sprog og her står der bl.a. + +Tvebak, en. ['tve?Tegn, der ikke kan viseskomma over punktum, hævet ('stød i langvokal')'bag] gldgs. (spøg.) ell. dial.: ['tvø?Tegn, der ikke kan viseskomma over punktum, hævet ('stød i langvokal')-] (UfF. LollGr.8. dadlet som sprogfejl: Heib.Pros.VIII.414). flt. -ker. (ænyd. d. s., sv. dial. tveba(c)k, isl. tvíbaka; fra mnt. twebak ell. holl. tweebak, jf. hty. zwieback; egl.: bagt to gange; jf. Beskøjt, Biskuit) + + + Tilføjelse til - Nyhedsbrev 25. oktober 2009 fra Birgit Månestråle - side 2 + + + + + +1) (bag.) lille, rundt og forholdsvis haardt stykke bagværk af rug- ell. (oftest) hvedemel, der fremstilles ved bagning af et bollelignende stykke brød, som overskæres, og hvis to halvdele bages en gang til, hvorved der fremkommer en over- og en undertvebak; til forsk. tider og til forsk. brug af noget varierende sammensætning og størrelse + +Altså - den hedder tvebak,fordi den er bagt 2 gange + +jeg sender dig linket til siden: +http://ordnet.dk/ods/opslag?opslag=tvebak&submit=S%F8g + +Med venlig hilsen +Biblioteksvagten.dk +Tlf: 70 27 07 17 + +******************************************************************************** + + + + + + + + +De bedste hilsner +Birgit Månestråle +info@birgitmaanestraale.dk +www.birgitmaanestraale.dk + + +©Copyright 2009 - (25.10) - Birgit Månestråle. +Hvis eller når du ikke længere ønsker at modtage mit nyhedsbrev: Send e-mail til info@birgitmaanestraale.dk med ordet: Afmeld + den adresse du har modtaget nyhedsbrevet på. Herefter vil du blive slettet - straks. + +Synes du om mit nyhedsbrev - er du velkommen til at sende det til en eller flere, du kender. + |